РЕПРЕСИВНІ ДІЇ ПОЛЬСЬКОЇ ВЛАДИ НА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ У ФОРМІ ПАЦИФІКАЦІЇ (МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД) - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РЕПРЕСИВНІ ДІЇ ПОЛЬСЬКОЇ ВЛАДИ НА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ У ФОРМІ ПАЦИФІКАЦІЇ (МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД)

08.03.2017 12:37

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Верьовкін Віктор Васильович, кандидат історичних наук, Рівненський державний медичний коледж


Пацифікація (система репресивних акцій проти українців) відбувалася у Східній Галичині з 31 липня по 30 листопада. 1930 року. Пацифікацією було охоплено 221 село у Львівському, 89 – у Станіславському, 121 – у Тернопільському воєводствах. Усього ж окупаційне «втихомирення» відчули на собі мешканці 493 сіл 17 повітів Західної України [1, с. 90]. Проф. В.Кульчицький у своїй статті навіть вказує на те, що пацифікацією було охоплено 28 повітів [2, с. 12-13]. Під час пацифікації поліція, військо били і мордували селян, катували до смерті священників, закривали українські школи, в Галичину почали напливати польські переселенці, тюрми були забиті українцями [3, с. 196].

Водночас пацифікація стала одним із елементів передвиборчої кампанії, що проводилася з метою залякати опозицію. Уже до її початку було заарештовано 30 колишніх українських послів у сеймі та майже сотню українських громадських діячів. В українські села відрядили кілька кавалерійських полків, два каральні корпуси поліції (по 1000 осіб у кожному), які впродовж 75 днів здійснювали криваву екзекуцію над населенням. Саме під час пацифікації польський уряд застосовував так званий принцип колективної відповідальності (обшуки, руйнування будинків, конфіскація майна та ін..) До кінця 1930 р. було заарештовано 970 осіб, з них 432 передано судам (330 звільнили). Серед арештованих були 550 селян, 135 учнів гімназії, 124 студенти[4, с. 12-13]. А взагалі під час пацифікації було заарештовано 1739 чоловік, 1143 з них – віддано до суду [5, с.90].

У відповідь на польську пацифікацію бойовики ОУН почали масові виступи проти польської поліції, урядовців. Постріли і вибухи лунали по всій Польщі. В кожному великому і малому місті Галичини йшли суди над активістами ОУН. ОУН очолював Євген Коновалець, крім нього до Проводу ОУН ввійшли : Капустянський, М.Сцібарський, Д.Андрієвський, Д.Демчук та інші. Друкованим органом ОУН був «Український націоналіст», що виходив у Празі [6, с, 196].

Особливо потрясли Галичину події в Городку і суд над Біласом та Данилишином. В 1932 році бойова група ОУН з метою поповнення партійної каси напала на пошту в Городку.

До судового процесу була прикута увага всієї Галичини. Видали мужніх патріотів провокатори Барановський і Мотика. Батьки Барановського 19 жовтня 1933 року через газету відреклися від свого сина.

Але найбільшого розголосу по всьому світу дістало вбивство членами ОУН міністра внутрішніх справ Польщі, генерала Броніслава Перацького. Група бойовиків ОУН під керівництвом С.Бандери детально розробила план замаху. 15 червня 1934 року біля аристократичної кав’ярні “Клуб приятелів» у Варшаві на очах багатьох послів і польської таємної поліції Григорій Матійко, йдучи на вірну смерть, застрелив міністра. Але Г.Матійкові вдалося втекти.

24 томи зібрала слідча група по справі Б.Перацького. Двадцять членів ОУН було заарештовано і серед них: С.Бандера, М.Лебідь, Дарія Гнатківська. М.Климишин. Я.Карпинець, Р.Мигаль, Катерина Зарицька, Я.Рак та інші. До смерті були засуджені С.Бандера, М.Лебідь, Я.Карпинець, інші одержали довготривалі терміни ув’язнення. Далі була амністія у зв’язку зі смертю Й.Пілсудського, а С.Бандері та іншим смертну кару замінили довічним ув’язненням [7, с. 196].

Проти польської пацифікації виступали і політичні партії лівого спрямування. Так, Комуністична партія Польщі (КПП) проголосила повну підтримку боротьби  українців Західної України. «На Західній Україні шаліє білий терор. Фашистський уряд Пілсудського посилає на Західну Україну загін за загоном відбірні війська, каральні експедиції… Посилає для того, щоб бути катами і гнобителями українського робітника і селянина, які борються за свою землю, за визволення,- писала КПП у відозві до робітників, селян і солдатів [8, с. 90]. У 1931 р. спеціальна комісія Ліги Націй осудила польський уряд за проведення пацифікації. Незважаючи на це, репресивна політика не припинялась і в наступні роки.

Таким чином, польська влада, проводячи пацифікацію проти українців на Західній Україні намагалася не тільки придушити наростання визвольної боротьби, але ще й в більшій мірі полонізувати місцеве населення.  Подальші події показали, що здійснити їм це не вдалося.




Література :

1. Панчук М.І. «Білі плями» героїчного літопису : Із історії Ком. Партії Зах. України.- К.: Політвидав України, 1989.- С. 90.

2. Кульчицький В. Органи правосуддя в Західній Україні 1921-1939 рр. // На шляху до правової держави.- Львів, 1991.- Вип. 2.- С. 12-13.

3. Квасниця І.Ю., Глічов І.О., Федик І.І. Історико-природничі нариси з краєзнавства : Львівська область // Навчально-методичний посібник.- Львів : «Укрсервіс», 1994.- С. 196.

4. Кульчицький В. Органи правосуддя в Західній Україні 1921-1939 рр. // На шляху до правової держави.- Львів, 1991.- Вип. 2.- С. 12-13.

5.  Панчук М.І. «Білі плями» героїчного літопису : Із історії Ком. Партії Зах. України.- К.: Політвидав України, 1989.- С. 90.

6. Квасниця І.Ю., Глічов І.О., Федик І.І. Історико-природничі нариси з краєзнавства : Львівська область // Навчально-методичний посібник.- Львів : «Укрсервіс», 1994.- С. 196.

7. Квасниця І.Ю., Глічов І.О., Федик І.І. Історико-природничі нариси з краєзнавства : Львівська область // Навчально-методичний посібник.- Львів : «Укрсервіс», 1994.- С. 196.

8. Панчук М.І. «Білі плями» героїчного літопису : Із історії Ком. Партії Зах. України.- К.: Політвидав України, 1989.- С. 90.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота