СУДОВИЙ ПРЕЦЕДЕНТ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУДОВИЙ ПРЕЦЕДЕНТ В УКРАЇНІ

23.06.2017 17:50

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Митошоп Владислав Володимирович, студент III курсу юридичного факультету, Дніпровський національний університет ім. О. Гончара


Питання судового прецеденту є актуальним в наш час, адже законодавство часто не регулює або недостатньо ефективно регулює суспільні відносини.

Знання одних тільки нормативно-правових актів виявляється недостатнім для ведення успішної юридичної практики. Фахівець, який активно практикує в судах, повинен добре уявляти, як норми права застосовуються суддями і який результат може мати судовий процес при застосуванні тих чи інших нормативно-правових документів. До розуміння і правильного застосування тенденцій в судовій практиці приходять двома шляхами: методом власних проб і помилок, або методом вивчення та аналізу вже існуючої практики і рішень.

Судовий прецедент є винесеним по конкретній справі рішенням суду, обов'язковим до застосування при вирішенні аналогічних питань з однорідних категорій справ.

Судовий прецедент слід відрізняти від усталеної судової практики, під якою слід розуміти правове положення, тобто твердження юридичного характеру, які конкретизують норми права та закріплені в сукупності судових актів з певної категорії справ як результат багаторазового одноманітного їх вирішення судами. На відміну від судового прецеденту як одиничного акту суду, судова практика є сукупністю рішень судів з конкретного правового питання, що одноманітно вирішуються такими судовими актами та конкретизуються нормами права.

Прихильники концепції судового прецеденту звертають увагу на те, що застосування прецеденту в правовій діяльності нашої країни є нагальною потребою, для реалізації якої створені як правові, так і політичні передумови (І. Нікітчук). Судові прецеденти виконують значну роль у правовому регулюванні, оскільки завдяки їм конкретизуються закони, заповнюються прогалини в праві. 

Переваги існування судового прецеденту: 1) Принцип stare decisis («стояти на вирішеному» », що означає триматися і не порушувати вже установленого) полегшує роботу суддів та процес здійснення правосуддя. Якщо судді витрачатимуть свій робочий час на вивчення справ, які вже були предметом розгляду у суді і щодо яких суд уже виносив рішення, вони фізично не матимуть можливості впоратися з великим обсягом справ, які потребують судового розгляду. 2) Принцип stare decisis є важливим засобом універсалізації правозастосування в межах судової системи країни. 3) Дотримання принципу stare decisis підвищує рівень легітимності органів судової влади, оскільки громадяни з довірою ставляться до відносно стабільного та незмінного в часі судового тлумачення правових норм, що є свідченням неупередженості суддів. 4) Завдяки дії принципу stare decisis право стає більш деталізованим, що дає можливість його гнучкого застосування за нових обставин. 5) Судовий прецедент відкриває шлях до обов’язкового застосування результатів творчої, а не механічної діяльності суддів у процесі здійснення правосуддя. Особливо це стосується сфери конституційного судочинства, адже саме завдяки прецедентному праву мотивація Конституційного Суду на ціннісних та моральних засадах стає загальнообов’язковою, що дає змогу універсалізувати конституційні цінності в межах правової системи.

Перші кроки на шляху до офіційного визнання в Україні судового прецеденту джерелом права вже зроблено, зокрема, про це свідчить аналіз міжнародно-правових актів у сфері прав людини. Так, згідно зі ст. 46 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року держави-учасниці (зокрема, Україна) зобов’язуються виконувати рішення Європейського суду з прав людини в будь-яких справах, у яких вони є сторонами. Закон України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» містить пряму вказівку, щодо необхідності застосування в якості джерела права судами України при розгляді ними справ Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод» та практики Європейського суду з прав людини. 

Введення судового прецеденту в Україні є можливим, оскільки відповідно до ст. 8 Основного Закону нашої держави в Україні визнається та діє принцип верховенства права. У рішенні Конституційного Суду України від 2 листопада 2004 р. (справа про призначення судом більш м’якого покарання) зазначається: «Одним з проявів верховенства права є те, що право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а включає й інші соціальні регулятори, зокрема, норми моралі, традиції, звичаї тощо, які легітимовані суспільством і зумовлені історично досягнутим культурним рівнем суспільства. Усі ці елементи права об’єднуються якістю, що відповідає ідеології справедливості, ідеї права, яка значною мірою дістала відображення в Конституції України».

Також система прецедентного права робить прозорою і передбачуваною як судову систему, так і діяльність правоохоронних органів, оскільки будь-який орган чи посадова особа не зможуть за аналогічних обставин відступити від правила, закріпленого в цьому рішенні. 

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що судовий прецедент є одним з можливих засобів покращення ефективності роботи судів України, заповнення прогалин  в законодавстві та створення єдиної правової позиції при вирішення певної справи в межах всієї країни. 




Література:

1. Закон України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3477-15.

2. Конституція України[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота