ДО ПИТАННЯ КЛАСИФІКАЦІЇ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ НА СТАДІЇ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДО ПИТАННЯ КЛАСИФІКАЦІЇ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ НА СТАДІЇ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ

31.05.2017 18:46

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Корчагіна Анастасія Миколаївна, аспірант кафедри галузевого права Херсонського державного університету


Головним завдання кримінального процесу в Україні визначеного в Кримінальному процесуальному кодексі України є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура [4]. 

Для забезпечення  реалізації даного нормативного припису, зокрема в частині реалізації швидкого, повного та неупередженого розслідування, при здійснені своєї діяльності, органи досудового розслідування використовують спеціальний інструментарій – сукупність певних засобів, знарядь, приладів, пристроїв, інструментів тощо, які є не лише легально визначеними та допустимими, але й науково обґрунтованими.

Ми погоджуємося з думкою І.Ф. Хараберюша, який стверджує, що на сьогодні без урахування технічного чинника проведення правоохоронної діяльності стало не тільки важким, але в деяких випадках і неможливим [5, с. 1]. Тому, зважаючи на різноманіття завдань та сфер здійснення виявлення, фіксації, оцінки та збереження доказів, існує необхідність здійснення комплексного дослідження поняття та класифікації науково-технічних засобів, що використовуються органами розслідування.

Досліджуючи питання класифікації технічних засобів, що використовуються при розслідування злочинів, можна стверджувати, що, незважаючи на те, що науково-технічні засоби використовуються слідчими досить тривалий час, а правові засади їх використання чітко визначені в законодавстві, серед вчених досі немає єдиної думки стосовно визначення поняття науково-технічних засобів. 

На нашу думку, одним з найбільш точних та змістовних визначень науково-технічних засобів надав В. Г. Гончаренко. Під науково-технічними засобами, які використовуються при проведенні розслідування, він розумів систему загальних технічних, пристосованих і спеціально розроблених приладів, апаратів, устаткування, інструментів, пристосувань, матеріалів і методів їх застосування з метою виявлення, фіксації, вилучення, дослідження доказів для найефективнішого проведення попереднього розслідування та запобігання злочинам [2, c. 10]. 

З даного визначення випливає  перший критерій класифікації – роллю в слідчій діяльності.

Так, залежно від ролі в слідчій діяльності, науково-технічні засоби можна поділити на засоби: виявлення, фіксації, вилучення, дослідження доказів та запобігання злочинам.

До науково-технічних засобів виявлення доказів слід віднести прилади та інструменти для виявлення певних частин, об’єктів, слідів тощо. До них належать лупи, хімічні реактиви, рентгени, детектори тощо. 

Фіксації доказів здійснюється приладами, за допомогою яких виявлену інформацію закріплюють у протоколі слідчої дії, протоколі, складеному уповноваженими органами за результатами оперативно-розшукових заходів, додатках до них, які можуть бути виражені у планах, схемах, кресленнях, замальовках, матеріалах фото- та відеозйомки тощо. Варто зазначити, що фіксація може бути спрямована не тільки на «запам’ятовування» певних  характеристик доказового матеріалу, але й на  збереження самого об'єкта. А, оскільки важливим завданням слідчого є не лише виявлення, але й збереження доказової бази, вважаємо необхідним виокремити в системі засобів фіксації доказів науково-технічні засоби їх збереження, яке найчастіше виражається в формі консервування. Воно здійснюється шляхом зміцнення структури речовини об'єкта створенням спеціального середовища або пристосування, куди поміщають об'єкт.

Процес вилучення доказів здійснюються науково-технічними  засобами, за допомогою яких здійснюється вилучення певного доказового матеріалу із подальшою його фіксацією належним чином та дослідження. До цієї групи слід віднести пінцет, викрутку, алмазний склоріз, пилки тощо.

До науково-технічних засобів дослідження доказів належать  засоби та прилади, які є необхідними для проведення відповідних експертиз та аналізу джерел доказової інформації. В більшості випадків вони використовуються судовими експертами та спеціалістами в експертних установах з використанням відповідного лабораторного обладнання. До нього можна віднести мікроскопи, лупи, оптичні засоби, засоби відтворення зображення тощо.

Засоби запобігання злочинам – це певні засоби, системи, пристрої, за допомогою яких здійснюється превентивний вплив на правопорушників. або які перешкоджають здійсненню злочинної діяльності. До даної категорії можна віднести системи сигналізації, відеоспостережень, особливі системи захисту документації та паперових носіїв (реквізити, водні знаки, структура поверхні паперу), пломбування тощо.

Зважаючи на значимість інформації, яка була виявлена в ході розслідування злочинів, актуальним постає питання виокремлення в системі науково-технічних засобів, які використовуються правоохоронними органами, засобів накопичення та оброблення криміналістичної інформації. До таких засобів слід віднести реєстри, обліки, картотеки. 

Значення даного виду техніко-криміналістичних засобів полягає у тому, що збирання та накопичення інформації про злочини, що вчинені в минулому, а також осіб, які їх вчинили, є вагомим підґрунтям для розслідування вчинюваних тепер. З розвитком комп'ютеризації правоохоронної діяльності і всього процесу кримінального судочинства актуальним постає питання належного програмного та організаційного забезпечення ведення електронних реєстрів, які б містили інформацію про вчинені злочини, особи злочинців, доказову базу. Важливим є також створення системи відстежування активності використання таких баз з метою запобігання розголошення відомостей з неї чи використання в злочинних цілях.

Варто зазначити, що дана класифікація є невичерпною. Стрімкий розвиток науки та техніки зумовлює активне залучення їх надбань в систему криміналістичного дослідження та розслідування злочинів. Множинність сфер здійснення злочинів, а отже і шляхів та рівня їх розслідування, ставить актуальним дослідження нових науково-технічних засобів та здійснення їх класифікації.

Література:

1. Баулін О. В. Використання науково-технічних засобів під час досудового розслідування / О. В. Баулін, А. О. Ляш // Криміналістичний вісник. - 2013. - № 1. - С. 88-93.

2. Гончаренко В.И. Научно-технические средства в следственной практике / В.И. Гончаренко. — К., 1984. — 150 c.

3. Криміналістика : навч. посіб. / За ред. А. Ф. Волобуєва. - К. : КНТ, 2011. -504 с.

4. Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.2012 № 4651-VI // Відомості Верховної Ради України – 2013 -  № 9-10, № 11-12, № 13. - Ст. 8

5. Хараберюш І.Ф. Використання науково-технічних засобів в правоохоронній діяльності [Електронний ресурс] / І.Ф. Хараберюш // Часопис академії адвокатури України. — № 12 (2011’3). — Режим доступу: e-pub.aau.edu.ua/index.php/chasopys/article/view/449. – Назва з титул. екрану.

___________________________

Науковий керівник: Проценко Микола Вікторович, кандидат юридичних наук, доцент,  Херсонський державний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота