БАНКІВСЬКІ ДЕПОЗИТИ, ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАОЩАДЖЕНЬ ДОМОГОСПОДАРСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

БАНКІВСЬКІ ДЕПОЗИТИ, ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАОЩАДЖЕНЬ ДОМОГОСПОДАРСТВ

27.04.2017 17:31

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Бондаренко Лідія Петрівна, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри фінансів, Національний університет «Львівська політехніка»; Заплюйсвічка Олександр Сергійович, студент, Національний університет «Львівська політехніка»


Реаліями останніх трьох років на банківському ринку стає формування негативного іміджу банківських установ. Це пов’язано з виявленими фактами масового кредитування пов’язаних осіб, політичним кредитуванням зі сторони державних банків, закриттям великої кількості банків і вимиванням з них коштів вкладників.

У кризові для економіки часи спостерігається зменшення довіри до банківських установ, оскільки населення більше хвилюється за збереження власних накопичених коштів, ніж планує отримання додаткового прибутку. Проте такі домашні заощадження можуть втратити свою цінність під впливом інфляції та знецінення грошової одиниці. Тому через недостатній розвиток фінансового ринку в Україні, найдоступнішим фінансовим інструментом для населення залишається банківський депозит. 

Безумовно, споживач банківських послуг бере на себе певний ризик, вкладаючи гроші у банк. Але цей ризик можна мінімізувати, якщо знати, на що слід звернути увагу при виборі банку та банківських продуктів. Щоб депозити залишалися спокійним інструментом збереження коштів, треба вивчати інформацію про банки, а також звертати увагу на зміни в Законі України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

За сьогоднішніх умов банки пропонують депозити в національній валюті з прибутковістю від 10% до 20% і в іноземній валюті – від 1% до 8% річних[2]. Варто відмітити значні відмінності у депозитних ставках різних банків. 

Перше на що варто звернути увагу потенційному вкладнику – це вид депозиту та термін розміщення. Строковий депозит завжди є більш прибутковим, оскільки не залишає за вкладником права на дострокове розірвання депозитного договору. Довгострокові депозити також характеризуються вищою прибутковістю, через прогнозоване очікування банку довгострокового користування активами вкладника. Другий чинник, який необхідно брати до розгляду – це плата за ризик. Банки з незадовільним фінансовим станом пропонують вищу прибутковість через нестачу ліквідних активів. Найменші ж відсотки пропонуються іноземними банками, оскільки за потреби, вони капіталізуються з-за кордону і ризик неповернення коштів в таких банках суттєво нижчий. Привабливі відсотки пропонуються державними банками. Депозити розміщені у державних банках також можна назвати надійними, оскільки за потреби, Національний Банк України має можливість рефінансувати такі банки. Окрім того, в Україні сума, гарантована державою становить 200 тисяч гривень, і повернеться до вкладника Фондом гарантування вкладів навіть за умов ліквідації банку[1]. 

Чіткі рекомендації представників Національного банку у засобах масової інформації могли би значно підвищити обсяги залучених депозитних коштів, оскільки значна частина населення не володіє необхідною інформацією і через це боїться відкривати депозити. Суму, гарантовану державою,деякі спеціалісти також рекомендують збільшити. Досвід розвинутих країн показує, що це позитивно відзначається на залученні фінансових ресурсів населення. Такі дії могли би збільшити обсяг депозитного портфеля в банківському секторі та поступово повернути йому довіру.

Література:

1. Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23.02.2012 №4452–VI. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4452-17/page.

2. Інформаційний фінансовий веб-портал «МІНФІН». – [Електронний ресурс].– Режим доступу: http://minfin.com.ua/deposits/.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота