ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ BITCOIN - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ BITCOIN

19.06.2017 18:34

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Шульган Жанна Анатоліївна, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки


Існує два основні типи грошових систем: металева і паперово-кредитна. Кредитні гроші – це знаки вартості, які виникають і функціонують на основі кредитної угоди й виражають відносини між кредитором і боржником. Одним з видів кредитних грошей є електронні гроші [1, с. 44-46]. 

Біткоін – пірингова електронна платіжна система, яка повністю децентралізована. Перший обмін біткоінів на реальний товар відбувся у травні 2010 р. Одна з основних відмінностей біткоінів від традиційних безготівкових розрахунків полягає в тому, що біткоіни не є борговими зобов'язаннями емітента. Їх вартість не прив'язана до будь-якої валюти або іншого активу. Емісія та обіг біткоінів повністю децентралізовані, що не залежать від будь-якого регулюючого органу, обсяг емісії відомий заздалегідь [2]. 

До основних переваг криптовалют можна віднести: 1) низьку вартість переказів, що особливо актуально для мікропереказів та мікрострахування; 2) відносно висока швидкість руху грошей між різними користувачами та країнами; 3) простота та гнучкість для користувача з одночасною системою безпеки; 4) публічна реєстрація угод та псевдонімність рахунків забезпечують як прозорість роботи система, так і її секретність; 5) неможливість конфіскації коштів; 6) незалежність від роботи банківської системи для руху капіталу; 7) менше бюрократичних перепон. До недоліків належать: збільшення шахрайських заходів та високий рівень волатильності цін [3].

Як правило, використання біткоіну легалізовано в країнах з дуже високим рівнем поширення страхування та розвиненої інфраструктурою страхового ринку [4]. Заборона на використання біткоіну є характерною для країн із значними обсягами тіньової економіки та відносно низьким масштабом охоплення бізнесу та населення страховими відносинами. В Україні справжня популярність криптовалют розпочалася у 2014 р., коли було створено громадську організацію, що має на меті поширення, розвиток та вивчення біткоін та інших віртуальних валют на території нашої держави – Bitcoin Foundation Ukraine (BFU). Приблизно в цей час також почали з’являтись перші компанії та агенції, які пропонували фізичний обмін криптовалют за готівку, а також здійснення грошових онлайн-операцій.  Наразі Україна входить до першої десятки країн світу за використанням біткоін-нодів або вузлів, близько 40% всіх угод з використанням даної криптовалюти, що були укладені на біржах з українським корінням. У Києві навіть створили офлайн-майданчик – Satoshi Square Kiev, на якому крім всього іншого також проводяться аукціони біткоінів. Водночас Українська біржа запустила торгівлю ф'ючерсними контрактами на індекс Bitcoin. Специфікація контрактів зареєстрована в НКЦПФР. Це фактично перший регульований ринок в світі, який запропонував ф'ючерсні контракти на біткоін.

Таким чином, на сьогодні зацікавлення біткоінами тільки зростає, як і зростає кількість компаній, чия робота базується на операціях з цією валютою. Їх використання є зручним і швидким. Проте складність контролю їх обігу з боку НБУ може створити певні перешкоди для їх доступності в Україні.




Література:

1. Економічна теорія : Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / О. М. Стрішенець, Л. В. Єлісєєва, В. І. Ліщук. – Луцьк : Східноєвроп. нац. ун-т  ім. Лесі Українки, 2014. – 240 с.

2. Єлісєєва Л. Роль віртуальної валюти в інформаційній економіці / Л. Єлісєєва, О. Мороз // Ефективна економіка. – 2014. - № 5. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.economy.nayka.com.ua

3. Приян В. Цифровая валюта Bitcoin / В. Приян // Автоматизація технологічних і бізнес-процесів. – 2013. - № 15-16. - С. 35-38.

4. Поплавський О. Криптовалюта як об’єкт економічного аналізу в страхових компаніях / О. Поплавський // Вісник Житомирського державного технологічного університету. – 2016. - № 4. – С. 178-184. 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота