АНАЛІЗ СПОСОБІВ ВЧИНЕННЯ КОНТРАБАНДИ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ ТА БОЄПРИПАСІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ СПОСОБІВ ВЧИНЕННЯ КОНТРАБАНДИ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ ТА БОЄПРИПАСІВ

26.04.2017 12:52

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Лукіна Олена Анатоліївна, студентка юридичного факультету Університету митної справи та фінансів


На сьогодні, з урахуванням обстановки в державі, протидія незаконному обігу вогнепальної зброї та боєприпасів набуває особливого значення, що вимагає підвищеної уваги з боку правоохоронних органів. Криміналістичне вивчення підготовки, безпосереднього вчинення цього злочину, дозволяє не тільки виявити та зупинити незаконне переміщення вогнепальної зброї та боєприпасів через митний кордон, а й підвищення ефективності методики її виявлення та розслідування.

Потрібно зазначити, що контрабанда вогнепальної зброї та боєприпасів має специфічну об’єктивну сторону, яка полягає в переміщенні через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю предметів контрабанди. Наразі, це положення закріплено на законодавчому рівні, а саме ст. 482,483 Митного кодексу України (далі – МКУ) [1,с. 217 ].

Серед науковців-криміналістів існують різні підходів до класифікації способів учинення контрабанди даного виду предметі. Так, класифікація, автором якої виступає  І. А. Ніколайчук,  вирізняє два способа вчинення контрабанди: - легальний (відкритий): (а) ненасильницький – шляхом обманного використання документів і засобів ідентифікації;(б) недекларування або недостовірне декларування, що може мати як таємний, так і відкритий характер; (в) насильницький шляхом прориву митного кордону всупереч прямій забороні працівників митниці; - прихований (таємний): (а) переміщення об'єктів контрабанди шляхом незаконного перетинання кордону і (б) приховування об'єктів від митного контролю [2,с. 217 ].

 Окрім,  В. М. Шевчук, способи вчинення контрабанди поділяє на три групи: (а) переміщення поза митним контролем, (б) переміщення шляхом приховування від митного контролю і (в) комбіновані способи [3, с. 40-49]. 

М.І. Костін вважає, що передбачено лише два види незаконного переміщення предметів і товарі через митний кордон України – з приховуванням від митного контролю та поза митним контролем [4, с. 112-114]. 

Можна зазначити, що МКУ та вищезазначені науковці, а саме М.І. Костін та В. М. Шевчук, виділяють такий спосіб вчинення контрабанди вогнепальної зброї та боєприпасів - як поза митним контролем. Сутність цього способу полягає у тому, що контрабандисти ретельно розробляють свій маршрут та схеми переміщення беручи до уваги не центральні магістралі транспортного сполучення, а степові, польові й міжселищні об'їзні дороги. 

Ще один зі способів контрабанди, що наразі є найпоширенішим, зазначений І. А. Ніколайчуком  – приховування від митного контролю.

Під приховуванням вогнепальної зброї та боєприпасів від митного контролю слід розуміти факт того, що особа, яка перетинає кордон, свідомо приховує наявність в неї зброї або боєприпасів[5, с.190]. При цьому контрабандист може робите це в будь-який спосіб, шляхом: (а) утаювання або маскування, (б) використання тайників і схованок, (в) використання підроблених або незаконно одержаних документів, (г) та в інші способи, що унеможливлюють працівнику митниці виявити ознаки контрабанди зброї або боєприпасів при візуальному огляді.

Проаналізувавши національне законодавство та погляди науковців, праці яких використовувалися, вважаємо законодавчо закріплені способи вчинення контрабанди об’єктивно зумовленими та такими, що охоплюють увесь спектр такого елемента об’єктивної сторони як спосіб вчинення злочину, а саме :

- приховування вогнепальної зброї та боєприпасів від митного контролю шляхом: (а) маскування або утаювання, (б) використання тайників і схованок, (в) використання підроблених або незаконно одержаних документів;

 - переміщення вогнепальної зброї та боєприпасів поза митним контролем.




Список використаної літератури:

1. Митний кодекс України: Закон України від 13.03.2012 року №4495-VI // Відомості Верховної Ради України від 09.11.2012 року № 44-45; 46-47; 48, ст.482, 483

2. Николайчук И. А. Сокрытие преступлений как форма противодействия расследования / И. А. Николайчук; под ред. Р. С. Белкина. - М.: Мегатрон XXI, 2000. - 223 с.

3. Шевчук В. М. Криміналістичні проблеми дослідження та систематизації способів вчинення контрабанди / В. М. Шевчук // Митна справа. - 2002. –№ 4. - С. 40-49.

4.Костін М.І. Окремі проблемні питання кваліфікації та розслідування контрабанди / М.І. Костін // Право України. – 2005. - №3. – с. 112-144.

5. Кримінальне право України: заг. ч.: підруч. - [4-те вид., перероб. і доп.] / за ред. В. В. Сташиса, В. Я. Тація. — X.: Право, 2010 . - 456

______________________


Науковий керівник: Карнаухов Олександр Вячеславович, доцент кафедри кримінально–правових дисциплін Університету митної справи та фінансів






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота