ПОНЯТТЯ ТЕРМІНУ «СТАН АФЕКТУ» У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОНЯТТЯ ТЕРМІНУ «СТАН АФЕКТУ» У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ

28.04.2017 17:35

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Гузій Аліна Андріївна, студентка, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Інститут підготовки кадрів для органів юстиції України


Одним зі складних питань науки кримінального права абсолютно обґрунтовано визнається характеристика внутрішніх психічних процесів, які або передують вчиненню злочинів, або відбуваються в процесі його вчинення. Емоції як поняття психології, без сумніву, мають значення для застосування норм кримінального права.

У психологічній практиці досить часто зустрічаються випадки неконтрольованих свідомістю і волею людини вчинків, які зазвичай стираються в пам`яті цієї людини, після їх здійснення. Дане явище має назву «стан афекту» і виникає внаслідок утворення внутрішнього конфлікту, або як відповідна реакція на несподівано виниклу критичну ситуацію. У Кримінальному кодексі України 2001 р. поняття «афект» не використовується, натомість  про стан сильного душевного хвилювання йдеться у п’яти статтях, а саме: у ч. 4 ст. 36, ч. 3 ст. 39, п. 7 ст. 66, ст. 116, ст. 123 КК. Це поняття вжите законодавцем як у нормах Загальної частини КК, так і в Особливій його частині. Так, кримінальна відповідальність передбачена за умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хви­лювання (ст.116 КК) та умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне у стані сильного душевного хвилювання (ст. 123 КК).

У моєму розумінні «стан афекту» - це емоція, яка певним чином пов'язана з шоком, потрясінням внаслідок чого особа не може контролювати свої дії. Цей процес протікає настільки швидко, що призводить до звуження свідомості.

За своєю природою афект буває фізіологічним та патологічним. Афект фізіологічний – короткочасний хворобливий розлад психічної діяльності непсихічного рівня, що виникає раптово під впливом зовнішніх факторів. Даний вид афекту виникає внаслідок вияву емоцій гніву, страху тощо, і характеризується звуженням свідомості, руховим збудженням і діями, спрямованими на знищення подразника. Афект патологічний – короткочасний хворобливий розлад психіки, що виникає раптово під впливом зовнішніх факторів. Виявляється у глибокому затьмаренні свідомості, бурхливому руховому збудженні і діях, спрямованих проти подразника. Афект фізіологічний відрізняється від афекту патологічного за принципом дихотомії: осудний – неосудний.

З одного боку, деякі вчені наголошують на співвідношенні понять «афект» та «сильне душевне хвилювання», але інші говорять про їх відмежування.

На мою думку, це питання і досі залишається невирішеним як в психології, так і в науці кримінального права. Афект – це поняття, яке визначається в психології, а сильне душевне хвилювання – це поняття, яке не зустрічається в психології, але вже досить давно використовується для позначення особливого стану особи в кримінальному законодавстві. З цього можна зробити висновок, що при визначенні сильного душевного хвилювання, перш за все, необхідно використовувати ті критерії, які встановлені в КК України. Такими критеріями є: протизаконне насильство, систематичне знущання або тяжку образу з боку потерпілого, які викликали стан сильного душевного хвилювання. Сила вияву емоцій, як випливає із закону, є важливим критерієм, за допомогою якого відрізняють просту емоцію від сильного душевного хвилювання.

Вважаю за доцільне не ототожнювати ці два поняття. Однак стан сильного душевного хвилювання пропоную розглядати як таке поняття, яке за своїм обсягом є більш ширшим. 

Іноді афект у людини може виникнути в результаті власних дій, а не лише дій інших осіб, внаслідок своїх невдач. Для позначення таких станів в психології існує спеціальний термін фрустрація. 

Фрустрація– психічний стан зростаючого емоційно-вольового напруження, що виникає в конфліктних ситуаціях, які перешкоджають досягненню мети чи задоволенню потреб і бажань, загрожують людині або її престижу, людській гідності.

Як на мене, поняття «афект» та «фрустрація» є подібними. Їм притаманний сильний емоційний стан особи, який характеризується такою формою реакції, як агресія з незначною втратою самоконтролю і тому афект можна вважати видом фрустрації. 

Кримінальна відповідальність за афективний злочин обумовлена, з одного боку, принциповою здатністю особи усвідомлювати характер своїх дій і керувати ними, а з другого – визнанням того, що ця здатність певною мірою обмежена розладами сприйняття, мислення та волі. 

Отже, емоції мають вагоме значення для науки кримінального права. Щодо стану афекту, то він завжди супроводжується руховою активністю, змінами міміки, мови, жестів. Прийнято вважати, що афекти виникають найчастіше у людей, які не приймають самоконтроль, тому ніколи себе не стримують, і у людей, що володіють певними типами темпераменту. Психологами встановлено, що при частих стресових ситуаціях збільшується ризик появи афективного стану, тому рекомендується використовувати різні техніки і методики по зняттю стресів.

______________________

Науковий керівник: Гізімчук С.В.,  доцент кафедри кримінального права, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота