РИНОК АУДИТОРСЬКИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РИНОК АУДИТОРСЬКИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ

20.06.2017 14:05

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Онопрійчук Надія Вікторівна, студентка IV курсу спеціалізації «Менеджмент ЗЕД», КНТЕУ


Євроінтеграційне спрямування розвитку України визначає ланцюжок принципово нових завдань, від результативності яких залежить місце держави у глобальному середовищі. Звичайно, це відноситься до вдосконалення аудиту в процесі структурних зрушень в економіці України. Фінансовий контроль  бухгалтерського обліку та аудиторської діяльності здійснюється згідно Закону «Про аудиторську діяльність» України [1] та має свої особливості, але  інтеграційні економічні процеси викликають необхідність у систематизації національних облікових систем і аудиторських механізмів у глобальному масштабі. Саме тому, аудит як форма відповідності достовірності інформації, обліку і його повноти викладення набуває актуальності та вимагає вдосконалення його застосування.

Процес розвитку аудиту в Україні супроводжується рядом проблемних питань. 17 липня 2014 року на Форумі аудиторів Аудиторською палатою України (АПУ) було проведено опитування з метою визначення основних негативних факторів та необхідних дій з їх мінімізації. Згідно з результатами, основними перешкодами для розвитку вітчизняного ринку аудиторських послуг є:

слаборозвинений фінансовий ринок України та вплив фінансово-економічної та політичної криз; 

недосконалість Закону України «Про аудиторську діяльність» (не визначено порядок регулювання діяльності аудиторських фірм та аудиторів, які не здійснюють обов’язковий аудит, а таких в Україні, згідно звітних даних АПУ за 2015 р. більше 70 % від загальної кількості суб’єктів аудиторської діяльності);

недостатнє розуміння значущості аудиту у вітчизняному бізнес-середовищі[2].

До основних тенденцій розвитку ринку аудиторських послуг в України відносяться: скорочення портфеля обслуговування клієнтів, зниження цін на послуги і демпінг на ринку, зниження толерантності збоку клієнтів до негативних висновків аудиту та активізація міграції від однієї аудиторської компанії до іншої з більш низькими цінами, низька диференціація клієнтів аудиторських компаній серед брендів тощо.

Характеризуючи стан ринку аудиторських послуг в Україні, слід, перш за все, навести статистику кількості сертифікованих аудиторів (табл. 1).




Дослідження показали, що кількість суб'єктів аудиторської діяльності за 2011 - 2016 рр. мають загальну тенденцію до зменшення. Порівняно з 2011 роком їх кількість зменшилась на 55,17 %, а за останні три роки майже на 30 %. Це відбулось внаслідок дії низки факторів, у тому числі і кризових явищ в економіці, зменшення кількості суб'єктів господарювання, які підлягають обов'язковому аудиту, а отже й попиту на аудиторські послуги, посиленні вимог до аудиторської професії з боку регуляторів та змін в податковому законодавстві[3].

До найбільших у світі компаній, які надають аудиторські і консалтингові послуги, належать: Pricewaterhouse Coopers (PwC), Deloitte Touche Tohmatsu Limited, Ernst & Young та KPMG, які разом називаються «Великою четвіркою». Ці аудиторські компанії є досить потужним конкурентом вітчизняним аудиторським фірмам внаслідок того, що все більше українських компаній потребують (на вимогу третіх сторін) отримати аудиторський висновок про свою діяльність саме від «Великої четвірки» при виході на європейські та світові біржі, залученні інвестицій, отриманні кредитів у міжнародних банках.

Для ефективної інтеграції національної системи аудиту в Україні виникає необхідність імплементації зарубіжного досвіду з урахуванням діючої практики аудиту в країні. Голова  Аудиторської палати України зазначає, що «наша мета номер один – привести нормативну базу регулювання аудиторської діяльності України у відповідність до європейських вимог, викладених у 56-ій Директиві та Регламенті №537/2014 за статутним (обов’язковим ) аудитом компаній суспільного значення» [3]. Звичайно , цей шлях є складним і передбачає зміни не лише у роботі аудиторів, а видозміну загального значення аудиту в Україні в цілому. Європейський напрям розвитку України потребує гармонізації законодавства у сфері аудиту до загальноєвропейських норм.




Література:

1. Про аудиторську діяльність [Електронний ресурс]: Закон України № 3125-XII від 22.04.1993 р. — Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3125-12.

2. Артеменко С. Реформирование аудиторського рынка Украины: экспертный опрос [Электронный ресурс] — Режим доступу: http:// finance.obozrevatel.com/analytics-and-forecasts/48126-reformirovanie-auditorskogo-ryinkaukrainyi-ekspertnyij-opros.htm

3. Офіційний сайт Аудиторської палати України - http://www.apu.com.ua/940-1245-987.




_____________________________

Науковий керівник: Лежепьокова Вікторія Геннадіївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри міжнародних економічних відносин КНТЕУ

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота