АНАЛІЗ ЗБАЛАНСОВАНОСТІ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ ЗБАЛАНСОВАНОСТІ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ ПІДПРИЄМСТВА

31.01.2017 10:14

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Балазюк Оксана Юріївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту, Вінницький навчально-науковий інститут економіки ТНЕУ; Горобець Марія Володимирівна, магістр, Вінницький навчально-науковий інститут економіки ТНЕУ


Найціннішими активами підприємства, незалежно від виду його діяльності, є грошові кошти. У наш час рух грошових коштів прийнято називати грошовим потоком. 

Грошовий потік (cash flow) – надходження (позитивний грошовий потiк) i витрачання (негативний грошовий потiк) грошових коштiв у процесi здiйснення господарської дiяльностi підприємства. Чистий грошовий потік являє собою рiзницю мiж позитивним i негативним грошовим потоком господарської дiяльностi підприємства [3]. 

У системі показників, яка використовується для проведення оцінки фінансового стану підприємства, вагоме місце займає фінансовий результат, однак, у кінцевому підсумку дійсні можливості будь - якого підприємства визначаються не за фінансовими результатами, а за можливістю у потрібний момент згенерувати грошові потоки.

Аналіз руху грошових коштів та стану розрахунків являє собою на меті отримати необхідні обсяги параметрів та виявити рівень достатності формування грошових потоків за видами діяльності, їх ефективності, також збалансованості за обсягом і в часі позитивного та негативного грошових потоків [4]. 

Під час здійснення аналізу у структурі різних видів діяльності, було необхідно враховувати  наступне:

1. Величина грошового потоку від операційної діяльності у фінансовій звітності підприємства має вказуватися із такими показниками, як приріст або зниження доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) та прибутку.

Темпи приросту грошових коштів від операційної діяльності дають можливість охарактеризувати масштаби зростання економічного потенціалу підприємства а також рівень доходності, що був досягнутий за минулі звітні періоди, та дає змогу зробити висновки про подальші тенденції розвитку. Дивлячись з іншої сторони, грошовий потік від операційної діяльності являється показником ділової активності підприємства та його можливості погашати власні зобов'язання.

У випадку коли результатом операційної діяльності є позитивне сальдо грошового потоку, то можна зробити висновок про стабільне існування підприємства у довготривалій перспективі.

Якщо є термінова потреба залучити грошові кошти на виплату дивідендів, поповнення оборотних засобів, то тоді підприємство вже не має можливості спрямувати їх на реалізацію нових інвестиційних проектів та на погашення власної кредиторської заборгованості.

Грошовий потік від операційної діяльності в даних випадках не можна розглядати в подальшому як резерв ліквідності, а лише як певну суму фінансових коштів, яку частково можна використати для розвитку підприємства в фінансовому та інвестиційному напрямку. Порівняльний аналіз діяльності підприємства при таких умовах вагомо ускладнюється.

При потребі покрити негативний грошовий потік від операційної діяльності застосовують інвестиційні вкладення та/або джерела зовнішнього фінансування.

Позитивне значення коефіцієнта ліквідності при негативному значенні грошового потоку від операційної діяльності значить, що результатом операційної діяльності є лише витрачання приросту грошових коштів від фінансової або інвестиційної діяльності. Так як, операційна діяльність є стабільним джерелом надходження грошових коштів, то аналогічна ситуація в довгостроковому періоді привести до того, що підприємство не буде мати можливості погашати свої зобов'язання.

2. Здійснення аналізу надходження грошових коштів від інвестиційної діяльності дає можливість відстежити інвестиційну політику підприємства, а також визначити розмір інвестицій, які в подальшому принесуть надходження або витрачання грошових коштів. 

Також із тим, можна з'ясувати надходження ліквідних коштів за рахунок зменшення інвестицій, звільнення фінансових коштів, що тимчасово заморожені в певних видах основних засобів.

3. Грунтовний аналіз надходження грошових коштів від фінансової діяльності дає змогу не лише встановити фінансову політику та фінансові можливості підприємства, а й передбачити майбутні дивіденди власникам капіталу.

Отже, для оперативного керування додатними і від’ємними грошовими потоками доцільно складати платіжний календар, який дасть можливість фінансовим службам підприємства здійснювати оперативний контроль за надходженням і витратою коштів, вчасно фіксувати зміни фінансової ситуації і вчасно вживати корегувальні заходи для синхронізації додатного і від’ємного грошових потоків і забезпечення стабільної платоспроможності підприємства.




Література:

1. Азаренкова Г.М. Моделі та методи аналізу фінансових потоків / Г.М. Азаренкова – Х.: Гриф, 2005. – 118 с.

2. Коваленко Л.О. Фінансовий менеджмент: Навч. пос. – 3-тє вид., випр. і доп. / Л.О. Коваленко, Л.М. Ремньова – К.: Знання, 2008. – 483с.

3. Ковальчук Г.В. Управління грошовими потоками торговельного підприємства: автореф. дис. на здобуття наук.ступеня канд. екон. наук. / Г.В. Ковальчук – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2001. – 21 с. – укp.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота