МЕТОД ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ТА ЙОГО ОСОБЛИВОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕТОД ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ТА ЙОГО ОСОБЛИВОСТІ

26.09.2017 20:39

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Захарченко Юлія Петрівна, студентка групи ОА-14, Центральноукраїнський національний технічний університет


Метод економічного аналізу являє собою науково обґрунтовану систему теоретико-пізнавальних категорій, принципів, способів та спеціальних прийомів дослідження, які базуються па діалектичному методі пізнання і спрямовані на прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Діалектичний метод пізнання передбачає розгляд всіх явищ, котрі досліджуються, в їх взаємозв'язку та взаємозалежності, зміні та розвитку.

Невід’ємним елементом методу економічною аналізу є його науковий інструментарій, тобто сукупність загальнонаукових та специфічних способів і прийомів дослідження фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання. Виокремити прийоми та способи, які притаманні конкретній економічній науці, практично неможливо. Так, в економічному аналізі застосовуються різні прийоми, які були спочатку розроблені в межах інших економічних наук (статистики, математики, програмування) [1, c. 451].

Незважаючи на значні наукові надбання в теорії та методології економічного аналізу, які висвітлені в працях Білика М.С., Болюха М.А., Бутинця Ф.Ф., Горбатюка М.І., Житної І.П., Загороднього А.Г., Кіндрацької Г.І., Мниха Є.В, Чумаченка М.Г. та багатьох інших [1; 2], метод економічного аналізу та його особливості потребують деталізованого вивчення.

Метод економічного аналізу реалізується через сукупність технічних прийомів, способів і правил обробки інформації та зумовлюється метою, завданнями, вимогами, змістом дослідження. Його основними особливостями є:

 системний підхід до вивчення об’єктів аналізу; 

 необхідність постійних порівнянь, дослідження причинно-наслідкових взаємозв’язків та внутрішніх протиріч;

 встановлення тісного зв’язку та забезпечення виміру впливу факторів на результати діяльності.

Криза економіки України потребує необхідність активізації аналітичної роботи, адже економічний аналіз дає змогу виявити й кількісно виразити залежності між результатами діяльності підприємств та витраченими ресурсами.  Ринкові відносини потребують ґрунтовного аналізу ринкових ситуацій з метою визначення принципів дії ринкових механізмів. У розвинутих країнах такий аналіз виявив низку об’єктивних закономірностей. У результаті відбулась переорієнтація виробництва і, як наслідок, попиту. Почалось становлення ринку покупця – практичне втілення концепції маркетингу.

Для виправлення диспропорцій на мікро- та макрорівнях економічний аналіз необхідний як засіб контролю. Аналітичні розрахунки важливо здійснювати з урахуванням фактичного стану суспільства та економіки, а також досвіду високо розвинутих країн. При цьому необхідно брати до уваги специфічні особливості матеріально-технічної бази, сформовані основи приватної власності та її правового захисту.

Література:

1. Економічний аналіз: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит” / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ПП “Рута”, 2003. – 680 с

2. Кіндрацька Г.І., Білик М.С., Загородній А.Г. Економічний аналіз: теорія і практика: Підручник / За ред. проф. А.Г. Загороднього. – Львів: “Магнолія Плюс”, 2006 – 428 с.

_________________________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, канд. екон. наук, доцент, Центральноукраїнський національний технічний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота