ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІТ-ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІТ-ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ

27.05.2017 14:44

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Пермінова С.О., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри менеджменту, Національний технічний університет України «КПІ ім. І.Сікорського», м. Київ; Гогот М. М., студентка факультету менеджменту та маркетингу, Національний технічний університет України «КПІ ім. І.Сікорського», м. Київ, Україна


В 2016 році в Україні на ринку інформаційних технологій склалася неоднозначна ситуація. Разом з тим, що дана сфера є однією з найбільш розвинених, порівняно з іншими галузями, а Україна являється одним із найбільших розробників програмного забезпечення у світі, існують суттєві проблеми, які негативно позначаються на розвитку сфери: падіння курсу гривні, частковий занепад внутрішнього ринку, зростання кількості працюючих на експорт спеціалістів, суттєва різниця в заробітних платах IT-фахівців, які працюють на український і зарубіжний ринки. Крім того, потрібно пам’ятати про військовий конфлікт на сході та мобілізацію, що нерідко стає додатковим аргументом на користь еміграції. Україна має найбільший людський ресурс у сфері інформаційних технологій в Європі, і кожного року експортує програмне забезпечення вартістю мільярди доларів [1].

IT-ринок України розвивається швидше ніж інші галузі. За останні п’ять років він збільшився в два з половиною рази і зайняв третє місце з експорту товарів і послуг. В Україні працює понад 90 тис IT-фахівців. У 2016 році вони заробили $ 2,5 млрд тільки в сфері розробки ПЗ. Компанія з розробки та виробництва програмного забезпечення «GlobalLogic Україна» прогнозує, що за наступні три роки ринок IT збільшить частку в ВВП України вдвічі.

Наша країна непогано заробляє за рахунок своїх програмістів, які багато працюють на закордонний ринок, а перспективи IT-галузі в Україні досить солідні. Експортно орієнтована IT-галузь може вирости в два рази за всіма показниками і збільшити до 27,2 мільярда гривень доходів до держбюджету в 2020 році [2].

Сьогодні IT-ринок України становить всього 0,28% обсягу світового ринку IT-послуг. При цьому сумарний світовий IT-ринок (включаючи виробництво) становить 4 трлн. дол., з яких ринок послуг займає 900 млрд. дол. Однак, Незважаючи на всі складності 2016 роки (ризики зміни податкового законодавства, перевірки правоохоронних органів, військові дії на сході України), він став роком стабілізації галузі. В 2016 році ІТ-сфера випередила експорт машинобудівної галузі. Відповідно до оцінок експертів, обсяг ІТ-експорту за 2016 рік склав близько 3,2 млрд. дол.

Восени 2016 року  Президент України підписав закон щодо усунення адміністративних перешкод для експорту послуг. Даний закон спростить експорт ІТ-послуг, процедуру укладення зовнішньоекономічних контрактів, ведення бухгалтерського обліку, фінансової звітності, а також зарахування валютної виручки [3].

За умови, що держава збереже збалансовану політику щодо ІТ-індустрії, а ситуація на Сході країни стабілізується, є можливість зростання ринку в 2017 році на 20-30% [4]. Зростання українського сегменту відбувається не за рахунок захоплення ринкової частки інших країн, а за рахунок розвитку всього світового ринку, що росте з тією ж швидкістю [1].

За даними дослідження Exploring Ukraine IT Outsourcing Industry, Україна посідає четверте місце в світі за кількістю сертифікованих ІТ-спеціалістів після США, Росії та Індії. Саме фахівці ІТ-індустрії формують інвестиційну привабливість України, успішно працюють з провідними міжнародними компаніями, сприяють залученню інвестицій і зміцненню економіки. Кількість ІТ-фахівців в Україні є найбільш швидко зростаючою в Європі. Очікується, що до 2020 року число ІТ-фахівців в країні досягне 200 тисяч осіб[2].

Однією з проблем ІТ-галузі України є незбалансованість ринку. З одного боку, спостерігається зростаючий дефіцит професіоналів і стабільне зростання зарплат, з іншого - надлишок фахівців із недостатнім рівнем кваліфікації. Внаслідок цього посилюється конкуренція за кваліфіковані людські ресурси. В таких умовах питання кваліфікації та доступності фахівців є найбільш актуальним. У зв’язку з цим необхідно відзначити той факт, що якість і доступність освіти фахівців у сфері інформаційних технологій в Україні на сьогоднішній день залишають бажати кращого. Аналіз наукових праць, присвячених вивченню особливостей функціонування підприємств ІТ-галузі, дозволив зробити висновок, що серед основних причин невідповідності базової професіональної освіти ІТ-фахівців вимогам інноваційної економіки можна відмітити такі[4]:

- недостатньо висока кваліфікація викладачів ВНЗ;

- низький рівень фінансування вузів;

- неадекватність змісту освітніх програм професійної підготовки ІТ-фахівців сучасним вимогам роботодавців і змін кон’юнктури ринку праці;

- знання в сфері інформаційних технологій видозмінюються дуже швидко, а система навчання у ВНЗ не встигає за темпами їх оновлення.

Все це призводить до того, що система освіти в сфері інформаційних технологій відчутно відстає від потреб ринкової економіки країни і галузь, яка динамічно розвивається часто отримує фахівців, що не цілком відповідають її вимогам.

Швидке зростання української IT-галузі може забезпечити поступове і прогнозоване оподаткування. Провідні країни світу використовують різні системи оподаткування ринку ІТ-послуг для створення конкурентних переваг. В Україні діє спрощена система оподаткування для ІТ-спеціалістів в формі приватних підприємств. Серед інших стимулюючих факторів – реформа системи освіти, дотримання прав інтелектуальної власності, розвиток внутрішнього ринку, захист від нецивілізованого втручання державних органів, просування української IT-індустрії за кордоном [1].

Економіка України, попри всі її проблеми, дає, мабуть, одні з кращих в світі умов для запуску IТ-проектів. Собівартість, а значить, і поріг входу, і ризики, неймовірно низькі, а ринок фахівців - досить широкий. Різниця в рівні зарплат між ІТ та іншими секторами втягує в IТ-середовище все більше молодих людей і фактично фокусує розвиток країни на одній з найперспективніших світових галузей.

Вже зараз українці все частіше запускають проекти, націлені на зовнішні ринки, а команди і люди накопичують досвід таких реалізацій. Є всі шанси, що в найближчі роки ми побачимо значне зростання українських IT-продуктів, за чим напевно піде і значне зростання венчурних інвестицій в проекти і економіку країни [2].

ІТ-галузь є однією з найбільш перспективних, динамічних і інноваційних галузей сучасної економіки України. Основна проблема галузі -незбалансованість ринку: з одного боку, спостерігається зростаючий дефіцит професіоналів, з іншого - надлишок фахівців з недостатнім рівнем кваліфікації. В цілому, основою для перетворення можливостей вітчизняної ІТ-галузі в конкурентоспроможний сегмент світового ринку, а також реалізації ІТ-потенціалу Україна є стабілізація економічної і політичної ситуації в країні та методологічно обґрунтоване інституційне регулювання ринку ІТ - послуг.

Література:

1. IT-галузь в Україні: про що багато говорять, але мало знають [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://fakty.ictv.ua/ua/ukraine/20161123-it-galuz-v-ukrayini-pro-shho-bagato-govoryat-ale-malo-znayut/.

2. Український IT-ринок: підсумки 2016 і перспективи 2017 [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://dou.ua/lenta/articles/2016-summary/.

3. Президент України підписав закон, який спрощує експорт ІТ-послуг [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://igate.com.ua/lenta/17508-prezident-podpisal-zakon-uproshhayushhij-ehksport-it-uslug.

4. Перспективи IT-галузі в Україні [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://hyser.com.ua/economics/perspektivy-it-otrasli-v-ukraine-121253.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота