ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ

20.06.2017 13:20

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Процишин Володимир Ігорович, студент ІІІ курсу, спец. «Фінанси і кредит», Львівський національний університет імені Івана Франка


Медичне страхування – це вид особистого страхування на випадок тимчасової або постійної  втрати здоров’я від хвороби або внаслідок нещасного випадку [1].  В В умовах ринкової економіки впровадження такого виду страхування може привести до зростання ВВП на 20-30 мільярдів гривень щорічно. Науковці підрахували, що людина, яка має медичну страхівку буде у двічі менше перебувати на лікарняному. Це зумовлюватиметься тим ,що страхувальник не затягуватиме час з лікуванням, через високі ціни на лікування, оскільки страхова компанія покриє усі витрати, крім цього швидшому виліковуванню буде сприяти як і лікар так і страховик.Так чому ж не впроваджують  медичне страхування?

Однією із проблем є те, що за українським законодавством жодних пільг на оподаткування медичного страхування не має, що і стримує клієнтів, адже це будуть над витратні послуги. Ще однією із проблем є не високоякісна медицина в Україні. Не достатньо просто запровадити  медичне страхування, для того щоб усі почувалися безпечніше, потребує змін існуюча система закладів охорони здоров’я[2].

У країнах, де діє система страхової медицини, є пільгова категорія громадян, які страхуються безкоштовно. Це діти, інваліди та пенсіонери. Для України це буде надто витратним адже вона  є однією з країн, що мають високий відсоток людей похилого віку в загальній структурі населення.

Доволі важко буде і для працюючого населення оскільки вартість страхового полісу не маленька, у європейських країнах це в середньому 300-500 євро на рік. Однією із проблем є високий рівень безробіття, оскільки страхові відрахування будуть здійснюватися із стабільної заробітньої плати громадян. Впровадження медичного страхування є дуже важким і клопітким процесом, тому деякі країни формують базу для його впровадження протягом 10-15 років. Проте не варто перебирати іноземний досвід без урахування вітчизняної системи охорони здоров’я і впроваджувати його тут без попередньої діагностики ,адже економічний рівень розвитку західних країн набагато вищий і спроможний швидше реагувати на зміни.  Лише з впровадження системи загальнообов’язкового медичного страхування не відбудеться позитивних зрушень, оскільки необхідно змінювати  всю систему охорони здоров’я, фінансувати її у належних розмірах, правильно перерозподіляти кошти, особливо у сільські місцевості, де надається первинна медична допомога, також необхідний тотальний контроль за ефективністю та цільовим використанням бюджетних коштів.

Отже, можна зробити висновок, що в Україні ще не має бази для впровадження медичного страхування, яка забезпечить належний рівень надання медичної допомоги, тож передчасні дії будуть лише згубними для населення та держави. Усе потрібно розвивати поступово, оскільки це єдиний механізм, необдумані і передчасні дії можуть призвести до краху всіє системи.




Література

1. Плиса В.Й. Страхування: Підручник. – К.: Каравела, 2010. — С. 433.

2. Попрозман О.І. Стан страхового ринку України в умовах кризи// Формування ринкових відносин в Україні. – 2010. – №б. — С. 140-142.

3. Коваль О. А. Проблеми та перспективи впровадження медичного страхування в Україні – [Електронний ресурс] – режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2905.




_________________________

Науковий керівник: Плиса Володимир Йосипович, кандидат економічних наук, професор, Львівський національний університет імені Івана Франка

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота