ІМПІЧМЕНТ В ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІМПІЧМЕНТ В ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ

27.05.2017 13:00

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Морозюк Руслан Андрійович, студент, Національний університет ім. Ярослава Мудрого


Сполучені Штати Америки – це така держава, в якій посада президента об’єднує в одній особі главу держави та главу виконавчої влади. Президент США наділений достатньо великими повноваженнями у сфері державної діяльності. Для США характерна єдність виконавчої влади, яка концентрується в руках президента.

Положення про імпічмент було запозичене батьками-засновниками США та включене в Конституцію задля забезпечення підзвітності виконавчої гілки влади законодавчій. Згідно з 3 розділом  Конституції США Президент, Віце-президент та всі вищі державні урядовці Сполучених Штатів усуваються з посади, коли їх буде засуджено за процедурою імпічменту за державну зраду, хабарництво та інші тяжкі злочини і провини.

Процедура імпічменту в США є доволі складною. Висунення обвинувачення здійснюється виключно нижньою палатою парламенту США – Палатою представників. Спочатку Юридичний комітет Палати представників Конгресу ухвалює рішення щодо розгляду цього питання нижньою палатою парламенту.  Наступним кроком є обговорення Палатою представників ситуації, після чого простою більшістю висувається обвинувачення проти посадової особи. Після голосування справа направляється до Сенату. Сенат вирішує справу щодо імпічменту як звичайну судову справу, в якій в якості суду присяжних виступає Сенат. Згодом Сенат приймає рішення по кожній статті імпічменту більшістю в 2/3 від загальної кількості сенаторів. Коли набирається 67 голосів сенаторів імпічмент вважається таким, що відбувся і президент залишає посаду.

Через такий складний механізм процедури імпічменту жоден президент США так і не був усунутий із посади в порядку імпічменту. Взагалі за всю історію США Сенат лише двічі розглядав питання про імпічмент. 

У 1868 році Палата представників 126 голосами проти 47 почала процедуру імпічменту Ендрю Джонсону. Президент обвинувачувався в порушенні законів « Про перебування на державній службі», «Про командування армією» та в приниженні Конгресу. Для того, щоб усунути Ендрю Джонсона не вистачило лише одного голосу. У 1974 Палата представників США ухвалила розпочати процедуру імпічменту щодо Річарда Ніксона. У серпні цього ж року висновок з імпічменту було підготовлено до передачі в Сенат США. За попередніми даними Сенат готовий був ухвалити остаточне рішення щодо імпічменту Ніксона, але 8 серпня Ніксон у своїй офіційній телевізійній промові заявив, що наступного дня іде у відставку. У 19 листопада 1998 році Палата представників США розпочала слухання щодо імпічменту Білла Клінтона. Голосуванням було винесено звинувачення у брехні на суді присяжних, перешкоджанні правосуддю у справі Поли Джонс. З приводу звинувачення в неправдивому свідченні 45 сенаторів визнали президента винним і 55 сенаторів (45 демократів і 10 республіканців) - невинним. З приводу перешкоджанню правосуддю 50 сенаторів висловилися за винність Клінтона і 50 (45 демократів і 5 республіканців) - проти. В обох випадках для засудження Клінтона було необхідно тобто голоси 67 сенаторів. Декілька разів питання про імпічмент президента відхилялось Юридичним комітетом Палати представників. Наприклад, прецеденти пов’язані з Рональдом Рейганом та Джорджем Бушем-старшим. Це ще раз підкреслює складність цієї процедури. 

Таким чином, імпічмент президенту в США слугує для забезпечення підзвітності виконавчої гілки влади законодавчій, але має свої особливості та складний механізм процедури.

____________________

Науковий керівник: Новиков Олександр В’ячеславович, кандидат юридичних наук, доцент



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота