СУЧАСНА СИСТЕМА МІЖНАРОДНОГО СУДОЧИНСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНА СИСТЕМА МІЖНАРОДНОГО СУДОЧИНСТВА

07.12.2016 20:35

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Волощук Марія Іванівна, студентка групи ПРм-21 юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету


Одним із найефективніших способів мирного вирішення спорів судова процедура. Міжнародний судовий розгляд виступає як один з самостійних способів вирішення міжнародних спорів, передбачених ст. 33 Статуту ООН, разом із переговорами, обстеженням, посередництвом, примиренням, зверненням до регіональних органів або угод, консультаціями, слідчими і погоджувальними комісіями та арбітражем. «Міжнародне судочинство» включає діяльність міжнародних юрисдикційних органів, що проходить в певних процесуальних формах і закінчується винесенням кінцевого акту, який має обов’язкову силу для сторін. [1, с.167]. 

Серед основних рис, властивих судовому і арбітражному розглядам, звичайно називаються такі: незалежність, обов’язковий характер рішень, вирішення спорів на підставі міжнародного права, заздалегідь визначений порядок судочинства [2, с. 24].

Система міжнародного судочинства отримала свій розвиток наприкінці ХХ ст. Сьогодні цю систему становлять: Міжнародний суд ООН, Постійна палата третейського суду, Європейський суд з прав людини, Суд Європейського Союзу, Суд з примирення та арбітражу ОБСЄ, міжнародний трибунал з морського права, Міжнародний морський і річковий суд, Міжнародний кримінальний суд, міжнародні трибунали по колишній Югославії та Руанді, Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів, Економічний суд Співдружності Незалежних Держав та деякі інші[3, с. 5].

У розв’язанні міжнародних комерційних спорів важливе місце займають не лише судово-арбітражні органи, створені на міжнародній основі, але й відповідні органи, створені на рівні держав: Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України, Лондонський міжнародний третейський суд тощо.

Варто звернути увагу, що в сучасному міжнародному праві виділяють чотири види міжнародного судочинства за його предметом:міждержавне;кримінальне;цивільне;гуманітарне [4, с.711].

Правовою основою організації і діяльності міжнародних судових установ є, як правило, договірні акти у формі конвенцій або статутів.В даний час з'явилися позадоговірні варіанти установчих документів. Нині чинні міжнародні трибунали по колишній Югославії і по Руанді засновані резолюціями Ради Безпеки ООН у 1993 і 1994 рр.

Судові процедури застосовуються не лише при мирному вирішенні спорів, але і в інших ситуаціях - при тлумаченні складних міжнародно-правових проблем, забезпечення міжнародних стандартів прав і свобод людини, включаючи розгляд індивідуальних звернень, а також при здійсненні кримінального переслідування осіб, що здійснюють міжнародні злочини.

До процедури судового розгляду - в залежності від компетенції та статусу судового установи - можуть звертатися держави, міжнародні міжурядові організації, юридичні особи, міжнародні неурядові організації, індивіди, групи осіб.




Література:

1. Курс международного права: в 7 т./Институтгосударства и права АН СССР; ред. В. Н. Кудрявцев - М.: Наука, 1989. - Т. 3: Основные институты международного права.–260 с.

2. Шинкарецкая Г.Г. Международнаясудебная процедура/ Г.Г.Шинкарецкая. – М.: Наука, 1992. –223 с.

3. Міжнародне судочинство/За заг. ред.акад. НАН України Ю.С.Шемшученка. – К.:ТОВ «Видавництво «Юридична думка»», 2009. – 258 с.

4. Игнатенко Г.В.Международное право. / Отв. ред. Г.В. Игнатенко и О.И. Тиунов. Изд. 5-е, перераб. и доп. - М.: Норма, 2009. – 787 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота