ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕКСКУРСІЙНОЇ СПРАВИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕКСКУРСІЙНОЇ СПРАВИ В УКРАЇНІ

30.05.2017 00:29

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Абрамов Валерій Володимирович, доцент кафедри Туризму і готельного господарства Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова


Актуальність теми роботи обумовлюється тим, що в умовах пріоритетного розвитку внутрішнього та в’їзного туризму проблеми конкурентоспроможності туристсько-екскурсійних послуг та надання якісного сервісу українським та іноземним туристам можна вирішити за рахунок активізації діяльності екскурсійних підприємств. 

Зміст і сутність екскурсійної справи змінювалися в часі й формувалися залежно від умов і факторів навколишнього середовища [1]. На основі результатів дослідження праць вітчизняних і зарубіжних науковців запропоновано визначення розвитку екскурсійної справи як процесу запланованих послідовних перетворень довгострокового характеру, який забезпечується економічним ростом, соціальної стабільністю, екологічною рівновагою в межах бізнес-ємності території, що визначає її підприємницькі можливості, у результаті якого формується стратегія змін екскурсійної справи з урахуванням зовнішніх умов та внутрішнього потенціалу України.

Для характеристики і визначення перспектив розвитку екскурсійної справи були виділені його види, цілі, принципи, інструменти, дестабілізуючі фактори та можливі сценарії. При цьому роль і значення соціальноекономічного та екологоекономічного напрямків в процесі забезпечення розвитку екскурсійної справи визначаються особливостями ресурсного потенціалу кожної території.

Завдання дослідження екскурсійної справи в основах своїх орієнтовано на пошук системних рішень зміни незадовільного її стану на краще. Корисний в цьому питанні й досвід закордонних фахівців. Зарубіжні дослідники, розглядаючи ефективність розвитку туристських дестинацій, виділяють чотири види ефектів, які забезпечують його результативність: економічний, соціальний, екологічний та ресурсний [2].

Не зважаючи на значний наявний потенціал і досить високу привабливість, споживання екскурсійних послуг в Україні не має тенденцій росту відносно питомої ваги в загальному обсязі платних послуг. Активність екскурсійних потоків прямо залежить від економічного добробуту й соціально-політичної ситуації, тому згідно з даними офіційної статистики у 2015 році кількість екскурсантів скоротилася до найнижчого показника за останні 15 років [3]. Хоча наразі свій загальний економічний стан більшість організацій, які надають екскурсійні послуги, оцінюють як задовільний, але перспективи зростання бачать лише 13,3% з цих підприємств, а для значної частини існує загроза банкрутства.

Проведені розрахунки показали, що розвиток України в цілому не можна назвати стійким, та за останні роки ситуація значно погіршується. При цьому можна простежити значний вплив загальноукраїнського показника розвитку економіки на показник розвитку екскурсійної справи.

Однією з перевірених за кордоном і дійсно ефективною формою економічного управління структурними групами об'єктів є інтеграційні кластерні об’єднання. Запропонована інтеграційна модель (на базі районування економічного простору України Інституту регіональних досліджень НАН України, [4]) розглядається як форма регіональної кооперації, в результаті якої кластер гармонізує внутрішні відносини і відпрацьовує свою поведінку в зовнішньому середовищі. 

Для ефективного розвитку екскурсійної справи доцільно внести зміни в структуру управління сферою туризму в Україні і створити у кожному глобалізованому районі комітет з розвитку екскурсійної справи, що буде займатися розробкою комплексних програм розвитку екскурсійної справи, налагодженням зв'язків з адміністраціями міст і районів країни, іншими державними й недержавними організаціями. Проведені розрахунки показали, що об'єднання областей України в єдиний екскурсійний регіон і їх спільний розвиток, дадуть синергетичний ефект в стабільності розвитку.

При розробці можливих сценаріїв розвитку розглянуто два варіанти зміни ситуації, які полягають в покращенні еколого-економічної або соціально-економічної ситуації. Відзначаючи позитивний вплив на процес забезпечення розвитку обох варіантів, слід вказати на те, що максимальні параметри рівня як економічного і соціального, так і екологічного розвитку досягаються за умови позитивного розвитку еколого-економічної ситуації.

Нарешті, торкаючись моделювання песимістичних варіантів розвитку подій в країні, відзначимо, що слід прогнозувати стан речей в ситуаціях, протилежних проаналізованими оптимістичним сценаріям. 

Розроблена за підсумками проведеного дослідження функціонально-логічна модель розвитку екскурсійної справи дозволить здійснювати цілеспрямований вплив на внутрішнє середовище територіальних елементів, організацію екскурсійної і супутньої їй діяльності, спрямований на отримання бажаного результату.

Література:

1. Маврина Н. С. Процесс формирования экскурсионной услуги / Н. С. Маврина // Культура народов Причерноморья. — 2009. — № 161. — С. 123-126.

2. Indicators of sustainable development for tourism destinations: A guidebook [Electronic source] / World Tourism Organization: 2004. - Режим доступа: http://www.un.org/esa/sustdev/natlinfo/indicators/guidelines.pdf

3. Статистичній збірник «Україна в цифрах 2015» / Державний комітет статистики України / за ред. І.М. Жук. – К. : Держаналітінформ, 2016. – 239 с.

4. Соціально-економічне районування України: Препринт / [М.І. Долішній, М. М. Паламарчук, О. М. Паламарчук, Л. Т. Шевчук]. — Львів: Інститут регіональних досліджень НАН України, 1997. — 50 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота