ПРОБЛЕМА ВСТАНОВЛЕННЯ РОЗМІРУ ВІДШКОДУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ ШКОДИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМА ВСТАНОВЛЕННЯ РОЗМІРУ ВІДШКОДУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ ШКОДИ В УКРАЇНІ

28.04.2017 15:41

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Лаврищук Ольга Василівна, студентка слідчо-криміналістичного інституту Національного Юридичного Університету імені Ярослава Мудрого


Актуальність теми полягає в тому, що в сучасній Україні проблема відшкодування моральної (немайнової)шкоди не достатньо врегульована законодавцем, а проблема захисту і  реалізації прав і свобод людини є досить поширеною в сучасному світі. Крім цього, слід зазначити, що на сьогоднішній день у юриспруденції гостро стоїть питання про вирішення проблеми відшкодування моральної шкоди. Це повязано із появою нових правових норм, які регулюють інститут моральної шкоди та існування прогалин у законодавстві. Отже, вирішення даної проблеми є необхідним для ефеткивного забезпечення прав та свобод людини.

Інститут моральної (немайнової) шкоди та її проблеми розглядалися різними науковцями, а саме: Ерделевський А. М., Щегловим Є.М., Дорожінською Я. Л., Чабаненко Т. В., Бакіровою З. І. та іншими.

Нормативно правова база, яка регулює відшкодування моральної шкоди це– Конституція України, Цивільний кодекс України (далі – ЦК), спеціальні закони, Кодекс законів про працю України, Постанова Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 4 «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» та ін.

У ст. 23 ЦК, яка називається «Відшкодування моральної шкоди» ,вказано прояви моральної шкоди та її умови, способи та порядок відшкодування моральної шкоди, обставини для визначення розміру грошового відшкодування. Всі ці положення повинні розглядатися судами при вирішенні питань про відшкодування моральної шкоди, але при вирішення таких спорів в судовій практиці виникають проблеми із доказами та доводами, їх аналізом та виконанням самого рішення. Ст. 23 ЦК також установлює форму та випадки моральної шкоди, але цей перелік не є вичерпним.

Дорожінськая Я. Л. стверджує, по-перше, що наявність моральної шкоди залежить від суб’єктивного сприйняття фактичних обставин справи та їх психологічної оцінки; по-друге, що дані категорії справ повинні лежати в центрі уваги законодавця, науковців та практиків[4].

У ч. 3 ст. 23 ЦК та п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України №4 від 31.04.1995р. «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» встановлені критерії для визначення розміру моральної шкоди, а саме: «...характер правопорушення, глибина фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого, або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вона є підставою для відшкодування та інші обставини, які мають істотне значення...» [2; 3].

Проблема відшкодування моральної шкоди полягає в тому, що особи, права яких були порушені, дуже часто високо оцінюють свої страждання, а оскільки в законодавстві не існує конкретних рамок для встановлення розмірів відшкодування моральної шкоди, то таке право залишається за судами. За цих обставин суд повинен керуватися принципами справедливості та розумності та дотримуватися моральних засад суспільства, проте в судовій практиці існують випадки коли це все порушується. 

Тому, А. М. Ерделевський стверджує, що доцільно було б доповнити нормативну базу мінімальними та максимальними межами відшкодування моральної шкоди. Він вважає, що це полегшить судам визначення розміру відшкодування моральної шкоди[5].

В. О. Кучер зазначає, що, з одного боку, правильно, що цивільне законодавство не визначає розміри компенсації моральної шкоди, а з другого – це призводить до різноманіття судової практики, значних диспропорцій розміру присуджених виплат [6].

Ми вважаємо, що встановлення таких меж не є правильним, оскільки моральну шкоду не можна відшкодувати в повному обсязі, тому що неможливо встановити критерії душевного болю чи меж порушення гідності людини.

Аналізуючи все вищесказане, можемо зробити висновок, що хоч і суди іноді порушують законодавство не відповідаючи принципам розумності та справедливості, не доцільно буде встановлювати межі відшкодування моральної шкоди, таке право має надаватися суддям, які розумно ставляться до вирішення кожної справи адекватно, керуючись моральними засадами суспільства та принципом справедливості.

Література:

1. Конституція України від 28.06.1996 р. – ВВР. – 1996. – № 30. – ст. 141.

2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV. – ВВР. – 2003. – №№ 40-44. – ст. 356

3. Постанова Пленуму Верховного Суду України №4 від 31.04.1995р. «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди»

4. Дорожінськая Я. Л. Відшкодування моральної (немайнової) шкоди [Електронний ресурс] / Я. Л. Дорожінськая // 2011 – Режим доступу до ресурсу: http://www.reallook.com.ua/4891/vidshkoduvannya-moralnoї-nemajnovoї-shkodi/

5. Эрделевский А. М. Компенсация морального вреда в России и за рубежом / А. М. Эрделевский. – М.: ФОРУМ; ИНФРА-М, 1997. – 240 с.

6. Кучер В. О. Визначення розміру компенсації моральної шкоди / В. О. Кучер, С. П. Поляк // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. серія юридична. - 2014. - Вип. 1. - С.120132. Режим доступу до ресурсу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvlduvs_2014_1_15 

__________________________

Науковий керівник: Музика Тетяна Олександрівна, кандидат юридичних наук, асистент, Національний Юридичний Університет імені Ярослава Мудрого



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота