ЗАСТОСУВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРИМУСУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАСТОСУВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРИМУСУ

27.05.2017 13:10

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Косміна Аліна Володимирівна, студентка інституту підготовки кадрів для органів юстиції, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, м. Харків, Україна


Україна обрала для себе шлях розбудови демократичної, правової, соціальної держави, що у свою чергу спрямовує діяльність її органів на всебічний захист та охорону прав, свобод і інтересів людини і громадянина. Однак на практиці виникає велика кількість об’єктивних факторів, які змушують правоохоронні органи у виключних випадках обмежувати права і свободи людини і громадянина. Це обмеження здійснюється у формі державного примусу.

Одним із видів держаного примусу є адміністративний примус, спрямований на забезпечення виконання нормативно-правових актів, що регулюють правопорядок і громадську безпеку. Адміністративний примус є кінцевим заходом, що застосовується лише тоді, коли безуспішними виявилися інші методи. Держава в цілому заінтересована в тому, щоб кількість випадків застосування адміністративного примусу була меншою. Однак у практиці діяльності органів виконавчої влади непоодинокими є випадки, коли належний хід суспільних відносин не можливо забезпечити без адміністративного примусу з боку компетентних державних органів.

А надмірне застосування адміністративного примусу змінює державні органи в суто каральні, що створює певну загрозу правам, свободам та інтересам особи. Сама держава в такому випадку втрачає ознаки демократичної, правової й соціальної, якою має бути в суспільстві. 

Адміністративно-запобіжні заходи, заходи адміністративного припинення та адміністративна відповідальність є різновидами адміністративного примусу. Так, адміністративно-запобіжні заходи виконують більше виховну та попереджувальну роль забезпеченні громадської безпеки, та в меншому обсязі обмежують права і свободи осіб до яких вони застосовуються.

Заходами адміністративного припинення вважаються заходи, що примусово переривають протиправні дії, створюють умови для встановлення особи порушника, з'ясування обставин справи і реальної можливості для подальшого застосування до порушника заходів адміністративного або іншого впливу.

Застосування адміністративної відповідальності є найбільш несприятливою для особи, яка вчинила правопорушення, та є останнім заходом виконавчих органів, щодо врегулювання суспільних відносин та впливу на неправомірного суб’єкта.

Підсумовуючи все вище викладене, стає зрозумілим, що адміністративний примус включає в себе велику кількість заходів, які спрямовані на захист громадського порядку і суспільного життя. Ці заходи застосовуються на різних етапах правоохоронної діяльності уповноважених органів, що певним чином забезпечує ефективне використання цих правових механізмів. Застосування адміністративного примусу та його різновидів потребує більш чіткої регламентації , контролю щодо їх застосування та потребує чіткого дотримання встановленої процесуальної форми. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота