ТЕНДЕНЦІЇ СОЦІАЛЬНО–ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕНДЕНЦІЇ СОЦІАЛЬНО–ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ

15.03.2017 18:41

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Поривай Артем Олександрович, студент, Університет митної справи та фінансів; Бодня Дмитро Андрійович, студент, Університет митної справи та фінансів


Соціально-економічний розвиток держави є найважливішим показником оцінки рівня розвитку окремої держави як у світовому господарстві, так і для кожного мешканця окремої взятої країни. Питання економічного та соціального розвитку держави потребують нагального вирішення, оскільки саме високий рівень соціально-економічного розвитку дозволить Україні вийти на якісно новий рівень, підвищити рівень життя населення та забезпечить нашій країни належне місце в світовому співтоваристві.

Найважливішим комплексним показником, що відображає рівень соціально-економічного розвитку є валовий внутрішній продукт (далі – ВВП), який являє собою найбільш повний показник сумарного обсягу виробництва товарів та послуг за певний період.

Розглянемо динаміку реального ВВП України протягом 2011-2015 років, так як він відбиває вартість створених товарів і послуг, що обчислюють у незмінних цінах певного періоду (у нашому випадку у цінах попереднього року) та дає змогу здійснювати кількісне порівняння обсягів продукції та послуг різних років (рис. 1).




Рисунок 1. Динаміка реального ВВП України (у цінах попереднього року) протягом 2011-2015 рр., млрд. грн. 

За даними Державної служби статистики України (1 джерело) спостерігається щорічне зменшення показника реального ВВП України за останні 5 років. У 2012-2013 рр. обсяги ВВП були майже на однаковому рівні, що давало надію на позитивну перспективу динаміки ВВП у майбутні роки. Але, вже  починаючи з 2014 року ситуація щодо обсягів ВВП погіршилася. Загалом з 2011 по 2015 рік обсяги реального ВВП зменшилися на 15,3 млрд. грн. або на 14,5%  і склали 90,1 млрд. грн. у 2015 році проти 105,4 млрд. грн. у 2011 році.

Стрімка негативна динаміка обсягів реального ВВП у 2014 - 2015 роках спричинена тим, що вітчизняна економіка відчувала на собі впливи створених раніше дисбалансів, як зовнішніх, так і внутрішніх. Також несприятлива цінова кон’юктура на зовнішніх ринках, військовий конфлікт на Сході України, анексія АР Крим і м. Севастополя, торгівельні обмеження зі сторони Російської Федерації негативно позначилися на економіці країни.

На сьогодні в Україні, на рівні суб'єктів господарювання виявляється багато негативних наслідків малоефективної системи управління. Руйнівний вплив на поведінку підприємств мають такі прояви управлінської кризи, як відсутність розмежування та невпорядкованість прав та безвідповідальність власників та керівників; дезорганізація зв’язків між владою та господарськими суб'єктами; незабезпеченість правовим захистом договірних відносин; неузгодженість внутрішніх управлінських структур; безгосподарність підприємств, що перебувають у державній власності; розлад системи замовлень і закупівель продукції для державних потреб та багато іншого.

На сучасному етапі одним з найголовніших чинників покращення соціально – економічного розвитку України є інноваційний чинник. Без активізації інноваційної та наукової діяльності, як з боку держави, так і з боку суб’єктів господарювання, досягнення економічного зростання вітчизняної економіки, як джерела  покращення добробуту населення, буде неможливим.

Тому для підтримки такої діяльності слід запровадити комплекс податкових та інших пільг, які будуть надаватися виконавцям відповідних робіт. Отже, найближчим часом було би доцільно внести зміни до Податкового кодексу України шляхом запровадження податкових пільг при запровадженні новітніх технологій та технологічних процесів, зокрема ресурсо- та енергозберігаючих, виробництві інноваційних видів продукції, використання амортизаційних відрахувань на науково-технічну та інноваційну діяльності, зменшення податок на прибуток при придбанні нової техніки.

І в перспективі, через збільшення фінансування інновацій за рахунок коштів бюджетів усіх рівні, а також активне податкове стимулювання впровадження інновацій та нових технологій, формування державного замовлення на інноваційні продукти, держава зможе вагомо вплинути на економічне зростання країни.




Література:

1. Офіційний сайт Державної служби статистики України // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua

2. Павлюк Т. Тенденції соціально-економічного розвитку: мікро- та макроекономічний аспект / Т.І. Павлюк // Збірник наукових праць ВНАУ. Серія: Економічні науки. – 2012. – № 3 (69). – С. 162–169.

___________________________

Науковий керівник: Осацька Юлія Євгеніївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри оподаткування та соціального забезпечення, Університет митної справи та фінансів



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота