ВИЗНАННЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ЗАПАСІВ ЗГІДНО П(С)БО ТА МСФЗ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИЗНАННЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ЗАПАСІВ ЗГІДНО П(С)БО ТА МСФЗ

15.03.2017 12:36

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Журавльова Тамара Володимирівна, старший викладач кафедри обліку і аудиту, НУВГП, м. Рівне; Данилюк Юрій Юрійович, студент 4 курсу спеціальності “Облік і аудит, НУВГП, м. Рівне”


Перехід на міжнародні стандарти фінансової звітності, зокрема в частині формування інформації щодо запасів, відкриває для підприємств України нові можливості для ефективного функціонування фінансової структури та подальшої гармонізації вимог до звітності [5]. 

У міжнародних стандартах методологічні засади формування інформації про запаси і розкриття її у фінансовій звітності визначають МСБО 1 «Подання фінансових звітів» та МСБО 2 «Запаси», а в національних стандартах – НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», П(С)БО 9 «Запаси» [1-4].

Згідно з МСБО 2, запаси – це активи, які:

а) утримуються для продажу у звичайному ході бізнесу;

б) перебувають у процесі виробництва для такого продажу;

в) існують у формі основних чи допоміжних матеріалів для споживання у виробничому процесі або при наданні послуг.

У МСБО 2 зазначено, що у фінансовій звітності слід розкривати загальну балансову вартість запасів та балансову вартість згідно з класифікаціями, прийнятими для суб’єкта господарювання. При цьому надається наступна класифікація запасів (табл. 1).

Таблиця 1

Класифікація запасів згідно МСБО 2 «Запаси»




Визначення запасів згідно П(С)БО 9 характеризує їх як активи, які:

- утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності;

- перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;

- утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

Класифікація запасів згідно П(С)БО 9 «Запаси» наведена в таблиці 2.

Таблиця 2

Класифікація запасів згідно П(С)БО 9 «Запаси»




Згідно з НП(С)БО 1 у Балансі (Звіті про фінансовий стан) запаси відображаються статтею «Запаси». Але у Примітках до річної фінансової звітності, у VIII розділі, застосовується більш детальна класифікація запасів уже з 12-ти груп: сировина і матеріали; купівельні напівфабрикати та вироби; паливо, тара і тарні матеріали; будівельні матеріали; запасні частини; матеріали сільськогосподарського призначення; поточні біологічні активи; малоцінні та швидкозношувальні предмети; незавершене виробництво; готова продукція, товари. При цьому, якщо у Балансі поточні біологічні активи відображаються окремою статтею, у Примітках до фінансової звітності їх включено як складову запасів.

У плані рахунків бухгалтерського обліку для запасів призначено 9 рахунків класу 2 (виробничі запаси; поточні біологічні активи; малоцінні та швидкозношувані предмети; виробництво; брак у виробництві; напівфабрикати; готова продукція; продукція сільськогосподарського виробництва; товари), які за групуванням інформації про запаси не узгоджені з розділом «Запаси» у Примітках до фінансової звітності й фактично являють собою ще одну класифікацію запасів.

Отже, у міжнародних і національних нормативно-правових актах фактично існують чотири класифікації запасів. При цьому практичне значення для підприємств України переважно мають класифікації, що використовуються у Примітках до фінансової звітності та у Плані рахунків бухгалтерського обліку, які між собою не узгоджені. Разом з тим, у Примітках не передбачено відповідних статей для окремого відображення інформації з рахунків 24 «Брак у виробництві», 25 «Напівфабрикати», 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва».




Література:

1. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» : Наказ Міністерства фінансів України від 07.02.2013р. №73 / [Електронний ресурс] // Режим доступу :  http://zakon.rada.gov.ua

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» : Наказ Міністерства фінансів України від 20жовтня 1999 року № 246. / [Електронний ресурс] // Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua

3. МСБО 1 «Подання фінансової звітності» (Електронний ресурс) //Режим доступу : http:/www.minfin.gov.ua

4. МСБО 9 «Запаси» (Електронний ресурс) //Режим доступу: http://www.minfin.gov.ua

5. Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) та їх тлумачення. - Київ: ПП «Видавництво «Фенікс». - 2004. - 1272 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота