ОСОБЛИВОСТІ СУТНОСТІ ТА КЛАСИФІКАЦІЇ МАТЕРІАЛЬНИХ РЕСУРСІВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ СУТНОСТІ ТА КЛАСИФІКАЦІЇ МАТЕРІАЛЬНИХ РЕСУРСІВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ

13.03.2017 15:25

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Поліщук Наталія Олексіївна, студентка магістратури 1 року навчання, Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва; Рагуліна Ірина Іванівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри бухгалтерського обліку та аудиту, Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва


Здійснення виробничої діяльності пов'язано з використанням різних матеріальних ресурсів. Першоджерелом матеріальних ресурсів є природа, хоча в реальному житті усі матеріальні ресурси створюються в процесі доцільної діяльності людини і є продуктом праці в речовій формі. Сутність матеріальних ресурсів визначається тим, що вони є матеріально-речовою основою життєдіяльності людини і суспільства. Отже, матеріальні ресурси – це один із видів економічних ресурсів підприємства, які беруть участь в одному або декількох виробничих циклах та у процесі споживання повністю або частково втрачають свою матеріально-речову форму. Забезпечення виробництва продукції матеріальними ресурсами є необхідною умовою його організації.

Матеріальні ресурси складають один з основних елементів виробничого потенціалу, надають безпосередній вплив на ефективність виробництва, якість роботи і результати всієї діяльності підприємства. Отже, раціональне використання матеріальних ресурсів в сільському господарстві є необхідною умовою ефективного функціонування сільськогосподарського виробництва. Тому для аграрних підприємств особливо важливе значення мають питання формування матеріальних ресурсів, їх взаємозв'язок, взаємодія та ефективність використання.

Проблема ефективності сільськогосподарського виробництва в даний час пов'язана з необхідністю максимальної економії виробничих ресурсів, що досягається, головним чином, за допомогою їх раціонального використання. Ефективність функціонування будь-якої виробничої системи в довгостроковій перспективі безпосередньо залежить від стійкості її розвитку, яка визначається її здатністю зберігати цілісність і відтворювати свої властивості при змінах зовнішніх і внутрішніх умов господарювання. Аграрне виробництво в цьому плані має велику специфіку, обумовлену особливостями сільського господарства як галузі, які необхідно враховувати при здійсненні сільськогосподарської діяльності та організації процесу відтворення. Тому різноманіття видів матеріальних ресурсів визначило необхідність їх систематизації та класифікації. Класифікація матеріальних ресурсів, тобто виділення їх окремих груп за різними ознаками, необхідна для виявлення і обґрунтування потреби в матеріальних ресурсах, встановлення раціональної спеціалізації органів оптової торгівлі, що діють у сфері товарного обігу, визначення вимог до об'єктів виробничої інфраструктури.

Класифікація матеріальних ресурсів аграрного сектору економіки тісно пов'язана з питаннями їх використання в процесі виробництва і обігу. Частина ресурсів відіграє роль матеріальної основи (основні фонди та інвентар), інша частина – входить до складу оборотних фондів підприємства і витрачається при виробництві продукції або наданні послуг (сировина, матеріали, комплектуючі). Крім того, товарно-матеріальні ресурси, складають матеріальну основу фондів обігу. Відповідно до цього і оцінка використання матеріальних ресурсів базується на застосуванні різних показників. Отже, ми вважаємо, що класифікація матеріальних ресурсів аграрного підприємства визначається за наступними ознаками та видами матеріальних ресурсів: за формою існування – наявні ресурси, потенційні ресурси; за функціями, які виконуються в процесі виробництва – сировина, основні матеріали, допоміжні матеріали, паливо та енергія, напівфабрикати; за призначенням у процесі виробництва – предмети праці, засоби праці; за експлуатаційним станом та строком  придатності – первинні матеріальні ресурси, вторинні матеріальні ресурси.

Повне і своєчасне забезпечення сільськогосподарських товаровиробників матеріальними ресурсами та ефективне їх використання є необхідними умовами підтримки безперервності процесу виробництва і підвищення його ефективності. Однак в дійсності відтворення основних видів матеріальних ресурсів здійснюється на «звуженою» основою. У даний час рівень доходів значної кількості аграрних підприємств не дозволяє їм вести виробництво на розширеній основі, підтримувати й оновлювати матеріальну базу. Більшість господарств втратило власні оборотні кошти, різко звужені резерви самозабезпечення виробничими запасами: насінням, кормами, органікою; обмежені можливості придбання в необхідному обсязі та асортименті матеріальних ресурсів промислового виробництва, хронічна нестача яких став однією з основних причин зниження рівня інтенсифікації вітчизняного сільськогосподарського виробництва. Але підвищити ефективність виробництва аграрних підприємств, конкурентоспроможність продукції, продуктивність праці можливо лише технічно переозброїти галузь, надавши їй фінансову державну підтримку.

Література:

1. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств. Підручник 2-ге вид.,  доп. і перероблене. Київ.: КНЕУ, 2002. – 624 с.

2. Верига Ю.А., Гладких Т.В., Кулявець Н.О. Проблеми обліково-аналітичного забезпечення управління запасами // Збірник матеріалів II Всеукраїнської науково-практичної конференції «Фінансове забезпечення діяльності суб’єктів господарювання». Кременчук, 2014. С.119–121.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота