ОСОБЛИВОСТІ ПАРТІЙНОЇ СИСТЕМИ ДЕРЖАВИ ІЗРАЇЛЬ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ПАРТІЙНОЇ СИСТЕМИ ДЕРЖАВИ ІЗРАЇЛЬ

01.06.2017 00:21

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Кривченко Дар'я Сергіївна, студентка 3 курсу 1 групи Інституту прокуратури та кримінальної юстиції Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Одною з основних ознак політичної системи Ізраїлю є багатопартійність. Згідно з чинним законодавством Ізраїлю, партія визнається як «об’єднання, спільнота людей, що мають намір законним шляхом досягти політичних або соціальних цілей і отримати представництво у Кнесеті» [4, с. 7]. Політичні партії в Ізраїлі справляють великий вплив, порівняно з іншими демократичними країнами. Такий вплив обумовлений діяльністю партій в соціальній сфері, адже саме ця сфера є доволі вагомим фактором в ізраїльському суспільстві [1, с. 114].

Політичних партій доволі велика кількість і вони є різноманітними. Це дає можливість класифікувати їх на певні види. Так, Е. Гутман вважає, що в ізраїльському суспільстві з політичної точки зору можна виділити наступні основні переділи:

- «праві» протистоять «лівим» (у соціально-економічній сфері);

- «яструби» «голубам», віруючі – невіруючим;

- євреї – арабам;

- сефарди – ашкеназам;

- сіоністи – не сіоністам;

- репатріанти – корінним мешканцям [3].

Таке твердження потребує детального аналізу. Так, «ліві» та «праві» партії на сьогодні в Ізраїлі доволі важко відрізнити. Адже, «ліві» партії – це партії, які несуть в суспільство ідею суспільної рівності та виступають за широкі соціальні програми, розвинутий суспільний сектор та активне втручання держави в соціально-економічне життя. Такі партії пропагують нове, справедливе суспільство. На противагу «лівим», «праві» виступають за «нормальний» хід речей, негативно ставляться до корінної перебудови суспільства, негативно ставляться до суспільної рівності. На сьогодні в Ізраїлі представниками «лівих» є «Авода» (соціалістична Партія Праці), Мерец (Соціал-демократична партія Ізраїля) та комуністи. «Правими» ж є Лікуд, від якого відкололася фракція «Національна відповідальність», перетворившись на партію «Кадіма» [2, с. 4]. 

Наступними за класифікацією є «яструби» – «голуби». В основу такого поділу закладено ідеологію поступливості, компромісу та жорсткої непоступливості. Представники «яструбів» виступають за жорстку позицію «активізму» непоступливості. Натомість «голуби» сповідують ідею компромісу, поступливості. Традиційно, «яструбами» є «праві» та релігійні партії, «голубами» ж – «ліві».

У той же час необхідно відзначити, що всі партії в Ізраїлі визнаються релігійними або ж нерелігійними. На стороні віруючих, як правило, «праві», «ліві» ж навпаки – не підтримують віруючих. Також, необхідно додати, що всі партії в Ізраїлі є або європейськими, або арабськими, або ж змішаними. У Кнесет першого скликання було обрано двох арабів. На сьогодні в парламенті представлені: Арабська партія БАЛАД, РААМ-ТААЛ [2, с. 5].

В ізраїльському суспільстві велике значення має питання общинної приналежності. Виділяють ашкеназів, до яких належать нащадки європейських євреїв, окрім вихідців з Іспанії, південної Франції та Італії (частково). Ашкенази традиційно підтримують «ліві» релігійні партії. Паралельно існують сефарди, якими є нащадки євреїв, вигнаних в 1490-х рр.. з Піренейського півострова або тих, хто сам його залишив. На сьогодні ж, сефардами  в Ізраїлі визнаються євреї неашкеназського походження, які голосують за консерваторів та представників партії ШАС.

Історія Ізраїлю демонструє часту змінюваність уряду країни. Сучасні політичні сили в Ізраїлі належать наступним партіям, представленим у Кнесеті останнього скликання:

- Лікуд – Наш дім Ізраїль (31 місце в кнесеті);

- Єш Атід (19 місць);

- Авода (4);

- Єврейський дім (12);

- ШАС (11);

- Яхадут га-Тора (7);

- га-Тнуа (6);

- Мерец (6);

- Раамією-Тааль (4);

- Хашад (4);

- Балад (3);

- Кадіма (2). 

Аналіз ідеологічної спрямованості діяльності сучасних політичних партій Ізраїлю дає можливість дійти висновку, що на сьогодні в ізраїльській політиці знаходять своє поширення націоналістичні (так звані «праві») тенденції, що багато в чому є відповіддю на агресивність сусідніх арабських держав і внутрішню арабську проблему, а також безпосередньо пов’язане з глобальним занепадом ідей «лівих» через загибель СРСР і соціалістичного блоку. «Ліві» партії Ізраїлю не можуть дати адекватної відповіді на очікування ізраїльського суспільства, а «праві» використовують таку нагоду не на благо народу, а для посилення політичного впливу і супутнього придбання матеріальних благ.




Список використаної літератури:

1. Акцин Б. Роль партий в израильском демократическом обществе: Социальная структура Израиля. Иерусалим, 1991. — 312 с.

2. Ворона П.В. Особливості партійної сиcтеми Ізраїлю та її класифікація. [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

http://dspace.puet.edu.ua/bitstream/123456789/1678/1/01-1.pdf

3. Гутман Э. Партии и лагеря, стабильность и перемены. Тель-Авив, 2001. — 216 с.

4. Нойбергер Б. «Политические партии в Израиле» (Тель-Авив: Открытый университет Израиля, 1998), стр. 342. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота