МЕТОДИ ПРОТИДІЇ ТІНЬОВОМУ ОБІГУ ЕЛЕКТРОННИХ ВІДХОДІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДИ ПРОТИДІЇ ТІНЬОВОМУ ОБІГУ ЕЛЕКТРОННИХ ВІДХОДІВ

19.05.2017 09:23

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Корольова Наталія Вадимівна, кандидат економічних наук, Бєлгородський державний технологічний університет ім. В.Г. Шухова, м. Бєлгород, Росія; Левченко Олександр Сергійович, кандидат економічних наук, Бєлгородський державний технологічний університет ім. В.Г. Шухова, м. Бєлгород, Росія


Проблема незаконного ввезення електронних відходів (ЕВ) із західних країн на територію Азії та Африки загострюється з року в рік у зв'язку із ростом світових обсягів виробництва і споживання електронної техніки і цифрових технологій. Незважаючи на офіційну заборону з 2000 р. на імпорт ЕВ, у Китай щорічно поставляється 8 т електронного сміття [1]. Вирішальну роль в ієрархії мотивацій, що лежать в основі екологічних злочинів, відіграє прибуток, який сягає 3 млрд. дол. на рік.

Серед основних способів протидії тіньовому обігу електронного сміття слід виділити правові (введення законодавчих обмежень і санкцій), організаційно-економічні (будівництво заводів з переробки складних та небезпечних фракцій ЕВ у країнах, що розвиваються, створення податкових, організаційних стимулів для підприємств, які займаються утилізацією електронного сміття в розвинених країнах) і культурно-етичні методи (підвищення інформованості громадянського суспільства про шкоду безконтрольного придбання нової та стихійного передчасного викидання старої техніки, посилення соціальної відповідальності бізнесу, вплив громадянського суспільства на рішення правлячих еліт та ін.).

Результати аналізу правової бази та правозастосовної практики в Європі в області регулювання транспортування ЕВ протягом останніх десяти років свідчать про те, що європейське законодавство є досить послідовним і не містить серйозних недоліків. Проте, фізичні та юридичні особи нерідко переходять тонку грань між законними і незаконними діями. З метою вдосконалення економічних методів протидії тіньовому обігу ЕВ можна запропонувати технічну і логічну інтеграцію «кращих» методів попереднього сортування (ручного демонтажу) ЕВ у країнах, що розвиваються, та кращих практик кінцевої переробки ЕВ на технічно і технологічно досконалих іноземних лініях, що обробляють небезпечні та складні фракції. Такий підхід представляється одним з найбільш стійких і економічних рішень проблеми боротьби з тіньовим трафіком електронних відходів з розвинених країн в держави, що розвиваються, містить потенціал запобігання шкоді, що завдається навколишньому середовищу і людям зростаючим обсягом ЕВ, і дозволяє зберегти мінімальний дохід малозабезпечених верств населення, зайнятого в цій галузі. Крім того, доцільно будівництво переробних заводів на території країн, що розвиваються [2], за рахунок фінансових вливань західних постачальників цифрового обладнання (розширення відповідальності виробників), а згодом – фінансування створення таких потужностей національними інвесторами (наприклад, у КНР). Важливим методом управління ЕВ є підвищення інформованості населення про небезпеку збільшення обсягів електронного сміття, культивування ідеології раціонального, сталого, екологічно відповідального і свідомого споживання. Значний потенціал поліпшення ситуації містить вплив добре інформованого громадянського суспільства на рішення органів законодавчої та виконавчої влади в сфері протидії тіньовому трафіку електронних відходів.




Література:

1. Transnational Organized Crime in East Asia and the Pacific – A Threat Assessment 2013 [Electronic resource] / UNODC. URL: http://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/Studies/TOCTA_EAP_web.pdf (Дата обращения: 14.05.2017).

2. Карамышев А.Н. Анализ процессной методологии управления «бережливое производство» / Казаева М.С., Абросимова Е.В., Федоров Д.Ф. // Вестник БГТУ им. В.Г. Шухова.  2017. № 3. С. 148-150.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота