ОСОБЛИВОСТІ ФОРМ ОПЛАТИ КОНСАЛТИНГОВИХ ПРОЕКТІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ФОРМ ОПЛАТИ КОНСАЛТИНГОВИХ ПРОЕКТІВ

07.09.2017 20:41

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Бортнікова Мар'яна Григорівна, старший викладач кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності, Національний університет «Львівська політехніка»


Важливим моментом при підготовці остаточного договору є встановлення форми і способи оплати за надані послуги. З одного боку світова практика знає чимало способів оплати консалтингових послуг, однак з іншого – існує багато підстав для конфліктів і судових суперечок навколо питання фінансових зобов’язань сторін. Остаточна ціна консалтингових проектів формується в процесі переговорів консультанта з клієнтом. При цьому важливим є визначення особливостей різних форм оплати консалтингових послуг, а також можливостей і загроз, які несе кожна з цих форм (табл.1).




Результати досліджень ринку консалтингових проектів довели, що в загальній їх кількості лише 5,1% оплачуються часткою власності і 9,8% – участю у прибутку. Результат цілком очікуваний, оскільки обсяг виконання навіть великих комплексних консалтингових проектів на кілька порядків нижчий від обсягу доходу великого промислового підприємства, тому останні не мають потреби ризикувати власністю через потребу додаткового фінансування консалтингових послуг. Відносно невелика частка роялті (13,5%) пояснюється тим, що замовник не може точно визначити сподіваний приріст прибутку внаслідок реалізації консалтингового проекту.

Паушальні платежі (28,4%) частіше супроводжують вузькоспеціалізовані консалтингові проекти, які впроваджуються протягом короткого періоду (до 3 місяців). Такі проекти легко діагностувати, відхилення планових показників від очікуваних переважно незначні, а коливання цін та валютних курсів протягом одного кварталу рідко можуть суттєво спотворити прогнозований ефект. Очевидно, що для тривалих комплексних проектів оптимальною буде комбінована форма оплати, як дозволяє гнучко реагувати на результати проміжних етапів виконання проектів, а також враховувати зміни ринкової кон’юнктури чи фінансового становища контрагентів. Здебільшого в основі все ж лежить мінімальний паушальний платіж, який консалтингова фірма отримує навіть у випадку визнання проекту неуспішним. Часто виконавець просить авансувати його видатки на передпроектну стадію виконання робіт, щоб не опинитися в ситуації, коли в результаті остаточних перемовин буде обрано іншу консалтингову фірму.

Основними факторами визначення вартості консалтингових проектів є величина та динаміка попиту і пропозиції консалтингових послуг, репутація та досвід роботи на ринку, наявність конкуренції, забезпечення необхідного рівня дохідності та гонорарів консультантів. Вартість консалтингових проектів є важливим чинником формування і планування бюджету консалтингової компанії. 

Література:

1. Верба В.А., Решетняк Т.І. Організація консалтингової діяльності: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2000. – 244 с. 

2. Воронкова В.Г. Маркетинг соціальних послуг: навч. посібник для внз / ред. В. Г. Воронкова; М-во освіти і науки України. – К. : Професіонал, 2008. – 575 c. 

3. Єжова Л. Ф. Інформаційний маркетинг: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2002. — 560 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота