ОРГАНІЗАЦІЯ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ У СИСТЕМІ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ ПОЛЬЩІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЯ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ У СИСТЕМІ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ ПОЛЬЩІ

27.04.2017 16:33

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Потапенко Христина Володимирівна, аспірантка, Ягеллонський Університет, Краків


Безпека – це один з найважливіших чинників функціонування людини. Відповідно до ієрархії потреб Абрагама Маслоу однією з основних потреб людини є безпека. Якщо беручи за основу піраміду потреб людини створювати піраміду потреб держави, то безпека буде фундаментом цієї піраміди, оскільки саме на ній тримаються всі сфери функціонування держави. Корупція у сфері безпеки та оборони будь-якої держави є потужним внутрішнім деструктивним чинником, яким може стати передумовою для виникнення зовнішніх загроз зі сторони інших держав та формувань. 

У Польщі питання протидії корупції у сфері безпеки та оборони є одним з ключових і ряд органів борються з корупцією у цій сфері. Питаннями боротьби та протидії корупції у сфері безпеки та оборони займаються такі органи, як: Агентство Внутрішньої Безпеки (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego), Агентство Розвідки (Agencja Wywiadu), Центральне Антикорупційне Бюро (Centralne Biuro Antykorupcyjne), Служба Військової Контррозвідки (Służba Kontrwywiadu Wojskowego), Служба Військової Розвідки (Służba Wywiadu Wojskowego). 

Основними антикорупційними завданнями Служби Військової Контррозвідки є протидія та боротьба з правопорушеннями військовослужбовців, зокрема, такими як шпигунство та корупція. Служби Військової Контррозвідки протидіє корупційним злочинам, які загрожують або можуть загрожувати безпеці та боєздатності Збройних Сил або інших військових органів. Контррозвідка працює здебільшого на території держави, а розвідка поза межами території держави. Завданнями Служби Військової Контррозвідки та Служби Військової Розвідки у сфері протидії корупції є збір інформації з метою протидії корупційних діянь. У випадку якщо злочин вчинений, то цей орган не має права проводити слідчі дії, цей обов’язок покладено на інші органи, такі як військова прокуратура чи Центральне Антикорупційне Бюро. 

У Службі Військової Контррозвідки діє Управління захисту економічних інтересів Збройних Сил, основними функціями якого є виявлення ризиків у сфері економічних відносин та використання публічних фінансів, а також у діяльності пов’язаній із забезпеченням системи безпеки на об’єктах важливого значення для державного бюджету та економіки держави.

Безпека оборонного потенціалу – це сукупність діяльності дипломатичної служби, яка працює для держави, Збройних Сил, спеціальних військових служб та оборонної промисловості. Оборонний потенціал це не лише збройні сили, це цілий спектр органів від діяльності яких залежить безпека держави. 

Дуже важливо, що поняття оборонного потенціалу є розширеним, оскільки саме військово-економічні правопорушення становлять одну з найбільших загроз безпеці. Така широка дефініція оборонної сфери надає можливість, зокрема, Службі Військової Розвідки та Контррозвідки протидіяти корупційним чинникам та правопорушенням. 

До антикорупційних завдань Агентства Національної Безпеки є виявлення та запобігання вчиненню корупційних дій особами, які виконують публічні функції (займають керівні державні посади та працівники вищих державних органів, детальний перелік яких визначено Законом про обмеження зайняття господарською діяльністю особами, які здійснюють публічні функції), якщо такі дії можуть загрожувати державній безпеці. Також, цей орган контролює здійснення процедури державних закупівель та приватизаційних процедур, проводить досудове розслідування на підставі отриманих матеріалів в ході розслідування справ щодо приватизації державних об’єктів, здійснює перевірку процедури здійснення державних закупівель, здійснює профілактичні, антикорупційних дій. 

Спеціалізованим органом протидії корупції є Центральне Антикорупційне Бюро. Орган створений у 2006 році. До основних функцій боротьби з корупцією у сфері безпеки і оборони належить, зокрема, викриття та протидія зайняттю господарською діяльністю особами, які виконують публічні функції, наприклад, керівництво Збройних Сил чи інших органів, які діють у сфері безпеки та оборони. Викриття та протидія корупційним діям у сфері приватизації, комерціалізації, виділення фінансової підтримки, здійснення державних закупівель, розпорядження майном державних органів. Також, Центральне Антикорупційне Бюро здійснює перевірку майнових декларацій осіб, які виконують державні функції.  

Протидія корупції у сфері національної безпеки та оборони є запорукою розвитку на належного функціонування інших публічних секторів, розвитку економіки та припливу інвестицій. Держава з корумпованим сектором безпеки та оборони є «непривабливою» для міжнародної співпраці і ставить під загрозу найважливішу цінність держави – життя, здоров’я та нормальне функціонування громадян. 

Література:

1) Biała Księga Bezpieczeństwa Narodowego Rzeczypospolitej Polskiej 2013 [online],http://www.bbn.gov.pl/pl/bezpieczenstwo-narodowe/system-bezpieczenstwa-n/obronnosc/5976,Potencjal-obronny.html

2) Ustawa z dnia 22 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrzenego oraz Agencji Wywiadu 

3) Ustawa z dnia 9 czerwca 2006 r. o Służbie Kontrwywiadu Wojskowego oraz Służbie Wywiadu Wojskowego (Dz.U. z 2014 r. poz. 253, z późn. zm.)

4) Ustawy z dnia 9 czerwca 2006 r. o Centralnym Biurze Antykorupcyjnym (Dz. U. z 2012 r., poz. 621 z późn. zm.)

_____________________

Науковий керівник: Wojciech Załuski, prof., Ягеллонський Університет, Краків



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота