ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

20.02.2017 10:55

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Мясников В’ячеслав Олегович, здобувач кафедри економіки підприємств міського господарства Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова


Сучасний етап розвитку вітчизняної промисловості характеризується такими основними проблемами: значним спадом обсягів промислового виробництва, нестабільними умовами функціонування підприємств, зростанням вартості енергоресурсів, і як наслідок, збільшенням вартості кінцевої продукції, скороченням внутрішнього попиту через зменшення рівня доходів населення. Лише активна інноваційна діяльність за умови використання прогресивних методів управління дозволяє підприємствам машинобудівної галузі адекватно реагувати на негативні зміни зовнішнього середовища в умовах жорсткої конкурентної боротьби за нові ринки та потенційних споживачів. 

В зв’язку з цим на перший план висуваються проблеми визначення стану та перспектив розвитку інноваційного потенціалу машинобудівних підприємств, оскільки галузь машинобудування виступає стратегічно важливою ланкою вітчизняного промислового комплексу і забезпечує стабільне економічне зростання національної економіки в цілому.

Центральним показником, що визначає динаміку впровадження інноваційних процесів на всіх рівнях національної економіки, є наукоємність ВВП. Якщо порівнювати рівень наукоємності ВВП країни, який в 2015 р. склав лише 0,62% з обсягом витрат на наукові дослідження та розробки країн Європейського Співтовариства, то можна стверджувати про значне відставання України від рівня розвинутих країн світу в інноваційній сфері.

Статистичні дані свідчать про низьку інноваційну активність промислових підприємств в Україні, порівняно із розвинутими країнами світу, в першу чергу, країнами ЄС. В Україні питома вага підприємства, що займалися інноваційною діяльністю не перевищує 20% в 2010-2015 рр., тоді як кількість інноваційно активних підприємств с середньому по ЄС становить в середньому 44% від їх загальної кількості. Протягом 2010-2015 рр. питома вага машинобудівних підприємств, що займалися інноваційною діяльністю, досягла в середньому 25,6%, що значно більше ніж в цілому по промисловості за аналогічний період при одночасному зменшенні частки інноваційно активних підприємств машинобудівного комплексу з 28,5% у 2010 р. до 22,3% у 2014 р. І лише в 2015 р. спостерігається позитивна тенденція щодо зростання рівня інноваційної активності в галузі машинобудування до рівня 28,5%. Динаміка питомої ваги підприємств машинобудування, що впроваджували інновації, також дозволяє зробити висновок щодо їх провідної ролі в процесі розбудови інноваційно орієнтованого вітчизняного промислового комплексу та активного використання інноваційного потенціалу.

Необхідність підвищення рівня інноваційного потенціалу машинобудівних підприємств зумовлюється високим рівнем конкуренції, що підсилюється за рахунок інтеграційних процесів світової економіки та переходом суспільного виробництва до інноваційного типу розвитку. Однак, протягом досліджуваного періоду 2010-2015 рр. спостерігається в цілому негативна динамка впровадження інновацій як підприємствами промислового комплексу, так і машинобудівними підприємствами. 

Дані моніторингу інноваційної діяльності машинобудівних підприємств підтверджують виявлені тенденції. Протягом 2010-2015 рр. кількість машинобудівних підприємств, що реалізовували інноваційну продукцію за межі України та частка реалізованої за кордон інноваційної продукції щорічно зменшувалися: в 2010 р. кількість підприємств, що експортували інноваційну продукцію дорівнювала 164 підприємства, в 2011 р. – 169 підприємства, в 2012 р. – 144 підприємства, в 2013 р. – 141 підприємство, в 2014 р. – 120 підприємств, в 2015 р. – лише 97 підприємств. Частка поставленої на експорт інноваційної продукції знизилася з 74,7% у 2010 р. до 63,5% у 2015 р.

Також, однією з основних проблем в інноваційній сфері є відсутність належного фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств, що не дозволяє створити сприятливі умови для зростання рівня їх інноваційного потенціалу.

Таким чином, проведений аналіз підтверджує висновок, щодо необхідності прискорення темпів інноваційного розвитку вітчизняних машинобудівних підприємств та зростання рівня їх інноваційного потенціалу. Зокрема, розробка сучасних методів управління інноваційним потенціалом машинобудівного підприємства, до яких віднесено адаптивне, яке дозволяє забезпечити інформаційно-аналітичну підтримку прийняття управлінських рішень щодо напрямів активізації інноваційної діяльності, формування інноваційного потенціалу та ефективного використання наявних інноваційних ресурсів з урахуванням змін внутрішніх і зовнішніх умов функціонування та адекватної реакції підприємства на потенційні ризики.




Література:

1. Геєць В.М. Інноваційні перспективи України / В.М. Геєць, В.П. Семиноженко. – Харків: Константа, 2006. – 272 с. 

2. Геєць В.М. Стратегічні виклики XXI століття суспільству та економіці України: В 3 т. / В.М. Геєць. – К.: Фенікс, 2007. – Т. 2. Інноваційно-технологічний розвиток економіки. – 2007. – 564 с. 

3. Закон України «Про інноваційну діяльність» від 04.07.2002 №40-IV [Електронний ресурс] // Офіційний сайт Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua – Назва з титул. екрану.

4. Закон України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні» від 16.01.2003 №433-IV [Електронний ресурс] // Офіційний сайт Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua – Назва з титул. екрану.

5. Закон України «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки» від 11.07.2001 №2623-ІІІ [Електронний ресурс] // Офіційний сайт Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua – Назва з титул. екрану.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота