ЩОДО ПИТАННЯ ГЕНДЕРНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ МЕНЕДЖМЕНТУ УПРАВЛІННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЩОДО ПИТАННЯ ГЕНДЕРНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ МЕНЕДЖМЕНТУ УПРАВЛІННЯ

27.09.2017 23:52

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Коцюбинська Катерина Володимирівна, студентка групи ФБД 15-4 кафедри фінансових ринків, Університет ДФС України, м. Ірпінь


У сучасних умовах відмінності чоловічих та жіночих соціальних ролей формуються специфічною природою чоловічого та жіночого, відмінностями психофізіологічного характеру та більш розглядають поняття «лідерства» та його зв’язок з поняттям «керівництва», а також поняття «управлінської діяльності», механізм реалізації поведінкових характеристик працівників різної статі. На сьогодні гендерні дослідження в тренді та користуються увагою дослідників, різних сфер. 

На даний момент, особливого значення набула проблема ефективного управління персоналом, серед багатьох інших практичних проблем менеджменту організацій. Оскільки цей напрям менеджменту вже давно став спеціалізованим, сьогодні найбільш актуальним є його поведінковий та гендерний аспект.

Дослідженню різних аспектів проблеми гендерних відмінностей присвячено значну кількість наукових праць, розробляється тематика гендерного аналізу різних аспектів інтелектуальної та соціальної діяльності у працях: В. Успенської, А. Тьомкіна, А. Посадської, Н. Римашевської. Соціально-психологічний контекст дослідження мужності і жіночості та їх співвідношення притаманний працям : Т. Говоруна, І. Кона, С. Хаббеля, Б. Цимбалистого, М. Шлемкевича В. Геодакяна та інших.

До головних принципів сучасного менеджменту можна віднести: вибір форми поведінки, стиль і тактика поведінки з погляду моральних та естетичних цінностей, особиста поведінка, міра відповідальності, як показники духовної культури особистості, сфери й рівні поведінки за відповідними моральними нормами [1].

Управлінська діяльність – сукупність скоординованих заходів та дій, які направлені на досягнення певної мети в межах організації. Головним суб’єктом та об’єктом управлінської діяльності виступає людина. Тому управлінські дії спрямовані на облік всього різноманіття психологічних факторів, які виникають в управлінському процесі. Вони вимагають обліку індивідуальних,  соціальних, психофізіологічних, мотиваційних особливостей особистості, сприяють росту соціальної, економічної та моральної ефективності в діяльності певної організації.

Управління будь-яким колективом, організація внутрішньо групового життя пов’язані з проблемою лідерства та керівництва. Керівництво – здійснюваний індивідом або колективним суб’єктом соціально-психологічний вплив на інших людей з метою структурування дій і відношень в групі. Феномен керівництва може бути тотожнім з феноменом лідерства, але може вступати з ним у конфлікт. В психологічному словнику знаходимо наступне визначення: «Лідерство – відношення домінування та підкорення, впливу та наслідування в системі міжособистісних явищ в групі» [2].

В наший економіці переважає гендерна асиметрія, що привела до прихованої дискримінації жінок у сфері управління. Вона помітно виявляється при гендерному аналізі різних рівнів управління. Якщо в нижчих і середніх ланках частка жінок в апараті управління є значущою, і це ні у кого не викликає здивування та запитань, то представництво жінок на вищому рівні управління украй незначне.

Керівникові доводиться враховувати стереотипні уявлення про "чоловіче" та "жіноче", відповідно до очікувань співробітників та управління організації в цілому. При цьому на перше місце повинні ставитися незалежні від статі базові цінності: створення об'єктивних умов для особового і професійного розвитку всіх співробітників, організації, спокійна та виважена атмосфера, доцільність рішень керівництва і передбачуваність реакції співробітників [4].




Наукові теорії, які стосуються гендерного вивчення менеджерів в цілому можна віднести до одного з трьох напрямків:

1) домінування гендерного фактора над лідерською позицією.

2) домінування лідерської позиції над гендерним фактором.

3) рівноцінність гендерного фактора та лідерської позиції.

Перспективними напрямками вважаються статусна та соціально-рольова теорії гендерних відмінностей лідерів. Не існує універсальної теорії, яка би підтвердила всі експериментальні дані [3] .

Ця теорія передбачає зміну ціннісних орієнтирів і перегляд багатьох сталих уявлень. Гендерний підхід, як багатогранне бачення процесу організації, що передбачає діалог представників різних статей з урахуванням форми їх взаємодії, повинен посісти чинне місце в сучасній науці  управління. Саме врахування гендерного аспекту збагатить культуру управління персоналом й допоможе їй своєчасно й адекватно реагувати на зміни в соціальному, політичному, економічному житті держави .

Отже, проблема рівноправності жінок і чоловіків дедалі набуває більшого значення. Для вирішення цієї проблеми, для ефективного менеджменту управління різноманітністю, що виникає в результаті гендерної рівності, різні структури, організації мають набути нових рис демократизму й правотворення. Рівність при працевлаштуванні забезпечує представництво всіх категорій населення у складі робочої сили. Але виникає необхідність правильно застосовувати різноманітність робочої сили, що створюється в результаті використання рівних прав.

Література:

1. Гендерна рівність – запорука розвинутого суспільства / Режим доступу: http://genichesk-rda.gov.ua/index.php?option=com  [Електронний ресурс]

2. Дороніна М. С. Основні фактори, що формують поведінку персоналу / М. С. Дороніна, В. І. Ковальова // Коммунальное хозяйство городов: научн.-техн. сб. Сер.: «Экономические науки». Вып. 78. – К.: Техніка, 2007. – С. 348–354. 

3. Кодацька Н.О., Університет митної справи та фінансів « Гендерний підхід в управлінні персоналом», 2015 .

4. Лєскова Л.Ф.,старший викладач кафедри соціальної роботи, Чернігівського національного технологічного університету м. Чернігів «Характерні соціальні риси та особливості жіночого менеджменту»

5. Чемеринська Дзвіна Іванівна, науковий кореспондент Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України «Гендерні Відмінності В Поведінці Керівника: Особливості Жіночого Управління», 2015.

_______________________________

Науковий керівник: Шевчук Юлія Василівна, ст. викладач кафедри фінансових ринків, Університет ДФС України, м. Ірпінь

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота