АНАЛІЗ ПРИКЛАДНИХ ПРОБЛЕМ ЗАСТОСУВАННЯ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ОБЛІКУ І ЗВІТНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ ПРИКЛАДНИХ ПРОБЛЕМ ЗАСТОСУВАННЯ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ОБЛІКУ І ЗВІТНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ В УКРАЇНІ

30.05.2017 16:47

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Фесенко Валерія Валеріївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку, аудиту, аналізу і оподаткування Університету митної справи та фінансів; Бойко Аліна Валеріївна, студентка групи ЕО 14-1 Університету митної справи та фінансів



Актуальність. Процес імплементації МСФЗ в Україні почався в 1992 році і триває до сьогодні. Впевнено можна сказати, що він не досяг піку свого розвитку і буде тривати далі, оскільки, існують перспективи розширення сфери застосування МСФЗ в Україні. Близько 2000 компаній перейшли на складання фінансової звітності за міжнародними стандартами. На сьогодні збільшується коло компаній обов’язкового застосування МСФЗ, але існують невирішені практичні проблеми переходу від НП(С)БО до МСФЗ. Тому необхідне детальне вивчення і дослідження практичних аспектів ведення обліку за міжнародними стандартами для інтеграції на міжнародний рівень.

Аналіз досліджень. А.О. Касич і Я.Ю. Яковенко у своїй статті [1] досліджують процес впровадження МСФЗ в Україні, зокрема його проблеми та перспективи. Вони виділяють чотири етапи: створення законодавчих та організаційних передумов впровадження МСФЗ, адаптація національної нормативно-правової бази бухгалтерського обліку, удосконалення державного регулювання у сфері бухгалтерського обліку, а також міжнародне співробітництво та світовий досвід, і в кожному з них виокремлює декілька основних проблем. Хоча робота була написана в 2013 році, вона не втрачає актуальність і на сьогоднішній день, оскільки, залишаються невирішені питання нестачі кваліфікованих спеціалістів, відсутність досвіду стажування працівників у Раді з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (РМСБО) та ін. 

В. Г. Лопатовський, О. І. Русин розглянули проблеми та перспективи застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності в обліковій практиці вітчизняних суб’єктів господарювання[2]. Автори перекликаються з попередніми, оскільки акцентують увагу на 3 основних проблемах: відсутність достатньої кількості висококваліфікованих бухгалтерів із знанням МСФЗ (на сьогодні вартість проходження курсів і отримання сертифікату від 1950 до 8000 грн), відсутність мотивації керівників підприємств до змін у звітності, вартість переходу на міжнародні стандарти. Ці причини тісно взаємозв’язані між собою. 

Лобода Н. О., Думич М. М. [3] пишуть, що складаючи фінансову звітність за міжнародними стандартами вперше, може виникнути ряд проблем, основними з яких є такі: відсутність кваліфікованих фахівців, які можуть розуміти і застосовувати МСФЗ. Причому йдеться не лише про підготовку звітності, а й про використання і розуміння її. Найбільш важкі для сприйняття на сьогодні елементи МСФЗ – стандарти, присвячені відображенню у звітності фінансових інструментів, зокрема, вкладень у цінні папери, похідних інструментів, дебіторської та кредиторської заборгованості. Складність також полягає ще й у тому, що активи і зобов’язання повинні оцінюватись за справедливою вартістю, що є складним завданням для вітчизняних фахівців.

Мета дослідження – проаналізувати практичні аспекти організації і методики обліку за міжнародними стандартами обліку і фінансової звітності на підприємствах в Україні.

Виклад основного матеріалу. В сучасних умовах інтеграції України до Європейської співдружності виникає необхідність активного процесу впровадження МСФЗ в усіх сферах народного господарства. Зокрема, значні перспективи мають компанії, що є інвестиційно привабливі або ті, що найбільше потребують інвестицій. По-перше, це комунальна сфера і транспортна галузь. Ми бачимо, що банки і міжнародні організації-донори  готові вкладати гроші, але вимагають від підприємств звітність за МСФЗ. Також не менш перспективним в Україні є сільське господарство, але для виходу на міжнародні ринки вимагають використання обліку і звітності за міжнародними стандартами. На сьогодні існує тенденція збільшення кола сфер застосування МСФЗ в Україні. Звертаємо увагу, що в світі існує 140 країн, які запровадили МСФЗ і жодна з них не зробила ні кроку назад і жодна не відмовилася від їх застосування. 

В Україні на сьогодні існують різні думки стосовно того, які стандарти повинні бути впроваджені. Деякі практики вважають, що маємо застосовувати виключно ті, які оприлюднені на офіційному сайті Міністерства фінансів України, як офіційного органу, що проводить політику в сфері бухгалтерського обліку. Інші підтримують ідею, що кожна компанія має право вибору версії МСФЗ. Крім цього, існує проблема версії офіційного перекладу, яка викликає багато нарікань. Оскільки містить застарілу інформацію, помилки, а також відсутній переклад комерційної складової, що закриває доступ багатьох компаній до міжнародних стандартів. Не менш важливою є проблема протиріч МСФЗ з системою податкового та регуляторного законодавства. Перед кожною компанією існує дилема: чи виконати норми законодавства чи дотримуватися МСФЗ і розраховувати на позитивний аудиторський висновок. Наприклад, вимоги податкового кодексу не співпадають з вимогами МСБО 12. У ПКУ надано визначення податкових різниць в цілому як терміна та визначення тимчасових та постійних податкових різниць, на відміну від МСБО 12. Крім того, в Кодексі зміст різниць розширено – до критеріїв оцінки і визнання активів і зобов’язань, що є характерним для фінансового обліку, додано критерії визнання доходів і витрат. Проте таке доповнення критеріїв не гармонізується з нормами МСБО, а навпаки, віддаляє від них. У результаті з'являється нова ланка між фінансовим та податковим обліком, що призводить до збільшення ресурсів на ведення обліку і звітності.

Крім цього, деякі керівники компаній вказують на складність стандартів, але вона проявляється у складності бізнес-схем. Рада МСФЗ визнає, що усунення цієї проблеми забезпечить прозорість бізнесу. Ми розуміємо, щоб реально впровадити, вести облік по МСФЗ, звітувати, робити свою звітність транспорентною за МСФЗ, ми маємо переорієнтувати філософію не тільки облікового персоналу, але насамперед розуміння менеджментом необхідності використання МСФЗ. Коли власники зрозуміють, що це і для чого це, коли в їх головах будуть постулати, тільки тоді можливе досягнення позитивного результату. 

Отже, на сьогоднішньому етапі імплементації МСФЗ в Україні існує багато невирішених питань і протиріч. Законодавець не дає роз’яснення і відповідей на питання сучасних практиків у сфері застосування МСФЗ. 




Список літератури:

1. Касич А. О. Проблеми впровадження МСФЗ в Україні та шляхи їх вирішення / А. О. Касич, Я. Ю. Яковенко // Облік і фінанси. - 2013. - № 1. - С. 22-27. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Oif_apk_2013_1_5.  

2. Лопатовський, В. Г. Проблеми впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності на підприємствах України / В. Г. Лопатовський, О. І. Русин // Вісн. Хмельниц. нац. ун-ту. Екон. науки : наук. журн. – Хмельницький, 2014. – № 5, т. 2. – С. 207-209.

3. Лобода Н. О., Думич М. М. Міжнародні та національні стандарти фінансової звітності в аспекті когерентності обліково-аналітичної діяльності / Н. О. Лобода, М. М. Думич // Торгівля, комерція, підприємництво : збірник наукових праць – Львів : Львівська комерційна академія, 2014. – Вип. 16. – с. 112 – 117.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота