МОССАД ІЗРАЇЛЮ – ВЕРШИНА ДО ЯКОЇ НЕОБХІДНО ПРАГНУТИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МОССАД ІЗРАЇЛЮ – ВЕРШИНА ДО ЯКОЇ НЕОБХІДНО ПРАГНУТИ

23.11.2016 10:08

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Сидорчук Владислав Васильович, студент 5-го курсу Інституту кримінальної юстиції Національного університету «Одеська юридична академія»


Спецслужби Ізраїлю - організації держави Ізраїль, які займаються розвідувальною і контррозвідувальною діяльністю, і навіть ведуть боротьбу з тероризмом, забезпечують уряд інформацією щодо внутрішніх та зовнішніх загрозах і паралельно ведуть іншій діяльності у сфері державної безпеки.

Структуру спецслужб Ізраїлю складають: Рада безпеки, Комітет керівників служб - «Вараш», «Моссад» - зовнішня розвідка, «Шабак» - контррозвідка і з міжнародним тероризмом, «Аман» - військова розвідка,  «Матам» - секретний відділ поліції, «Махмат» -  Центр політичних досліджень Міністерством закордонних справ.

Хотілося б звернути увагу на «Моссад» - («Відомство розвідки і спеціальних завдань»), який є політичною розвідкою Ізраїлю, за своїм призначенням та функціями є аналогом американського Центрального Розвідувального Управління. Вважається однією з найбільш ефективних і професійних спецслужб у світі. Утворена 1 вересня 1951 року. Підпорядковується прем'єр-міністру країни.

«Моссад» збирає та аналізує розвідувальну інформацію, а також проводить таємні спеціальні операції за межами країни. Основними напрямками діяльності організації «Моссад» є такі:

 Таємний збір інформації за межами Ізраїлю.

 Запобігання терористичній діяльності проти ізраїльських та єврейських об'єктів за кордоном.

 Розвиток і підтримка особливих таємних зв'язків за кордоном.

 Попередження розробок і купівлі запасів не конвенційної зброї ворожими державами.

 Здійснення репатріації євреїв з країн, офіційний виїзд до Ізраїлю з яких є неможливим.

 Отримання стратегічної, політичної та оперативної розвідувальної інформації.

 Виконання особливих операцій за межами Ізраїлю.

Перший директор «Моссад» - Реувен Шілоах, так характеризував методи роботи свого відомства: Ізраїльська розвідка повинна виконувати роль гаранта безпеки євреїв по всьому світу. Таємна діяльність повинна ґрунтуватись на сучасних технологіях, використовувати найновіші досягнення в області шпигунства, підтримуючи зв'язки з дружніми службами. 

Разом з тим діяльність «Моссаду» глибоко засекречена, й інформація про дану спецслужбу та її роботу з'являється, як правило, або через багато років після подій, або в результаті невдач і провалів. До кінця 1990-х офіційно не розголошувалася навіть ім'я начальника служби.

Своєю кадрової політикою «Моссад» істотно відрізняється від аналогічних спецслужб інших країнах. У організації лише близько 1200 штатних працівників, включаючи технічний персонал. За наявною інформацією, в «Моссад» разом кілька десятків оперативних офіцерів, котрі у будь-який момент готові до проведення операції у країні світу. Разом з цим, у діяльності організації використовується величезну кількість завербованих агентів у світі, кількість яких становить 35 тисяч жителів. Число співробітників КДБ на початку 90-х років становила 250 тисяч, а кубинська розвідка ДГИ лише у власних зарубіжних представництвах містить близько 2000 співробітників.

Заслугою «Моссада» стало те, що перед Шестиденної війною ізраїльському уряду була відома вся необхідна інформація про противника, і, як наслідок, воно порівняно легко перемогло арабську коаліцію (Єгипет, Сирія, Йорданія, Ірак), яка чисельно перевершувала збройні сили Ізраїлю у живій силі у 3 рази, у літаках у 3,2 у танках у 3,1.

Організація «Моссад» за всю історію свого існування провела величезну кількість різних спецоперацій.

Першою операцією, що отримала всесвітню популярність, стало викрадення в 1960 році нацистського злочинця Адольфа Ейхмана з Аргентини, звинуваченого в геноциді євреїв під час Другої світової війни. Злочинець незабаром був засуджений на території Ізраїлю і засуджений до смертної кари. "Моссад" офіційно підтвердив своє керівництво процесом затримання.

Резонансної була операція 1962-1963 років «Дамоклів меч», суть якої полягала у фізичному усуненні вчених, що займалися розробкою балістичних ракет для Єгипту.

Після теракту на Олімпіаді в Мюнхені з 1972 по 1992 рік «Моссад» провів цілий ряд заходів під кодовою назвою «Гнів Божий», метою яких було усунення членів терористичної організації "Чорний вересень", причетних до загибелі ізраїльських спортсменів.

У 1973 році в ліванському Бейруті була проведена блискуча операція «Весна молодості», в ході якої було знищено близько п`ятдесяти представників різних арабських екстремістських організацій в штаб-квартирі ООП. Втрати серед самих ізраїльських спецназівців склали лише дві особи.

Останньою великою операцією, яка зв`язується з «Моссадом», є усунення в 2010 році в ОАЕ одного з лідерів екстремістського угруповання ХАМАС Махмуда аль-Мамбхуха. Правда, офіційного підтвердження причетності ізраїльських спецслужб до даної події не було.

Ефективність діяльності «Моссаду» можна оцінити охарактеризувавши історію Ізраїлю. Маленька країна, з дуже обмеженими природними ресурсами, яка отримала незалежність у 1948 році і з перших днів проголошення своєї незалежності, вимушена була боротися за неї із войовничими сусідами (Єгипет, Сирія, Лівія, Ірак, Йорданія), які крім переваги у живій силі, техніці, мали у своєму розпорядженні більші ресурси, міцні економіки, засновані на експорті нафти, іноземних тренерів для військових. Однак, ця країна не тільки відбивала усі напади ворожих держав, але і вигравала їх, зміцнюючи свої збройні сили, власну економіку і державність. Важливу роль в цьому займали спецслужби Ізраїлю у тому числі і «Мосад», які вчасно отримували важливу інформацію стосовно їхньої країни, проводили активні дії на території інших держав, у тому числі щодо недопущення створення ядерної зброї Єгиптом і Іраком. 

Спецслужби будь-якої країни – це правоохоронні органи на які покладені завдання, щодо збереження суверенітету, захисту держави від тероризму, диверсій, шпигунства. Отримання стратегічної, тактичної, політичної і оперативної інформації, щодо можливих загроз ззовні. У період всеохоплюючої глобалізації, у тому числі від ефективності роботи спецслужб залежить майбутнє держави.

_________________________

Науковий керівник: Селезньов Владислав Анатолійович, кандидат юридичних наук, доцент, Національний університет "Одеська юридична академія"



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота