ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ТА КЛЮЧОВІ ПІДХОДИ ЩОДО ЇХ ВИРІШЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ТА КЛЮЧОВІ ПІДХОДИ ЩОДО ЇХ ВИРІШЕННЯ

26.09.2017 20:14

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Бандюк Анна Миколаївна, студентка групи ОА-14, Центральноукраїнський національний технічний університет


В умовах ринкової економіки важливого значення для юридичних та фізичних осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, набуває комплексний економічний аналіз. Він дозволяє оцінити ефективність діяльності, виявити недоліки та перспективи розвитку, прийняти обґрунтоване управлінське рішення, що і обумовлює його актуальність.

Питанням розвитку економічного аналізу в умовах поглиблення ринкових відносин присвячено значну кількість праць вітчизняних та зарубіжних вчених: Домбровської Н.Р., Поповича П.Я., Лисенко Р.С., Сіменко І.В., Косової Т.Д., Гречиної І.В., Ангеліної І.А., Ващенко Л.О. та інших [1; 2].

Метою статті є виявлення проблем розвитку сучасного економічного аналізу та окреслення основних напрямків їх вирішення.

В період переходу до ринкових відносин перед економічним аналізом, як наукою, постали такі проблеми: нестабільність законодавчої бази, зокрема, в частині фінансових та податкових аспектів; недостатнє усвідомлення значення необхідності та важливості застосування економічного аналізу в діяльності підприємства; традиційна методологія порівняння планових і фактичних показників морально застаріла і не відповідає реаліям сучасної господарської діяльності; відсутність об’єктивних статистичних закономірностей, придатних як для цілей управління діяльністю підприємств, так і для цілей економічного аналізу.

Від того, наскільки коректно проведено аналіз, залежить ефективність фінансово-господарської діяльності підприємства. Особливої актуальності набувають методи рейтингового оцінювання, аналізу ефективності бізнес-процесів, матричний аналіз. Проблема неплатоспроможності багатьох підприємств обумовлює потребу у виявленні причинно-наслідкових взаємозв’язків між економічними показниками, в об’єктивній ідентифікації ознак банкрутства за допомогою діагностичного аналізу. Методика діагностичного аналізу є недостатньо розробленою, потребують уточнення система показників, методи і процедури аналізу.

Виходячи з поставлених проблем, у першу чергу доцільно реалізувати наступні підходи щодо їх подальшого вирішення та заходи вдосконалення організації і методики економічного аналізу: враховуючи постійні зміни у законодавстві, доцільно приділяти важливе значення проведенню оперативного аналізу; необхідно виділити єдину систему показників для оцінки ефективності діяльності підприємств та їх структурних підрозділів, приділяти більше уваги аналізу конкретних локальних об’єктів; застосовувати досвід розвинутих країн при розробці методичних та організаційних засад удосконалення економічного аналізу; використовувати прийоми дослідження, адаптовані до ринкових умов.

Отже, подальший розвиток економічного аналізу потребує фундаментального перегляду низки методологічних підходів, збагачення його концептуальних положень результатами вітчизняних і західних наукових розробок, адаптованих до національних умов.

Література:

1. Косова Т.Д. Організація і методика економічного аналізу [Текст] / Косова Т.Д., Гречина І.В., Ващенко Л.О. – ДонНУЕТ, 2012. – 80 с.

2. Петрицька О.С. Напрями розвитку економічного аналізу в сучасних умовах [Текст] / О.С. Петрицька // Вісник Запорізького національного університету. – 2012. - №4 (16) – 131- 136 с.

_________________________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, канд. екон. наук, доцент, Центральноукраїнський національний технічний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота