ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЕКОНОМІЧНОЇ КАТЕГОРІЇ «ОБОРОТНИЙ КАПІТАЛ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЕКОНОМІЧНОЇ КАТЕГОРІЇ «ОБОРОТНИЙ КАПІТАЛ»

15.03.2017 22:54

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Касапова Інна Сергіївна, аспірант кафедри економічного аналізу Одеського національного економічного університету


Постановка проблеми. У сучасних умовах для багатьох вітчизняних підприємств можна відзначити хронічну нестачу оборотного капіталу, яка супроводжується низьким рівнем його використання. Саме тому є актуальним дослідження системи управління оборотним капіталом, як важливого чинника підвищення ефективності функціонування підприємств.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значний внесок у дослідження проблеми управління оборотним капіталом зробили такі зарубіжні та вітчизняні вчені: Е.Р. Брікхейм, Дж. Ван Хорн, І.О. Бланк, Ю.А. Арутюнов, О.Б. Ватченко, В.В. Ковальов, К.В. Ізмайлова, О.П.Пархоменко, Л.В. Пельтек, Е.С. Стоянова, Р.Н. Холт, Кулаковська Т. А. та ін. 

Виклад основного матеріалу. 

Термін “оборотний капітал” походить від англійського поняття “circulating capital” і з’явився в словниковому обігу в зв’язку з активним використанням англомовних джерел економічної літератури. В україномовних джерелах з економічної теорії його синонімами є “оборотні засоби”, “оборотні кошти”, “оборотні активи”, “поточні активи”. Проте, незважаючи на неоднорідність термінів, економічна сутність поняття, що ними визначається, трактується у вітчизняній та зарубіжній літературі досить однозначно. Це сукупність грошових коштів, авансованих підприємством для формування оборотного виробничого капіталу, які використовуються в межах одного відтворювального циклу або в короткостроковому періоді (до одного року), що забезпечують безперервний процес виробничо-господарської діяльності [2, с.104] та приносять економічну вигоду [1, с.195].

Деякі автори отожнюють оборотний капітал з оборотними коштами. Ми зазначаємо, що оборотний капітал ширше поняття оборотних коштів. Оборотні кошти і оборотний капітал є двома категоріями, які характеризують одні й ті ж об’єкти: грошові кошти, короткострокові фінансові інвестиції, запаси, дебіторську заборгованість.

Але якщо детальніше розглянути склад оборотного капіталу, то окрім виробничих запасів, незавершеного будівництва, витрат майбутніх періодів, можна виділити й категорію «оборотні кошти». 

Склад оборотного капіталу підприємства:

1. Виробничі запаси: сировина та основні матеріали, допоміжні матеріали, покупні напівфабрикати, паливо, тара та пакувальні матеріали, запасні частини для ремонтів, малоцінні та швидкозношувані предмети.

2. Незавершене виробництво.

3. Витрати майбутніх періодів.

4. Оборотні кошти: готова продукція; грошові кошти; дебіторська заборгованість.

Отже, для узагальнення поняття про оборотні кошти підприємства, ми використовуємо термін «оборотний капітал», який більш повно розкриває сутність предметів праці, які безпосередньо приймають участь у господарській діяльності та забезпечують прибуток підприємства.




Література:

1.  Ватченко, О. Б. Управління оборотним капіталом підприємства / О. Б. Ватченко, І. Б. Тахмазова // Економічний простір. – 2011. – № 50. – С. 193–200.

2. Кустріч, Л.О. Підвищення рівня управління оборотним капіталом / Л.О. Кустріч // Вісник Хмельницького національного університету. – 2010. – № 3. –С.103–106.

3. Кулаковська Т. А. Економіка підприємства (практикум) : навч. посіб. [для студ. вищих навч. закладів] / Т. А. Кулаковська. – Одеса: Астропринт, 2014. – 364 с. ISBN 978-966-190-948-8.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота