ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ СЛІДЧОГО НА МІСЦІ ВИЯВЛЕННЯ ОЗНАК НЕЗАКОННОГО ВИДОБУВАННЯ КОРИСНИХ КОПАЛИН ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНОГО ЗНАЧЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ СЛІДЧОГО НА МІСЦІ ВИЯВЛЕННЯ ОЗНАК НЕЗАКОННОГО ВИДОБУВАННЯ КОРИСНИХ КОПАЛИН ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНОГО ЗНАЧЕННЯ

19.05.2017 11:36

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Прокоп Марта Романівна, аспірант кафедри криміналістики, судової медицини та психіатрії факультету №1 ІПФПНП Львівський державний університет внутрішніх справ


Науково-технічний прогрес істотно розширив масштаби і можливості людства у сфері природокористування. При цьому не було запроваджено ефективні механізми забезпечення належного збереження довкілля, внаслідок чого природа перетворилась у забруднене й отруєне викидами та скидами, відходами виробництва природне середовище [1, с. 6].

Складна екологічна обстановка, яка характеризує сучасну Україну, багато в чому зумовлена постійним зростанням кількості злочинів проти довкілля. Одним із таких діянь є незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення, яке кваліфікується за ознаками ст. 240 КК України «Порушення правил охорони або використання надр».

Щодо сучасного стану наукового дослідження системи проведення різноманітних тактико-організаційних заходів під час отримання інформації правоохоронними органами про незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення, необхідно відмітити недостатність наукових розробок у цьому напрямку. Адже спільна, узгоджена діяльність слідчого та інших суб’єктів кримінального провадження на початковому етапі розслідування є запорукою для встановлення причинних зв’язків між явищами, що викликали утворення відповідних слідів, і дозволяють сформувати попередню думку про значення окремих об’єктів і явищ для вирішення завдань кримінального провадження.

Після виїзду на місце події у складі слідчо-оперативної групи слідчий повинен приступити до огляду місця події. Відповідно до положень КПК України, огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведено до внесення відомостей до ЄРДР, що здійснюється негайно після завершення огляду (ч. 3 ст. 214) [2].

Під час огляду місця події необхідно одержати якнайбільше інформації, але для цього необхідно «розуміти» мову німих свідків злочину, чому сприяє залучення спеціалістів для виявлення, закріплення і вилучення доказів [3, с. 46], тому що якість отриманої інформації і можливість її використання в процесі доказування залежить від професіоналізму суб’єктів огляду місця події.

Основними завданнями огляду місця події при розслідуванні незаконного видобування корисних копалин державного значення є: з’ясування обстановки незаконного видобування корисних копалин; виявлення слідів та інших об’єктів, які підлягають вилученню; встановлення очевидців події; встановлення попередніх даних про особу ймовірного злочинця та їх кількість; встановлення розміру шкоди, завданої навколишньому природному середовищу; отримання необхідних даних для проведення наступних слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій.

За даними слідчої практики, при розслідуванні екологічних злочинів у слідчих виникають проблеми, пов’язані з визначенням місця події (протяжність території забруднення). Як зазначає С.О. Книженко, специфіка розслідування злочинів, пов’язаних із порушенням правил охорони навколишнього природного середовища полягає в тому, що може бути не одне, а декілька місць події [4, с. 144-145].

Огляд місця події за фактами злочинів, передбачених ст. 240 КК України, за своїм обсягом і ходом розслідування поділяється на три етапи: 1) підготовчий; 2) робочий; 3) заключний.

На підготовчому етапі до виїзду на місце події основним завданням слідчого є інформаційно-тактичне і матеріально-технічне забезпечення проведення огляду. Насамперед, слідчий повинен одержати найбільш повну інформацію про подію і умови, в яких необхідно буде працювати; встановити, які дії були прийняті щодо охорони місця події, які були внесені зміни.

Робочий етап цієї слідчої (розшукової) дії складається із загального та детального огляду. Загальний огляд полягає у поверхневому візуальному огляді місця незаконного видобування корисних копалин, під час якого слідчий у загальних рисах складає уявлення про характер обстановки місця події, окреслює межі огляду – масштаби території, яка детально оглядатиметься. Зазвичай, слідчий, як процесуально відповідальна особа, робить нотатки про обстановку незаконного видобування корисних копалин, наявність основних об’єктів, які потрібно оглянути і вилучити. 

Під час загального огляду, залежно від умов на місці події та характеру об’єктів, які підлягають огляду, визначається порядок їх вивчення (послідовність, способи руху при огляді), здійснюється підготовка необхідних технічних засобів, та відповідних фахівців у галузі гірничої, хімічної промисловості, природокористування.

Слід зазначити, що під час огляду слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст мають право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати й вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження (ч. 7 ст. 237 КПК України) [2].

Під час робочого етапу огляду місця події здійснюється як огляд території, приміщень, так і речей та документів. При огляді приміщення слідчий також визначається з речами та документами, які обов’язково має бути вилучено під час огляду, оскільки відповідно до ч. 5 ст. 237 КПК України вилученню підлягають лише речі та документи, які мають значення для кримінального провадження та вилучені з обігу [1].

Заключний етап огляду місця події – фіксація його результатів — полягає в узагальненні й аналізі зібраної інформації. У разі необхідності, визначається, які вузли доцільно оглянути додатково, які об’єкти необхідно ще вилучити. При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов’язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування (ч. 5 ст. 237 КПК України) [2].

Приходимо до висновку, що організація роботи на місці виявлення ознак незаконного видобування корисних копалин полягає у вмілій координації дій слідчого та інших членів слідчо-оперативної групи – оперативних співробітників та спеціаліста, який повинен обиратись слідчим з огляду на специфіку вказаних злочинів.




Література:

1. Пономаренко Г. О. Особливості кваліфікації, розслідування та запобігання злочинам проти довкілля : навч.-метод. посіб. / Г.О. Пономаренко, О.І. Нікітенко, Г. С. Поліщук, К. Г. Костенко, С. В. Крючек; Херсон. нац. ун-т внутр. справ, Херсон. юрид. ін-т.   Херсон, 2007. - 68 c.

2. Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України № 4651-VI від 13.04. 2012 (в ред. від 05.01.2017 р.): [Електронний ресурс]. – Режим доступу : zakon.rada.gov.ua/go/4651-17.

3. Ищенко П.П. Специалист в следственных действиях (уголовно-процессуальный и криминалистический аспекты) / П.П. Ищенко. – М. : Юрид. лит., 1990. – 157 с.

4. Книженко С. О. Криміналістична характеристика та основні положення розслідування екологічних злочинів / С. О. Книженко: Дис... канд..юр. наук: 12.00.09 / Харківський нац.. ун-т внутрішніх справ.   Х., 2006.

____________________________

Науковий керівник: Марко Сергій Іванович, кандидат юридичних наук, доцент, Львівський державний університет внутрішніх справ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота