АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ПРИБУТКОВОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ПРИБУТКОВОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

24.04.2017 12:32

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Костюк Тетяна Анатоліївна, студентка факультету обліку та аудиту, Вінницький національний аграрний університет


Пріоритетною галуззю для вітчизняної економіки є сільське господарство. Ситуація, яка складається останнім часом у даній галузі, не є природною. Протягом тривалого часу держава не виконувала покладених на неї функцій, а політика щодо підтримки сільськогосподарських підприємств  перетворилася з активного стимулятора проведення ефективних аграрних реформ на руйнівну силу для виробничого потенціалу. Отже, необхідно організовувати та забезпечувати ефективну роботу аграрного сектору для ведення прибуткового сільськогосподарського  виробництва. 

Аналіз рівня рентабельності продукції дає можливість правильно вирішити питання структури сільськогосподарського виробництва, його спеціалізації, розміщення на території країни, визначити ефективність виробництва того чи іншого виду сільськогосподарської продукції. Залежно від рентабельності продукції держава встановлює рівень закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію. Саме тому аналіз рентабельності продукції на аграрному підприємстві становить значний інтерес і має велике значення для підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. 

Проблеми аналізу та ефективного використання прибутку сільгосппідприємств досить широко висвітлені у вітчизняній науковій літературі. Так, зокрема, до найбільш ґрунтовних праць у даній сфері належать роботи таких вчених, як Білик М.С. Богачева В.І., Загородній А.Г., Кіндрацька Г.І., Коробов М.Я., Купалова Г.І., Мних Є.В., Покропивний С.Ф., Чухно А.І. та інших науковців [6, с.163]. Проте, в умовах  сучасного стану розвитку перед аграрними підприємствами постає потреба в детальному аналізі прибутку, а саме: дати оцінку темпів його зростання в цілому і окремо по кожній складовій, розраховувати чинники на зміну прибутку, визначити рівень їх впливу. 

У ринковій економіці результати діяльності сільськогосподарського  підприємства, а саме його прибутковість, оцінюються системою  абсолютних й відносних показників. Абсолютний показник — це сума прибутку. Відносний показник — це рівень рентабельності. 

Прибуток визначається як головна економічна ціль функціонування підприємства, результат його діяльності та розвитку, мотиваційний фактор та показник успішності підприємства.

Нормою прибутку вважається показник рентабельності, обчислений відсотковим співвідношенням суми чистого прибутку до обсягу товарообігу чи вартості всього капіталу. Рентабельність – це якісний вартісний показник, що характеризує рівень віддачі витрат або міру використання наявних ресурсів у процесі виробництва й реалізації товарів, робіт та послуг [4, с.10]

Рівень рентабельності — це відсоткове відношення прибутку до затрат, що забезпечили отримання цього прибутку. Рівень рентабельності показує, скільки прибутку аграрні підприємства отримали на 1 грн. понесених витрат. Отже, рівень рентабельності є одним із головних факторів, від яких залежить сума прибутку агроформувань. Потрібно детально досліджувати цей показник, відшукуючи резерви його зростання. [5, с.22]

Розглянемо нижче динаміку прибутку від реалізації сільськогосподарської продукції та рівень її рентабельності (табл. 1).

Таблиця 1

Динаміка прибутку та рівня рентабельності від реалізації сільськогосподарської продукції України




Джерело: [6]

Як свідчать дані таблиці, прибуток від реалізації сільськогосподарської продукції в 2015 р. збільшився на 78,4 млн. грн. у порівнянні з 2013 р., а рівень рентабельності виробництва сільськогосподарської продукції відповідно зріс на 34,7%. Більш рентабельною є продукція рослинництва – 50,9 %, в той час як рівень рентабельності виробництва продукції тваринництва становить всього лиш 22,6 %. Така ситуація склалася в основному через  зношеність матеріально-технічної бази та застарілість основних фондів, що вплинуло на збільшення собівартості продукції тваринництва . 

На прибутковість впливає низка внутрішніх і зовнішніх факторів. Якщо ж зовнішнє середовище сприймати таким, яким воно сформувалося на даний час, у тій чи іншій галузі національної економіки, зокрема у аграрному секторі, то вирішального значення набувають фактори внутрішнього порядку. У системі внутрішніх факторів, що впливають на прибутковість, чільне (якщо не головне) місце належить якості менеджменту. В умовах економіко-правового суверенітету сільськогосподарських підприємств менеджери усіх рівнів мають можливість проявляти новаторство й творчість як у їхній виробничій, так і комерційній діяльності. Успіх справи зможуть забезпечити тільки високопрофесійні управлінські кадри і тому їхньому формуванню й продуктивній діяльності слід приділити належну увагу.


Література:

1. Костецький Я. І. Факторний аналіз прибутку агарних підприємств / Я. І. Костецький // Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки). - 2013. - № 2(4). - С. 162-170. 

2. Мельник Л. Л.  Прибутковість сільськогосподарських підприємств як фактор забезпечення їхнього сталого соціально-економічного розвитку / Л. Л. Мельник // Агросвіт. - 2015. - № 11. - С. 5-11.

3. Мельник Л.Л. Факторний аналіз прибутковості сільськогосподарсь-ких підприємств  / Л. Л. Мельник // Агросвіт. - 2016. - № 9. - С. 7-15.

4. Ніженська Ю. А. Особливості аналізу прибутку і рентабельності сільськогосподарських підприємств  / Ю. А. Ніженська // Управління розвитком. - 2014. - № 3. - С. 9-12. 

5. Саприкіна О. М.  Факторний аналіз прибутковості діяльності сільськогосподарських підприємств / О. М. Саприкіна // Агросвіт. - 2014. - № 19. - С. 19-23.

6. Сільське господарство України у 2015 р. : стат. зб. – К., 2016.

__________________________

Науковий керівник: Глазко Наталя Дмитрівна, асистент кафедри аналізу та статистики, Вінницький національний аграрний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота