ПРОБЛЕМИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ФУНКЦІЙ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ФУНКЦІЙ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

21.03.2017 12:19

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Рязанцев О.Є., кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри права Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна»; Рубін А.В., студент 1 курсу ОКР «Магістр» Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна»


1. Аналіз наукової літератури свідчить, що порівняно з іншими питаннями юридичної відповідальності її функції досліджено не в повній мірі. Досить зазначити, що з цієї теми майже відсутні монографічні праці з позиції загальної теорії права.

2. Зважаючи на те, що функції юридичної відповідальності мають складну структуру, то до її складових елементів, на наш погляд, можна віднести:

– суб’єкти функцій юридичної відповідальності. Вплив правових норм розрахований, насамперед, на деліктоздатну особу. Слід розрізняти суб’єктів, на які безпосередньо «спрямована» функція юридичної відповідальності, і суб’єктів, котрі беруть участь у реалізації функцій (посадові особи, компетентні органи). Таке розмежування має здебільшого умовний характер, тому що невиконання суб’єктами обов’язків щодо здійснення покладених на них функцій тягне зазначену відповідальність. У зв’язку з цим постає ще одна проблема – співвідношення функцій юридичної відповідальності і функцій правоохоронних органів, яка в свою чергу потребує вирішення у рамках іншого дослідження;

– об’єкти впливу функцій юридичної відповідальності. Об’єктом функцій юридичної відповідальності є суспільні відносини, які складаються у процесі життєдіяльності і поведінки суб’єктів;

– способи та засоби здійснення функцій юридичної відповідальності;

– фактичні і формальні підстави реалізації названих функцій. Останні приводять у дію функціонування відповідальності;

– загальносоціальні та юридичні наслідки (результати) реалізації функцій зазначеної відповідальності. Результати впливу можуть мати найрізноманітніший характер: правомірна поведінка, обмеження прав та свобод, поновлення суспільних відносин, нормалізація морально-психологічного клімату в суспільстві;

– правовідносини, що виникають з приводу реалізації функцій відповідальності;

– норми юридичної відповідальності. Останні є певними «носіями» функцій права, а у правовідносинах названа відповідальність втілюється.

3. Зважаючи на велике розмаїття думок з приводу класифікації функцій юридичної відповідальності, які за своїм змістом часто дублюють одна одну (наприклад, каральна та штрафна, виховна та педагогічна), пропонуємо виділити такі основні функції юридичної відповідальності: регулятивну та охоронну, каральну, поновлюючу, виховну (превентивну) та заохочувальну (або стимулюючу).

Регулятивна функція юридичної відповідальності – це напрям правового впливу норм юридичної відповідальності, який полягає у спонуканні індивіда дотримуватися правових приписів та знаходить вираження у правомірній поведінці особи.

Охоронна функція спрямована на захист позитивних суспільних відносин шляхом нормативно встановлених відповідних механізмів притягнення винних осіб до відповідальності у випадку порушення норм права.

Каральна функція – напрям правового впливу норм вказаної відповідальності на суб’єктів правопорушення, що відповідає принципам юридичної відповідальності і полягає в осуді, позбавленнях особистісного та майнового характеру.

Виховна (превентивна) функція – напрям правового впливу норм юридичної відповідальності на індивідуальну і суспільну свідомість, який полягає у формуванні правосвідомості, правової культури та викоріненні із свідомості особи правового нігілізму, антисоціальної поведінки (реальної або припустимої). 

Поновлююча функція – такий напрям впливу норм юридичної відповідальності на свідомість та поведінку людей, який спрямований на приведення в попередній нормальний стан суспільних відносин, правового статусу суб’єктів.

Заохочувальна (стимулююча) функція юридичної відповідальності являє собою такий напрям впливу норм юридичної відповідальності, що направлений на позитивне ставлення особи до встановлених правил поведінки і бажання виконувати (дотримувати) необхідні вимоги права і отримувати відповідні заохочення, передбачені законодавством.

4. З урахуванням викладеного є підстави вважати, що функції юридичної відповідальності – це головні напрями впливу норм останньої на суспільні відносини, через які досягаються цілі та проявляється призначення відповідальності.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота