ПРАВОВИЙ СТАТУС ДЕРЖАВ – КАНДИДАТІВ НА ВСТУП ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ПРОБЛЕМА ОБМЕЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО СУВЕРЕНІТЕТУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВИЙ СТАТУС ДЕРЖАВ – КАНДИДАТІВ НА ВСТУП ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ПРОБЛЕМА ОБМЕЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО СУВЕРЕНІТЕТУ

16.03.2017 10:06

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Найда Віталій Олегович, курсант Харківського національного університету внутрішніх справ


Україна стала на шлях європейської інтеграції. Кожного дня ми чуємо звідусіль, що це допоможе нашій державі модернізувати економіку, подолати технологічну відсталість, залучити іноземні інвестиції для прискорення економічного зростання. Втім, залишається доволі складним питання обмеження державного суверенітету країн-кандидатів на вступ до Європейського Союзу. Вважаємо, що це важливе для України та її народу питання заслуговує на особливу увагу.

Слід зауважити, що сучасна система міжнародних відносин характеризується високим рівнем взаємозалежності. Це не може не призвести до певної трансформації державного суверенітету. В цій системі приклад економічної та політичної інтеграції країн-членів Європейського Союзу  є найбільш показовим. Але пригадаємо, що набуваючи повноцінного членства в цьому інтеграційному утворенні, держави стикаються з питанням передання тих або інших повноважень на користь Союзу у цілому, тим самим змінюючи параметри свого державного суверенітету.

Ці зміни викликані переосмисленням самого концепту державного суверенітету в рамках Європейського Союзу. В даному випадку треба звернутися до структури Союзу, який з одного боку, не є федеративною державою чи конфедерацією, а з іншого – не становить собою класичну міжнародну організацію. Країни-члени ЄС юридично залишаються суверенними державами, які добровільно об’єднуються, щоб збільшити свою потужність та вплив у світі.

Проблема державного суверенітету у межах Європейського Союзу вирішується в такий спосіб. Країни-члени Союзу начебто «об’єднують» певні аспекти своїх суверенних прав. В результаті з'являється  термін «об’єднання суверенітетів», який означає об’єднання системи прийняття як економічних, так політичних рішень у процесі міжнародного співробітництва суверенних держав. 

У рамках Європейського Союзу за певними економічними та політичними напрямками країни-члени делегують право прийняття остаточних рішень одному з органів Союзу, який ухвалює рішення кваліфікованою більшістю голосів (напр. в Європарламенті, Європейській Комісії, Європейському Суді з прав людини тощо). Відповідно, ця система передбачає, що позиція окремої країни-члена може бути й не врахована. Проте, прийняття рішень у найбільш чутливих сферах – наприклад, у сфері зовнішньої політики - передбачає право вето для урядів країн-членів Союзу.

Таким чином, вступ до Європейського Союзу нової країни-члена не стільки обмежує, скільки трансформує її державний суверенітет. Цей процес відкриває для України перспективу підтримки державного суверенітету у нових міжнародних умовах, коли державна незалежність реалізується не лише у праві на прийняття та здійснення одноосібних рішень і дій, а в реалізації національних інтересів спільно з іншими державами, які поділяють ті ж самі ідеали та цінності.




Список бібліографічних посилань:

1. Гнатовський М. М. Європейський правовий простір: концепція та сучасні проблеми / М. М. Гнатовський. – К. : Видавничий дім «Промені», 2005. – 222 с.

2. Сербін Р. А. Діалектика державного суверенітету в епоху глобалізму / Р. А. Сербін // Право України. – 2002. – № 12. – С. 37-42

________________________


Науковий керівник: Кріцак Іван Васильович, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри теорії та історії держави і права Харківського національного університету внутрішніх справ





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота