ТИПОВІ СЛІДЧІ СИТУАЦІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ВТЯГНЕННЯМ НЕПОВНОЛІТНІХ У ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТИПОВІ СЛІДЧІ СИТУАЦІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ВТЯГНЕННЯМ НЕПОВНОЛІТНІХ У ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ

05.12.2016 09:54

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Готвянська Марина Анатоліївна, аспірант Донецького юридичного інституту МВС України


З точки зору В. Д. Берназа і М. В. Салтевского, слідча ситуація – з одного боку це компоненти об’єктивної реальності (матеріальні та ідеальні джерела), а з іншого – це пізнана суб’єктом доказування об’єктивна реальність, яка існує на даний момент. При цьому не пізнана реальність містить потенційну інформацію щодо події злочину. Слідча ситуація – це пізнана слідчим сукупність різних факторів, які впливають на процес розкриття та розслідування злочину в момент його діяльності і виступає як інформаційна модель розслідуваної дійсності [1, с. 142]. Розслідування по кримінальному провадженню здебільшого пов’язане зі слідчою ситуацією, яка склалася на певному етапі розслідування і повністю відноситься до досудового етапу розслідування відповідного виду злочину.

Проведене нами вивчення кримінальних проваджень (справ) щодо досудового розслідування злочинів, пов’язаних із втягненням неповнолітніх у злочинну діяльність (ст. 304 КК України), дозволяє виокремити наступні слідчі ситуації:

1. На момент відкриття кримінального провадження очевидні: факти вчинення злочину і є інформація про підозрюваних. Досить точно відомо, що саме сталося і хто винен. Така, найбільш проста ситуація виникає при реалізації оперативних матеріалів, затримання з речовими доказами на місці вчинення очевидного злочину, при явці з повинною і т. п. З числа вивчених нами кримінальних проваджень (справ) такі ситуації склали 55,9%. Основні напрямки такого розслідування пов’язані із закріпленням доказів, що дозволяє висунути обґрунтовані обвинувачення винним особам. Крім встановлення факту злочину і способів його вчинення, необхідно підтвердження того, що дорослий знав (або свідомо допускав) про неповнолітній вік втягуваного. Для цього необхідно встановити і процесуально закріпити такі обставини, як зовнішній вигляд підлітка (в першу чергу це відноситься до малолітніх та неповнолітніх молодшої вікової групи 14-15 років); відношення спорідненості; професійні відносини (наприклад, вчитель-учень тощо); давнє знайомство (за місцем проживання, навчання, роботи); інші доведені факти (наприклад, спільне святкування днів народження неповнолітнього, дарчі написи на подарунки, встановлене ознайомлення дорослого з документами неповнолітнього тощо).

Наявність зазначених обставин може підтверджуватися документами (про спорідненість або професійні відносини), свідоцтвами дорослого й неповнолітнього, свідченнями інших осіб.

2. Очевидний злочин, вчинений неповнолітнім разом з дорослим, однак при цьому не встановлено особи тих, хто міг би його вчинити. Загалом, відомо, що сталося, але відсутні дані про підозрюваних осіб (37,2%). Якщо є свідки, то згідно з показаннями складається словесний портрет осіб підозрюваних у вчиненні злочину з подальшим орієнтуванням органів внутрішніх справ. Важливо встановити особи тих, хто вчинив злочин, включаючи втягувачів. Ця ситуація вирішується шляхом організації взаємодії слідчого з оперативними підрозділами

3. Не встановлено, що конкретно сталося, але є підозрювані. Така ситуація виникає, наприклад, при затриманні дорослого й неповнолітнього з майном, яке не може їм належати, наприклад, при виявленні у чоловіків жіночих прикрас або відмичок, іншого злодійського приладдя (4,1%). Основна задача досудового розслідування при цьому полягає у виявленні обставин вчиненого злочинного діяння, а також фактів про втягнення неповнолітнього у виконання цього злочинного діяння. Перевіряються випадки нерозкритих злочинів даного виду, аналізується інформація по відмовним матеріалам. При необхідності вилучені речі пред’являються до впізнання. При впізнанні предметів, вилучених у підозрюваних, проводяться обшуки та інші слідчі (розшукові) дії.

4. Не встановлені події злочину і особи, які його вчинили. Є оперативна інформація про розгульний спосіб життя дорослого з неповнолітнім і велика ймовірність, що вони марнують гроші здобуті злочинним шляхом (2,8 %). Це найбільш складна ситуація, що вимагає проведення негласних слідчих (розшукових) дій з метою встановлення фактів підготовки до скоєння чергового злочину і взяття на гарячому. Якщо злочинний характер події встановлено, важливим стає з’ясування його механізму (способу) та інших обставин кримінального діяння. На цій основі можливе рішення і третього ключового завдання – встановлення винних і обставин втягнення неповнолітнього у злочинну діяльність.

Перераховані ситуації є типовими саме для початку розслідування і в процесі можуть змінюватися, як правило, у бік спрощення, хоча в окремих випадках, можливі і протилежні зміни.




Література :

1. Берназ В. Д. Криміналістика: навчальний посібник / В. Д. Берназ, М. В. Салтевський. – Одеса : ОДУВС, 2009. – 460 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота