ОЦІНКА ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОЦІНКА ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

15.03.2017 13:53

[Секція 8. Інтелектуальна власність та його захист. Інформаційне право]

Автор: Вішняков Вячеслав Володимирович, заступник директора центру - завідувач відділу криміналістичних видів досліджень Рівненського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України


Оцінка прав інтелектуальної власності є невід'ємною частиною сучасної та вільної ринкової економіки. Вона виконує важливу роль серед багатьох організацій і установ по всьому світу. Зростаюча глобалізація і широке поширення інновацій, технологій і штучного інтелекту впливає на розвиток цієї галузі, яка грає ключову роль в ухваленні інвестиційних рішень і управління. Розвиток підприємництва та капітальних операцій сприяли тому, що поточна оцінка прав інтелектуальної власності пов'язана з процесом купівлі та продажу.

Тим неменше, оцінка прав інтелектуальної власності є частиною складних процесів, які не можуть бути виконані без ретельного фінансового, економічного і юридичного аналізу. Неможливо побудувати універсальну модель, яка може бути використана в будь-якій ситуації. Надійна і достовірна оцінка вимагає не тільки індивідуального підходу до кожного суб'єкта прав промислової власності, а й зрозуміння основних переваг та недоліків кожного методу оцінки прав інтелектуальної власності. Сучасні досягнення в галузі фінансів розробили цілий ряд методів, з допомогою яких активність оцінки вартості прав інтелектуальної власності зросла. Тим неменше, на українському ринку, існують значні і невирішені досі проблеми оцінки даних прав. В Україні немає відповідних нормативних актів, що регулюють процес оцінки прав інтелектуальної власності і повноваження аналітиків, які представили б оцінку цих прав [1]. 

Існує два основних підходи до оцінки: 

1. Порівняльна оцінка - це один з основних методів оцінки прав інтелектуальної власності. Порівняльний аналіз заснований на використанні моделі оцінки порівняльних прав, які характеризуються подібними параметрами, як об'єкт, з урахуванням ринкової ціни. Правильний вибір предмета для конкретного ринку в першу чергу залежить від галузі, в якій вона здійснює свою діяльність прав інтелектуальної власності, а також особисті переконання аналітика оцінки поточної вартості прав на інтелектуальну власність. Крім того, наприклад винаходи (в разі аналізу патентного захисту) повинні мати такі ж цілі, працювати на тому ж самому ринку та мати можливість комерційного використання. 

Таким чином, вибір прав інтелектуальної власності або прав промислової власності, включених в оцінці грає ключову роль у формуванні остаточної оцінки прав інтелектуальної власності. Чим більша схожість аналізованих законів, тим менший ризик, пов'язаний з переоцінкою або недооцінкою поточної вартості прав на інтелектуальну власність [2, с. 132].

2. Прибутковий метод - розроблений на основі екстраполяції (приближення) для генерування (розроблення ідеї) майбутніх доходів від операційної, інвестиційної та фінансової реалізації прав інтелектуальної власності або прав промислової власності в ринковій практиці. Метод доходів найчастіше використовується в разі прав на інтелектуальну власність як в початковій, так і в кінцевій фазі, що свідчить про його універсальність. Один з найбільш відомих і визнаних методів оцінки доходів прав інтелектуальної власності є метод дисконтування грошових потоків. У разі застосування цього методу виникає твердження про те, що вартість прав дорівнює поточній вартості майбутніх грошових потоків [3, с. 87].

Основні фактори, що впливають на вартість прав інтелектуальної власності, можуть включати в себе: імовірність реалізації, здатність і обсяг генерованого грошового потоку, прогнози розвитку ринку в області комерціалізації рішень, частку іноземного капіталу в загальній структурі пасивів, фінансування процесу маркетизації, вартість власного капіталу, вартість боргового капіталу, темп зростання після детального прогнозованого періоду [4, с. 147].

Представлені в даній роботі методи оцінки прав на об'єкти інтелектуальної власності мають багато переваг і недоліків, які залежать від різних факторів. Отже, вибір оптимального методу оцінки прав на об'єкти інтелектуальної власності, повинен залежати від типу і розміру даної власності. Багато аспектів і складність прав інтелектуальної власності призводить до численних проблем з визначенням справедливої і надійної її оцінки. Ніякі конкретні національні норми, що регулюють оцінку вартості прав на інтелектуальну власність, не знижують ризик її надмірної або заниженої вартості.




Література:

1. Про авторське право і суміжні права: Закон України від 23.12.1993 р. № 3792-XII//Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 13. – Ст. 64. – Електрон. версія ред. 05.12.2012 р.

2. Борко Ю.Л. Фінансовий механізм управління інтелектуальною власністю/Ю.Л. Борко. – К.: Лазурит-Поліграф, 2010. – 216 с.

3. Кравець В.Р. Право інтелектуальної власності (у запитаннях і відповідях): навч. посіб./В.Р. Кравець, В. Г. Олюха. – К.: Центр учб. л-ри, 2012. – 264 с.

4. Фордзюн Ю.І. Основи інтелектуальної власності: навч. посіб. / Ю.І. Фордзюн, В.М. Кабацій; Мукачів. держ. ун-т. – К. : Кондор, 2012. – 208 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота