ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ЗАПОРУКА ЙОГО УСПІШНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ЗАПОРУКА ЙОГО УСПІШНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

27.05.2017 15:12

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Соборайчук Тетяна Юріївна, студентка, Національний авіаційний університет, м. Київ


В сучасних ринкових умовах України найбільша увага приділяється ефективному використанню потенціалу підприємства, що забезпечує як підвищення господарської діяльності підприємства загалом, так і окремих сфер його діяльності. Проблема управління потенціалом підприємства завжди посідала вагоме місце серед актуальних проблем економіки. Питанню дослідження ефективності управління потенціалом підприємства присвя¬тили свої праці такі науковці, як Ареф'єва О.В.,Круш П.В., Пивнев Е.С. та інші.

Термін «потенціал» походить від латинського слова «potential», що означає «приховані можливості» та  визначається як інтегральна оцінка поточних і перспективних (майбутніх) можливостей підприємства перетворювати «вхідні» ресурси за допомогою праці персоналу в певні економічні блага.

Потенціал підприємства об’єднує в собі як просторові, так і тимчасові характеристики, а також зосереджує в собі три рівні зв’зків:

• відображає сукупність властивостей, які були нагромаджені системою (підприємством) в процесі її становлення;

• характеризує рівень практичного застосування наявних можливостей, що забезпечує розподіл на «реалізовані – нереалізовані» можливості;

• є орієнтованим на розвиток у майбутньому.

Аналізуючи підходи до визначення управління потенціалом підприємства     [1; 2], можна визначити останнє як цілеспрямований процес впливу на потенціал, що включає якісну та кількісну оцінку складових його формування, нагромадження та використання з метою досягнення заздалегідь встановлених цілей. 

Пивнев Е.С. визначив ефективність управління як відносну характеристику результативності діяльності конкурентної управляючої системи, що має своє вираження в різних показниках як об'єкта управління, так і управляючої діяльності (суб'єкта управління) [3].

Під ефективністю управління слід розуміти отриманий ефект від управлінського впливу, а під ефективністю управління потенціалом —позитивний ефект від управління формуванням, накопиченням та у використанням потенціалу.

Виділяють наступні напрями дослідження оцінки ефективності управління:

• цільовий (мета є критерієм ефективності), 

• системний (побудований на елементах організації, оцінці її діяльності),

• багатопараметричний (основа оцінки ефективності — задоволеність групових та індивідуальних інтересів).

Отже, можна стверджувати, що основною метою управління потенціалом підприємства, як системи взаємозалежних важелів, що забезпечують спрямований, скоординований і стимулюючий вплив на потенціал у розрізі ресурсних джерел, є забезпеченням раціонального його використання.

Література:

1. Ареф’єва О.В. Управління потенціалом розвитку промислових підприємств / О.В. Ареф'єва, О.В. Корен¬ков. — К.: Грот, 2004. — 200 с.

2. Круш П.В. Методологічні підхо¬ди до розкриття сутності категорії"потенціал підприємства" // П.В.Круш, М.О. Зеленська/ Теорії мікро-макроекономіки: збірник наукових праць. — Київ, 2009. — С. 12—18.

3. Пивнев Е.С. Теорияуправления: учебноепособие / Е.С. Пивнев. —Томск: Томск. Межв. Центр дистанц. Образов, 2005. — 246 с.

__________________

Науковий керівник: Суворова І.М., кандидат економічних наук, доцент, Національний авіаційний університет, м. Київ

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота