КОНЦЕПТУАЛЬНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОНЦЕПТУАЛЬНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ

26.05.2017 16:49

[Секція 5. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці]

Автор: Галаєва Людмила Валентинівна, кандидат економічних наук, доцент, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ; Полюхович Вікторія Михайлівна, студентка, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ


Постановка проблеми. В останні десятиліття в економічній науці і господарській практиці все ширше застосовується математика. Основною причиною швидкого розповсюдження економіко-математичних методів і моделей перш за все необхідно назвати різке ускладнення сучасної економічної практики, викликане високим рівнем розвитку продуктивних сил, глибокою спеціалізацією виробництва, збільшенням темпів науково-технічного прогресу. 

Всі ці чинники, доповнені вимогою підвищення ефективності використання природних ресурсів, кількість яких далеко не безмежна, а також необхідність усвідомлення близьких і віддалених екологічних наслідків господарської діяльності людства, приводять до зростання вимог до якості рішень, що приймаються в народному господарстві. 

Виклад основного матеріалу. Математична оптимізація – процес розв'язання математичної задачі пошуку максимуму чи мінімуму цільової функції при певних обмеженнях, в тому числі і на значення та тип шуканих невідомих. Оптимізаційна задача відтворює далеко не усі, лише певні характерні властивості реального об'єкту дослідження, що найбільше цікавлять дослідника, тож вона є основою для наближення чи певної заміни цього об'єкту його оптимізаційною моделлю, подальша реалізація якої здійснюється відповідними оптимізаційними методами та обчислювальними засобами. 

Складність об'єкту дослідження визначає рівень складності процесу оптимізаційного моделювання від постановки відповідної оптимізаційної задачі до формулювання і реалізації її математичної моделі та аналізу отриманих результатів. 

Фактично, оптимізаційне моделювання (ОМ) – це розв'язання оптимізаційних задач за допомогою комп'ютера, де встановлено популярний офісний пакет MS Office, його складової – табличного процесора MS Excel – доступне кожному користувачу й ефективне середовище для підготовки табличних даних, організації й проведення дослідження на сформованій оптимізаційній моделі. 

Для розв’язання оптимізаційної задачі застосовується спеціальна програмна надбудова –Excel Solver (досить вдалий переклад російською – Поискрешения, бо результат його дії має сприйматися одночасно як розв'язок математичної задачі оптимізації й як управлінське рішення, сформоване за результатами модельних обчислень). 

Будь-яка задача математичної оптимізації за своєю суттю є задачею оптимального розподілу обмежених будь-яких ресурсів, яка завжди виникає будь-де, її результат є основою прийняття зваженого й обґрунтованого управлінського рішення в умовах визначеності(коли усі початкові дані задані у конкретній числовій формі). Технологія ОМ базується на комплексі математичних теорій, оптимізаційних моделей і чисельних методів, що називається математичним програмуванням(МП), де словом «програмування» (синонім – «планування») позначають процес пошуку й формування будь-якої стратегічної програми чи конкретного плану дій. 

Висновки. Отже, математичне програмування відіграє важливу роль у сучасній економіці тому, що воно може вплинути на прийняття управлінських рішень. Адже, математичне програмування – це, по-перше, розроблення за допомогою математичних розрахунків програми дій для досягнення певної мети; по-друге, вибір найкращого (найефективнішого) з усіх можливих, варіанту розвитку деякого економічного процесу.

Література:

1. Бугір М.К., Якімов Ф.П.  Посібник по розв’язуванню задач з математичного програмування: Навчальний посібник.– Тернопіль, 1997. – 208 с.

2. Григорків В.С., Бойчук М.В. Практикум з математичного програмування: Навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей вузів. – Чернівці: Прут, 1995. – 244 с.

3. Кузьмичов А. І. Оптимізаційні методи і моделі: практикум в Excel: Навч. пос. – К.: ВПЦ АМУ, 2013. – 438 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота