СУТНІСТЬ ПЛАНУВАННЯ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОНТРАБАНДИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУТНІСТЬ ПЛАНУВАННЯ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОНТРАБАНДИ

27.02.2017 13:58

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Заверховський Олег Васильович, начальник відділу ДФС України


При організації розкриття будь-якого злочину, в тому числі й контрабанди, найважливішим елементом є процедура планування. Ні у практиків, ні в теоретиків не викликає сумніву той факт, що результат розслідування безпосередньо залежить від якості роботи, проведеної слідчим щодо планування розслідування злочину.

Планування відноситься до розумової діяльності слідчого і є дією тісно взаємопов’язаною з практичною діяльністю слідчого. Ці два види діяльності нероздільні й існують як єдине ціле.

Планування є складним розумовим процесом, який полягає у визначенні завдань слідства, шляхів і способів їх вирішення відповідно до вимог закону. Планування базується, перш за все, на фактичній основі. Фактичну основу планування утворюють відомості про подію, що містить ознаки злочину [1, с.3]. Ми вважаємо, що при вчиненні контрабанди особливості планування безпосередньо залежать від виду контрабанди та слідчої ситуації, при цьому планування має враховувати:

- висунення версій, встановлення основних напрямків, засобів та джерел зі збору та перевірки доказів;

- встановлення обставин, що підлягають розслідуванню (факт переміщення контрабанди через митний кордон України; коли, де, як і за яких обставин була вчинена контрабанда; дані, що характеризують особу, яка вчинила контрабанду, обставини, що впливають на ступінь і характер відповідальності особи, яка вчинила контрабанду; дані, що характеризують групу осіб, причетних до вчинення контрабанди; цілі й мотиви контрабанди; обставини, що сприяли вчиненню контрабанди; предмет контрабанди, його кількісні та якісні характеристики та ін.);

- визначення кола слідчих дій.

Слід зазначити, що планування – це не одноразова дія при розслідуванні контрабанди, а, по суті, безперервний процес. При цьому на кожному етапі розслідування виділяють своє планування: планування початкового, подальшого та заключного етапів розслідування. З усіх видів планування найбільш важливим є те, що відбувається на початковому етапі, оскільки воно закладає фундамент результату розслідування і визначає, буде розслідування успішним, чи ні. При цьому під успішним розслідуванням ми розуміємо винесення справедливого судового рішення щодо осіб, винних у скоєнні даного злочину. 

Планування на кожному етапі має свої специфічні особливості та складності, які обумовлені, по-перше, завданнями, що виникають на конкретному етапі розслідування; по-друге, тією інформацією, яка є в наявності у слідчого у даний момент. Аналіз практики розслідування контрабанди показує, що основні складності, які виникають при цьому, можуть бути пов’язані: по-перше, з предметом контрабанди, особливо якщо предмет контрабанди знаходиться за межами України; по-друге, з відсутністю необхідних міждержавних угод про правову допомогу в боротьбі зі злочинами та видачею злочинців. Навіть при наявності таких угод відсутня вироблена й налагоджена практика взаємодії у боротьби з контрабандними злочинами. 

При правильному плануванні розслідування слідчий повинен спиратися не лише на свій особистий напрацьований досвід, а й використовувати досвід своїх колег стосовно розслідування даного виду злочинів. Ігнорування даних обставин призводить до того, що на практиці виникають наступні ситуації: поверхневі, позбавлені логічного зв’язку, непослідовні початкові дії; час від часу – своєрідний штурм, коли протягом дня протоколи допитів складають одночасно кілька слідчих і працівників дізнання, а часом – невиправдані паузи, коли протягом декількох днів по справі нічого не робиться; протиріччя, що виникають у матеріалах справи, своєчасно не усунуто; свідки, необхідні у перший же день, допитуються пізніше, коли вони вже багато чого не пам’ятають і т.д. Існують й інші ситуації. Так, у результаті енергійних первинних слідчих дій або завдяки збігу обставин підозрюваного швидко виявлено. Він зізнається. Здавалося б, слідчий є близьким до істини. Але тут розслідування втрачає темп і активність, зі значними інтервалами виконуються третьорядні слідчі дії. І ось обвинувачений змінює свої показання, з’являються свідки, які підтверджують алібі, спливають версії, які раніше не були враховані, а тепер вже не піддаються перевірці, і шлях розслідування, який спочатку видавався таким надійним, перетворюється на трясовину [2, с.57-58]. Щоб уникнути зазначених ситуацій необхідно при плануванні розслідування використовувати типові плани, засновані на узагальненій практиці розслідування контрабандних злочинів. Типовий план у даному випадку буде виступати як матеріалізоване вираження планування розслідування контрабанди.

Таким чином, можна підсумувати, що планування розслідування контрабанди обумовлюється, по-перше, специфічними особливостями даного злочину і пов’язано, в першу чергу, з тим, якими даними щодо факту контрабанди оперує слідчий на початку розслідування; по-друге, розслідування ускладнюється тим, що слідчому необхідно координувати зусилля представників різних служб не лише України, а й зарубіжних країн щодо перевірки версій та збору доказової бази. 




Література:

1. Дубровицкая Л. П. Планирование расследования. Учебное пособие / Л. П. Дубровицкая, И. М. Лузгин. – М., 1972. – 54 c. 

2. Ларин А. М. Расследование по уголовному делу. Планирование, организация / А. М. Ларин. – М., 1970. – 224 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота