ПРОЦЕСУАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ОФОРМЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ДОПИТУ У РЕЖИМІ ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ОФОРМЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ДОПИТУ У РЕЖИМІ ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЇ

21.03.2017 12:25

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Чигрина Галина Леонідівна, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри фінансових розслідувань Університету державної фіскальної служби України


Допит у режимі відеоконференції передбачений чинним КПК України як один із способів збирання доказів (ст. 232 КПК України).

Як показує спілкування з працівниками слідчих підрозділів та вивчення практики досудового розслідування злочинів, слідчі (прокурори) практично не застосовують дистанційне збирання (формування) доказів по причині технічної складності підготовки та проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції.

На нашу думку, ефективність та результативність проведення будь-якої процесуальної дії, залежить від ретельного планування та підготовки її слідчим-ініціатором.

Пропонуємо, на прикладі допиту в режимі відеоконференції під час досудового розслідування, виділити та розглянути наступні елементи проведення цієї слідчої (розшукової) дії та процесуальні документи, які доцільно при цьому оформити та приєднати до матеріалів кримінального провадження (кримінальної справи):

а) з’ясування технічної можливості проведення допиту особи у режимі відеоконференції (дистанційно);

Слідчий-ініціатор, шляхом спілкування у телефонному режимі з керівником слідчого підрозділу за місцем знаходження особи, яку планується допитати, з’ясовує технічну можливість проведення допиту у режимі відеоконференції, посаду та прізвище службової особи, яка буде забезпечувати проведення допиту, перебуватиме поряд з допитуваним до закінчення допиту та виконуватиме інші процесуальні дії, передбачені КПК України (далі – службова особа-виконавець) (ч. 5 ст. 232 КПК України).

б) визначення дати, часу та інших обставин проведення допиту у режимі відеоконференції;

Підлягає з’ясуванню та погодженню зі сторонами кримінального провадження питання можливості здійснення досудового розслідування дистанційно взагалі. Якщо підозрюваний дистанційно віддалений від слідчого-ініціатора і він заперечує проти проведення слідчої (розшукової) дії у режимі відеоконференції, ця дія взагалі проведена бути не може (ч. 3 ст. 232 КПК України).

З метою захисту прав учасників слідчої (розшукової) дії, час розраховується таким чином, щоб особа, яка буде допитана мала три доби з дня одержання повістки до дня фактичного проведення слідчої (розшукової) дії. Зазначений час ця особа може використати для спілкування з адвокатом (захисником), перекладачем – за потреби, вирішення питань з придбанням квитків для прибуття до місця проведення відеоконференції тощо) (частина 8 ст. 135 КПК України).

в) підготовку необхідних процесуальних документів та додатків до них;

Слідчий-ініціатор виносить Постанову про проведення допиту особи у режимі відеоконференції (далі – Постанова) та готує Додатки до цієї Постанови (повістку про виклик особи на допит; Пам’ятку про процесуальні права особи у 2-х примірниках (за потреби); копії документів, які буде використовувати під час допиту (за потреби); перелік питань, на які бажає отримати відповідь від допитуваного (за потреби) тощо).

Постанова виконує роль доручення службовій особі правоохоронного органу на території юрисдикції якого перебуває особа, яка братиме участь у дистанційному досудовому розслідуванні – службовій особі-виконавцю провести наступні процесуальні дії:

– встановити особу допитуваного (перевірити паспорт, зробити його ксерокопію та, по закінченню допиту, направити її разом з іншими зібраними матеріалами слідчому-ініціатору для приєднання до матеріалів кримінального провадження);

– за потреби – забезпечити одночасне вручення допитуваному повістки, Пам’ятки про його процесуальні права, роз’яснивши їх зміст, про що письмово зазначити на другому примірнику Пам’ятки, який буде повернутий слідчому-ініціатору для приєднання до матеріалів кримінального провадження; копій документів, які будуть використовуватися під час допиту; переліку питань, на які слідчий-ініціатор бажає отримати відповідь від допитуваного;

– перебувати поряд з допитуваним під час проведення допиту у режимі відеоконференції.

Постанова слідчого-ініціатора може містити й інші доручення службовій особі-виконавцю (наприклад, встановити особу перекладача, адвоката – за потреби; зняти копії підтверджуючих (посвідчуючих) документів тощо).

По закінченню слідчої (розшукової) дії службова особа-виконавець повинна написати Рапорт, у якому викласти стисло перебіг та зміст допиту, який разом з іншими зібраними на вимогу слідчого-ініціатора документами направити для приєднання до матеріалів кримінального провадження (ч.ч. 5 та 6 ст. 232 КПК України).

Показання допитаної особи оформляються Протоколом допиту особи у режимі відеоконференції. Протокол складає та підписує слідчий-ініціатор, попередньо прочитавши його допитуваному та іншим учасникам допиту вголос. До протоколу додається носій інформації (як правило – компакт-диск), на який записаний допиту у режимі відеоконференції, який попередньо був переглянутий всіма учасниками допиту. Носій інформації (компакт-диск) поміщається у окремий конверт (файл), який опечатується печаткою для пакетів та підписується слідчим.  Позитивним досвідом, на нашу думку, є участь понятих у допиті, проведеному дистанційно. Поняті знаходяться поряд із слідчим-ініціатором, який проводить допит. По закінченню допиту, поняті підписують протокол допиту, засвідчуючи, що показання допитуваної особи занесені до протоколу правильно. За наявності клопотань та зауважень допитаної особи, поняті своїми підписами засвідчують факт внесення їх у протокол. Крім того після опечатування конверта (файлу), до якого поміщається компакт-диск з інформацією про хід допиту у режимі відеоконференції, підписи понятих проставляються на конверті (файлі).

Поняті, крім того, що підписують протокол, ще й особисто, під час допиту, чують показання допитаної особи, можуть засвідчити в суді обставини проведення допиту (на випадок відключення чи умисного пошкодження технічних засобів відеозв’язку під час допиту чи зникнення переносних носіїв інформації протягом досудового розслідування чи судового розгляду).

Заслуговує на розповсюдження також практика застосування додаткового технічного засобу відеозапису (як правило – відеокамери), який знаходиться поряд з допитуваною особою протягом всього допиту у режимі відеоконференції. Про застосування додаткового технічного засобу зазначається у протоколі допиту. По закінченню допиту, інформація з відеокамери, у присутності всіх учасників допиту переписується на переносний носій інформації (компакт-диск чи будь-який інший носій), після чого цей носій опечатується у окремому конверті (файлі). Конверт (файл) підписується допитуваною особою та службовою особою, яка забезпечувала проведення слідчим-ініціатором допиту у режимі відеоконференції і знаходилась поряд з допитуваною особою. Таким чином створюється ще один носій інформації, як додаток до протоколу допиту особи у режимі відеоконференції.

Враховуючи викладене, доцільно наголосити на тому, що проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції дозволяє оперативно збирати докази та у розумні строки закінчувати досудове розслідування вчинених злочинів.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота