ЕЛЕКТРОННІ ДОКУМЕНТИ , ЇХ ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕЛЕКТРОННІ ДОКУМЕНТИ , ЇХ ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ

23.05.2017 11:28

[Секція 5. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці]

Автор: Беркут О.В. старший викладач, Університет митної справи та фінансів; Савва О.О., Університет митної справи та фінансів; Юдіна К.В., студент, Університет митної справи та фінансів


На сьогодні складно уявити життя без сучасних інформаційних технологій. Завдяки створенню електронних документів покращилися умови роботи, проте він має як свої переваги так і недоліки.

Закон України "Про електронні документи та електронний документообіг" зазначає, що електронний документ – це документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа. Електронний документ вважається оригіналом, якщо електронний примірник документа має обов’язкові реквізити, утому числі електронний цифровий  підпис його автора, накладання якого й завершує створення документа.

Електронний цифровий підпис накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа. Він прирівнюється за правовим статусом до власноручного підпису або печатки. За умови правильного зберігання його підробка неможлива. Електронний документ також не можливо підробити: будь - які зміни, несанкціоновано внесені в текст документу, будуть миттєво виявлені. Електронний цифровий підпис, як засіб контролю походження і цілісності інформації, є ефективним інструментом забезпечення інформаційної безпеки.

Впровадження електронного документа може мати як свої переваги так і недоліки.

До переваг електронних документів можна віднести наступне:

 їх зберігання не вимагає великих площ;

 вартість розповсюдження значно нижча, ніж у паперових документах;

 при розсиланні документів електронною поштою вони оперативно (практично миттєво) передаються на будь-які відстані;

 виникає можливість одночасної розсилки документа по електронній пошті відразу декільком адресатам

 можливо робити змістовий пошук документа;

 наявність бази заготовок документів скорочує час на підготовку нових документів.

 дозволяє підвищити рівень конфіденційності. Кожен учасник отримує саме ту ступінь доступу до документів компанії, яка відповідає його повноважень: читання, редагування документа, або повні права. Всі дії протоколюються в комп'ютерній системі, тому в будь-який момент можна подивитися, хто працював з даними, вносив зміни в них.

До недоліків електронних документів можна віднести:

- необхідність захисту інформації від внесення несанкціонованих змін;

- велика ціна на інфраструктуру;

- проблема збереженості документів, адже в будь-який момент комп'ютер може проникнути вірус, не спрацювати система збереження документів. 

Отже,   за   результатами   дослідження   можна   зробити   висновок,   що

електронний документ має більше переваг, ніж недоліків. У розбудові системи електронних платежів та електронної торгівлі Україна не може обійтися без цього, тому що ця система дозволяє звільнити масу дорогоцінного часу, який працівники різних організацій  витрачають на зволікання з паперами. 




Література:

1. Закон України “Про електронні документи та електронний документообіг” № 851-IV від 22.05.2003 [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної ради України. — Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua/ cgibin/laws/main.cgi?nreg=851-15 

2. Закон України “Про електронний цифровий підпис” № 852-IV від 22.05.2003 [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної ради України. — Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=852-15



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота