У ПОШУКАХ СУТНОСТІ ГРОШЕЙ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

У ПОШУКАХ СУТНОСТІ ГРОШЕЙ

22.12.2016 16:33

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Мостіпака Олена Василівна, директор Компанії «Юрконсалтінг», м. Тернопіль


«Нез’ясованість із приводу поняття й природи грошей, - писав стосовно цього на початку 1970-х років у своїй книзі «Гроші і реальний світ» відомий американський економіст П. Девідсон, - є лихом економічної професії». Невже вивчення проблематики функціонування грошей у сучасній суспільно-економічній системі – це також безглузде та марне починання?

Це при тому, що людина стала боятися не Бога, не царя, не совісті, а відсутності грошей [2, с. 13]. Швайка М. А., д. екон. наук, професор, звертає увагу на те, що дати визначення грошей, характерне для всіх часів і періодів, неможливо. Навіть визначення сучасних найдосконаліших, нематеріальних, не речових грошей не підходить до оцінки грошей періоду Д. Рікардо [6, с. 190].

Базулін Ю. В. у роботі [1, с. 23-24] розрізняє поняття гроші, грошові знаки, грошові одиниці. Гроші – продукт соціальних відносин, грошові знаки – інструмент економічних, а грошові одиниці – результат державно-правового регулювання останніх. 

Український науковець, д.е.н., професор О. Шаров писав, що гроші по своїй суті, не річ, а оречевлені суспільні відносини, і тому природно, що ця категорія не є застиглою, раз і назавжди даною [5]. 

Л. Харіс у роботі [3, с. 76] зазначає що, фундаментальна особливість грошей в тому, що вони є суспільним феноменом ... Гроші функціонують лише в рамках певних суспільних та господарських відносин. Різні види грошей виникають в різних соціальних та економічних структурах. Ці структури різні для окремих країн і навіть окремих регіонів усередині однієї і тієї ж країни. Більше того, в одній і тій же країні або регіоні вони змінюються в часі відповідно з ходом історичного розвитку. Коли ми вивчаємо різні структури суспільної організації (різні типи суспільства або зміни у часі), ми є свідками різних грошових систем. 

А. А. Чухно, д.е.н., професор у роботі [4, с. 8] пише, що стосується сучасних грошей, то вони трактуються як паперові гроші, які не мають власної вартості, тому вони неповноцінні. І ця догма не відповідає дійсності. Сучасні гроші - це кредитні гроші, які виражають рух позикового капіталу. Тому вони, надруковані на папері чи у формі електронної картки, виражають рух позикового капіталу, що визначає їхню матеріальну природу. Отже, сталася не дестафація, не дематеріалізація грошей, а зміна їхньої матеріальної субстанції. Раніше це був товар, а нині - капітал, що робить сучасні гроші не просто повноцінними, а значно більш досконалішими, економними, гнучкими, а значить, дійовішим важелем в економічному і соціальному розвитку.

Електронні гроші, які є ефективною, гнучкою формою грошей в просторово-часових метричних координатах символізують новий рівень розвитку і перетворюються на зовсім нову сутність. Проте сам собою електронний формат нічого не вирішує в сутності грошей.

Сучасна модель вільної ентропійної економіки – фінансоміки та алгоритми функціонування кредитних грошей змінили систему людських цінностей, поставивши гроші в центр як всезагальну цінність. Гроші і обіг кредитних грошей – актуальна тема в сучасній практиці господарювання від рівня наноекономіки до тераекономіки. В кінці ХХ ст. додалися нові чинники її актуальності, породжені глобалізацією та розвитком інформаціологічних технологій, а саме, становленням електронних грошей.

Гроші характеризуються подвійною природою. Вони не стільки економічне явище, скільки соціально-економічне. Гроші виникають як спосіб осмислення соціально-економічних відносин. У основі розвитку грошей лежить розвиток форм обміну. «Інститут грошей» як фактор процесів економічного обміну тобто, його грошово-фінансова підсистема алгоритмізує соціально-економічні відносини і є неодмінною умовою для безперервності функціонування реальної виробничої економіки та її продуктивності. Сутність грошей повинна являти собою явище, здатне за розробленими алгоритмами впорядковувати, раціоналізувати, структурувати соціально-економічні відносини в просторово-часових метричних характеристиках розвитку і тим самим визначати їх «монетарне» і реальне функціонування.

Модель грошового обігу соціально-економічної системи країни слід розглядати як складову підсистему її господарського механізму. Відповідно і алгоритми грошового обігу, крім втілення в них законів, норм і закономірностей, повинні володіти смисловими, здебільшого тими рисами, що відображають соціально-економічні відносини в першу чергу народу, національної держави, Природи.

Відповідь про сутність грошей, необхідно шукати на основі найновіших транснаукових досягнень архітектоніки, теології, інституціоналізму, інформаціологічних технологій, нанотехнологій, теорії систем, філософії, теорії складності, синергетики, криптології. 




Література:

1. Базулин Ю. В. Происхождение и природа денег [научное издание] / Ю. В. Базулин. – СПб.: Изд-во С.-Петерб. ун-та, 2008. – С. 246 с.

2. Ільїн В. В. Фінансова цивілізація: [науково-популярне видання] / Володимир Васильович Ільїн. – К.:Книга, 2007. –  с. 528 с. 

3. Харрис Л. Денежная теория / Л. Харрис; [пер. с анг.]. – М.: Прогресс, 1990. – 750 с. (Экономическая мысль Запада).

4. Чухно А. А. Природа сучасних грошей, кредиту та грошово-кредитної політики / А. А. Чухно // Фінанси України. – 2007. - № 1. – С. 3-16. 

5. Шаров А. Н. Эволюция денег при капитализме [Електронний ресурс] / А. Н. Шаров. – Москва: Финансы и статистика, 1990. 

6. Швайка М. А. Деякі питання теорії кредитних грошей / М. А. Швайка // Економічний вісник Донбасу. – 2008. -№ 4. – С. 185-197.

_____________________

Науковий керівник: Олексюк Олександр Степанович, доктор економічних наук, професор, Тернопільський національний економічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота