ЗНАЧЕННЯ ТА РОЛЬ АУДИТУ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗНАЧЕННЯ ТА РОЛЬ АУДИТУ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

19.05.2017 08:54

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Дмитрівська Вікторія Ярославівна, студентка, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету; Августова Олена Олександрівна, кандидат економічних наук, асистент, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету


У сучасному світі, у період інтенсивного розвитку промислових та торговельних підприємств, спостерігається зростання ролі професії аудитора та значення аудиту. Раніше, на невеликих підприємствах аудитор міг виконувати функцію бухгалтера, готувати звіти. На великих підприємствах, де власник не завжди міг бути управляючим, з метою перевірки роботи апарату управління запрошували аудитора. Розвиток та удосконалення сучасної податкової системи посилили заінтересованість держави у повноті і своєчасності сплати податків. У зв’язку з цим виникає новий напрям діяльності аудиторів — контроль розрахунків і сплати податків в інтересах держави, підтвердження правильності поданих декларацій.

Сьогодні на світовому ринку аудиту діє дуже багато аудиторських фірм, але тільки деякі  з них здобули міжнародне визнання, стали транснаціональними корпораціями, які мають  безліч філій і дочірніх підприємств у різних країнах (у тому числі і в Україні). У більшості випадків це так звані аудиторські фірми "великої п’ятірки" (наприклад, "Прайс Уотерхауз", "Ернст енд Янг" та ін.). У міру розвитку цивілізованої ринкової економіки підвищується значення і престиж професії аудитора, зростають вимоги до рівня його кваліфікації [1].

Аудит, як незалежну форму фінансово-господарського контролю, в своїх працях досліджували багато видатних економістів, зокрема: Р.Додж, Р.Монтгомері, Р.Адамс. Проблему аудиту порушували, як зарубіжні, так і вітчизняні вчені, так Р. Рудніцька досліджувала державний аудит в системі фінансового контролю, І. Балибюк, О. Денисюк розглядали аудит з точки зору підприємства, М. Кочерга  висвітлював роль аудиту в системі управління природними ресурсами [3].

Згідно Закону України «Про аудиторську діяльність», аудиторська діяльність – це підприємницька діяльність, яка включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок та надання інших аудиторських послуг. Аудит – це перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб’єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб’єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів [2].

Виконуючи передбачені програмою аудиторські процедури, професіонали перевіряють повноту відображення важливих господарських операцій в бухгалтерському обліку і звітності; своєчасність і правильність фіксування результатів інвентаризації основних фондів, матеріальних цінностей, грошових коштів і розрахунків; збереження протягом встановленого строку первинних та інших документів, які підтверджують здійснення господарських операцій і їх відображення на бухгалтерських записах. Перевірка даних, які є в звітності, виконується, як правило, на базі спеціальних тестів. Вони мають форму опитування по збору даних і обчислення основних показників.

На основі перевірки і аналізу фінансового стану аудитори в офіційній формі повинні засвідчити погляд на кінцеві результати діяльності підприємств, організацій, установ за певний період. При цьому вони беруть зобов’язання у проведені перевірки оформлювати аудиторським висновком, до якого додаються документальні результати проведених досліджень, експертиз, оцінок, що в сукупності дають ясне уявлення про те, на основі яких даних сформульовані погляди аудиторів.

Аудитори, виходячи із результатів перевірки, складають висновки про реальний фінансовий стан суб’єкта, що перевіряється. Цим забезпечують інформацією як кредитора, так і інших фізичних та юридичних осіб, зацікавлених в роботі підприємства. Так, керівники комерційних структур зацікавлені в кваліфікованому аудиті, бо це дає їм право претендувати на офіційне володіння відповідним статусом. 

Аудиторське обслуговування гарантує конфіденційність і збереження комерційної таємниці. Разом з тим, в окремих випадках законодавством передбачене обов’язкове повідомлення правоохоронних органів про виявлені факти зловживань, в результаті яких нанесена шкода підприємству, державі.

Необхідність аудиторської діяльності особливо збільшилася із перебудовою української економіки та переходом до ринкового устрою економіки. Розвиток аудиту дозволить сформувати систему незалежного контролю з метою захисту інтересів користувачів фінансової та іншої економічної інформації на всіх рівнях економічної діяльності в державі.




Література:

1. Чічкань М.В . Історичний розвиток аудиту та його характеристика. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: 

 http://www.rusnauka.com/10_NPE_2010/Economics/62026.doc.htm

2. Бучок А.В. Суть і значення аудиту. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

 http://www.rusnauka.com/31_PRNT_2010/Economics/73488.doc.htm

3. Кузьменко А.В. Значення аудиту, як форми економічного контролю, та перспективи його розвитку в Україні/ А.В. Кузьменко,А.В. Даценко (ХІІІ Міжнародна наукова інтернет-конференція «СОЦІУМ. НАУКА. КУЛЬТУРА») . – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:   http://intkonf.org/kuzmenko-av-datsenko-av-znachennya-auditu-yak-formi-ekonomichnogo-kontrolyu-ta-perspektivi-yogo-rozvitku-v-ukrayini/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота