РОЗВИТОК КООПЕРАТИВНОГО РУХУ В СЕЛІ – НАГАЛЬНА ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЗВИТОК КООПЕРАТИВНОГО РУХУ В СЕЛІ – НАГАЛЬНА ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ

15.03.2017 12:13

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Дуда Марія Іванівна, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист ВП НУБіП України Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого»


Однією з найбільш гострих проблем в Україні залишається відсутність кооперативного руху на селі, який би створював прозору мережу заготівлі та збуту сільськогосподарської продукції.

Кооперація є рушієм відродження села та національного самоутвердження українців.

Багато дослідників української кооперації вважають її економічним феноменом у розвитку індивідуального селянського господарства в ринкових умовах господарювання.

Одним із фундаторів кооперативного руху в розвитку сільського господарства є наш земляк, уродженець Заліщицького краю – доктор, інженер, вчений економіст, агроном, професор Євген Храпливий, ім’я якого присвоєно нашому коледжу.

Він прагнув відродити українське село, дати можливість кожному селянину бути господарем на своїй землі, у своїй країні.

Вивчаючи досвіди господарств Австрії, Німеччини, Данії він розумів, що оживлення економіки країни можливе через кооперацію.

Діяльність видатного вченого економіста, професора Євгена Храпливого стає підґрунтям для нового етапу відродження кооперативного руху на території України.

Найбільш прогресивними та прийнятними для наших сільськогосподарських товаровиробників і в цілому всього сільського населення є сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи.

Їхньою метою є підвищення ефективності сільськогосподарської діяльності, поліпшення умов розширеного відтворення в аграрному секторі економіки та підвищення рівня життя сільського населення шляхом зменшення витрат членів кооперативу за рахунок придбання матеріально-технічних ресурсів кращої якості за нижчим цінами, надання їм всіх необхідних послуг найкращої якості за цінами, нижчими запропонованих комерційними структурам та збільшення продуктивності сільськогосподарських товаровиробників через отримання найбільшої можливої ціни за продукцію, що реалізується через кооператив.

Перелік послуг, які можуть надавати обслуговуючі кооперативи, може мати такий вигляд: зберігання і реалізація сільськогосподарської продукції; переробка сільськогосподарської продукції і лісової сировини; матеріально-технічне постачання; виробництво окремих видів сільськогосподарської продукції (вирощування насіння деяких сільськогосподарських культур, молодняка птиці, свиней, племінної худоби тощо); ремонт сільськогосподарської техніки та її технічне обслуговування; транспортне обслуговування; газифікація, телефонізація, електронізація і комп’ютеризація сільського господарства; виконання окремих видів сільськогосподарських робіт (оранка, збирання врожаю, боротьба з шкідниками і хворобами сільськогос¬подарських культур, штучне осіменіння худоби, ветеринарне обслуговування); виконання будівельних робіт і замовлень на проектну документацію; виробництво окремих видів добрив, техніки й устаткування для потреб селян; консультаційне обслуговування (бухгалтерське, фінансове, аудиторське, агрономічне, зоотехнічне, економічне та ін.).

Обслуговуючий кооператив значно відрізняється від виробничого кооперативу. Виробничий кооператив на відміну від обслуговуючого націлений на отримання прибутку.

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив – це економічна неприбуткова організація, яка не ставить за мету отримання прибутку для себе, а прагне збільшити прибуток своїх членів. Він не є посередником.

Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи створюються та функціонують на основі Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» від 17 липня 1997 року та Закону України «Про кооперацію» від 10 липня 2003 року №1087-ІV зі змінами та доповненнями, та Статуту кооперативу.

Трудовий договір також входить в систему управління кооперативом. Він з виконавчим директором визначає його обов’язки і сферу компетенції. 

Вищим органом управління кооперативом є загальні збори. 

Оперативне управління кооперативом здійснює правління. Правління делегує функцію поточного управління виконавчому директору (якщо він є, в протилежному випадку – голові кооперативу).

Для ведення безготівкових розрахунків кооператив відкриває рахунок в банку.

Кооператив вважається створеним і набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації, яка проводиться у районній державній адміністрації або виконавчому комітеті районної ради за місцезнаходженням кооперативу в порядку, передбаченому для суб’єктів підприємницької діяльності. 

У створення та розвиток кооперативу його члени вносять пайові внески (майновий внесок), який здійснюється шляхом передачі кооперативу майна, в тому числі грошей, майнових прав, а також земельної ділянки. Пайові внески членів-клієнтів кооперативу є основним джерелом його фінансування. Вступні внески для забезпечення операційних витрат здійснюються один раз при вступі до кооперативу. В наступні роки обігові кошти кооперативу формуються за рахунок виручки кооперативу від реалізації продукції (послуг).

За результатами діяльності кооперативу формується грошова виручка, як джерело поповнення неподільного, пайового та резервного фондів, формування фонду навчання, виплат найманому персоналу, нарахування на паї і кооперативних виплат. 

Функції управління в кооперативі здійснюють члени кооперативу, спостережна рада, правління кооперативу, ревізійна комісія, виконавча дирекція.

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив є юридичною особою, яка веде господарську діяльність. Тому кооператив веде всі види обліку передбачені для таких осіб.

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив підвищує доходи свої членів, а значить і підвищує рівень життя на селі. Створення додаткових робочих місць у сільській місцевості збільшує надходження до місцевих бюджетів, поліпшуючи спроможність  місцевих громад вирішувати самостійно власні проблеми, підвищує рівень соціального захисту сільського населення, підвищує рівень життя на селі.

Наступне 20-тиліття буде вирішальним для долі села і України. Зміни на краще можливі лише тоді, коли ми будемо активними, сміливими та досягатимемо виконання власних рішень, об’єднуючись в громадські рухи і виборюючи своє майбутнє.




Література:

1. Закон України «Про кооперацію» від 10.07.2003 року №1087-IV зі змінами та доповненнями.

2. Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію» від 17.07.1997 року №469/97-ВР  зі змінами та доповненнями.

3. Примірний статут сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу затверджений Наказом Міністра аграрної політики та продовольства України 21.05.2013 року №315.

4. Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив: початок шляху. Практичний посібник/ І.Ф. Томич, Р.Я. Корінець, М.П. Гриценко. – К.: ТОВ «ВП»Едельвейс», 2013. – 96с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота