ВПЛИВ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ НА ПОТЕНЦІАЛ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ НА ПОТЕНЦІАЛ ПІДПРИЄМСТВА

15.03.2017 12:56

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Сігова Христина Віталіївна, студентка групи МЕ-14, Центральноукраїнський національний технічний університет


Конкурентоспроможність підприємства залежить від якості його трудових ресурсів. Одним з найважливіших чинників, який впливає на ефективність виробництва та на рівень рентабельності, є персонал підприємства. Вплив трудових ресурсів на діяльність підприємства є безперечний, адже без кваліфікованих кадрів жодне підприємство не зможе досягти своєї мети [1].

Які б не були технічні можливості, які б організаційні чи інші переваги не відкривалися перед підприємством, воно не почне приносити прибутки без якісних трудових ресурсів.

Здійснення ефективної економічної діяльності підприємства, випуск продукції, яка була б конкурентоздатна не лише на вітчизняному ринку, залежить не тільки від матеріально-технічного забезпечення підприємства, але і від достатньої кількості висококваліфікованих кадрів й ефективного управління ними. Для того, щоб досягти більш якіснішого використання трудових ресурсів на підприємствах України необхідно: 

 на рівні підприємств: залучати персонал підприємства до рішення питань стосовно функціонування підприємств; використовувати сучасні підходи для поліпшення організаційної структури підприємств; впроваджувати сучасні моделі менеджменту; запровадити гнучкий графік робочого часу для працівників; розробляти заходи щодо сприяння розвитку працівників та їх кар’єри; запроваджувати систему соціального захисту персоналу, шляхом введення добровільного пенсійного та медичного страхування;

 на законодавчому рівні: прийняти справедливу систему оплати праці (тарифну сітку) відповідно до кваліфікації праці, витрат на навчання тощо; впровадити в структурі собівартості продукції мінімальний відсоток заробітної плати для працівників-виробників, та максимальний – для посередників; прив’язати приріст рентабельності виробництва до підвищення оплати праці працівникам; прийняти податкові пільги для підприємств які інвестують в трудові ресурси.

Додаткові затрати, пов’язані з персоналом необхідно розглядати не як втрати, а як інвестиції в людський капітал тобто в основне джерело прибутку.

Інвестиції у трудові ресурси сприятимуть ефективному використанню фінансових ресурсів, якісному використанню майнових ресурсів, доцільного використання інформаційних ресурсів, що призведе до покращення фінансового стану підприємства.

Високі результати діяльності будуть свідчити про те, що підприємство має продуктивний й правильно організований персонал, оскільки людський капітал – це основне джерело прибутку [2].

Слід зазначити, що на сьогодні проблема управління конкурентоспроможності трудових ресурсів недостатньо ґрунтовно досліджена. У роботах більшості вчених більше уваги приділяється фінансовим та виробничим питанням, проблемам матеріально-технічного забезпечення або збуту готової продукції, не приділяючи при цьому належної уваги людям, які забезпечують роботу організації [2].

Таким чином, трудові ресурси підприємства є невичерпним резервом підвищення ефективності діяльності підприємства, важливим стратегічним потенціалом, що впливають на його конкурентоспроможність та визначають напрями подальшого розвитку.




Література:

1. Жуковський М. О. Трудові ресурси як складова конкурентоспроможності підприємства / М. О. Жуковський // Актуальні проблеми економіки, 2007. - №2. – с.54-59

2. Кирич Н. О. Ефективне використання трудових ресурсів як фактор стабілізації функціонування підприємств / Н. О. Кирич // Україна : аспекти праці. - 2009. - №3. - С.39-42.

__________________________

Науковий керівник: Мельник Тетяна Андріївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів та планування Центральноукраїнський національний технічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота