ІНВЕСТИЦІЙНІ ПЕРЕВАГИ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНВЕСТИЦІЙНІ ПЕРЕВАГИ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

31.05.2017 16:16

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Чурута Іван Михайлович, аспірант, Університет фіскальної служби України


Кожен потенційний інвестор української економіки зацікавлений у вкладенні власних коштів з максимальною рентабельністю, найшвидшими строками окупності і мінімальними ризиками. Тому цілком закономірно, що перед інвесторами постає питання щодо обрання галузі для інвестування, яка б максимально задовольняла їхні вимоги.

Однією із найбільш привабливих галузей економіки України для інвестицій є сільське господарство, яке є головною галуззю економіки України і одним із небагатьох секторів, які активно розвиваються. Незважаючи на проблеми в країні, аграрії успішно залучають іноземні інвестиції і залишаються одними із головних джерел надходження іноземної валюти в Україну. 

На нашу думку, існує декілька причин, що приваблюють і в подальшому будуть приваблювати інвестиції в сільське господарство:

1. Вигідне геополітичне і географічне положення. Україна розташована у центрально-східній Європі на перетині торгових шляхів між Європою і Азією, а також має вихід до Світового океану. Її географічне положення зумовлює головні риси її природних умов, які відіграють для її сільського господарства ключову роль.

2. З давніх-давен за Україною закріпився статус аграрної держави, який наразі підкріплюється її провідними позиціями в світовому експорті зерна і соняшникової олії. Так Україна займає 1-ше місце в світі з експорту соняшникової олії та 3-тє місце з експорту зернових культур [1]. З урахуванням даних показників та через значний експортний потенціал Україні відводять роль житниці Європи і світу.    

3. Наявність значної кількості чорноземів – ґрунтів з високою родючістю. Україна займає 1-ше місце в Європі і світі за наявністю чорноземів, тут розташовано 27% світового чорнозему і 70% європейського. Таким чином чорноземи займають 44% території України та 6% території світу [2]. Переважна більшість українських чорноземів не потребують зрошення, навіть без мінеральних добрив можна отримати кращі врожаї, ніж у багатьох країнах світу з біднішими ґрунтами.

4. Значний сільськогосподарський потенціал. Україна потенційно може прогодувати 600 млн. людей. У зв’язку зі зростанням кількості населення світу зростає попит на сільськогосподарську продукцію. Жодна країна світу не може потенційно забезпечити настільки великий приріст у виробництві сільськогосподарської продукції, як це може Україна [3]. 

5. Дешева робоча сила. Україна є одним зі світових аутсайдерів за рівнем мінімальної заробітної плати, схожі тенденції простежуються за показником середньої заробітної плати.  

За підрахунками спеціалістів сьогодні в український агросектор потрібно інвестувати не менше 70 млрд. дол. США. Ці інвестиції нададуть Україні можливість збільшити ступінь використання власного агропромислового потенціалу, який на сучасному етапі розвитку української економіки не використовується навіть на 50%.

Література:

1. Украина вошла в топ-3 мировых экспортеров зерна [Електронний ресурс] / – Режим доступу: http://hubs.ua/news/ukraina-s-36-mln-tonn-urozhaya-voshla-v-top-3-mirovy-h-eksporterov-zerna-48523.html

2. 22 факти про Україну: багата чорноземами нація [Електронний ресурс] / – Режим доступу: http://ogo.ua/articles/view/2013-08-17/42164.html

3. Україна може прогодувати 600 млн. чоловік [Електронний ресурс] / – Режим доступу: http://vkurse.ua/ua/business/mozhet-prokormit-600-mln-chelovek.html

____________________________

Науковий керівник: Лісовий Андрій Васильович, д.е.н., професор, Університет фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота