ОСОБЛИВОСТІ КАЛЬКУЛЮВАННЯ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ КАЛЬКУЛЮВАННЯ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

29.09.2017 09:13

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Долібська Марія Василівна, магістр Інституту економіки та управління в нафтогазовому комплексі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу; Коцкулич Тетяна Ярославівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу


На даний час галузь охорони здоров’я в Україні майже повністю залежить від фінансування держави, тому питання впровадження досвіду комерціалізації послуг є особливо актуальним. Враховуючи те, що комерційний підхід в медицині почали практикувати недавно, ще не має чітко встановлених для медичних закладів положень щодо складання калькуляції для визначенні собівартості платних послуг.

Бюджетні медичні заклади традиційно надаються такі платні медичні послуги, як проведення медоглядів, зокрема профілактичного медогляду, медогляду на право водія та на право носіння зброї; проведення аналізу крові (на визначення групи крові, на визначення цукру); проведення бактеріологічних аналізів (обстеження на кишкову групу, дослідження на стафілокок).

У проекті наказу «Про затвердження Методики визначення вартості медичних послуг» зазначено, що вартість медичних послуг  визначається на підставі планових витрат закладу. До планової собівартості медичних послуг включають: прямі витрати на оплату праці, прямі матеріальні витрати, адміністративні витрати, непрямі загальновиробничі витрати. [1] 

Загалом до прямих  витрат належать витрати, які безпосередньо пов’язані з наданням медичної послуги – вартість лікарських засобів, допоміжних матеріалів. Ці витрати можуть бути закладені безпосередньо у собівартість медичної послуги. Непрямі – витрати, що неможливо чітко віднести до вартості конкретного випадку надання медичної допомоги: утримання та експлуатація обладнання, загальногосподарські витрати. Таким чином, собівартість медичних послуг – це сукупність фактичних витрат закладів охорони здоров’я, пов’язаних з наданням медичної послуги виходячи з затраченого часу, матеріалів та інших витрат виражені у грошовому вимірнику.

Одним з поширених методів  калькуляції є обчислення собівартості на основі послідовного розподілу витрат. Його суть полягаєв тому, що витрати обслуговуючих підрозділів розподіляються між основними підрозділами, які безпосередньо надають послуги. Даний процес відбувається в декілька етапів:

- накопичення прямих витрат по всіх підрозділах,

- визначення бази розподілу непрямих витрат,

-розподіл непрямих витрат і перенесення вартості обслуговуючих підрозділів на вартість основних. База розподілу накладних витрат залежить від виду та носіїв витрат.

Більш простим у використанні є метод прямого розподілу непрямих витрат, тобто витрати  підрозділів, які обслуговують  списуються на витрати основних без врахування взаємних послуг.

М.В.Рета відзначає, що технологія розрахунку собівартості в закладах охорони здоров’я – трудомісткий процес, який залежить від наявності довідника процедур з розписаними прямими витратами, відомості про норми накладних витарт, оцінки на комунальні послуги, підтримання в актуальному стані штатних розкладів. [2]

Враховуючи все вищесказане, можна зробити висновок про те, що ціна на платну послугу складатиметься із собівартості послуги, податку на додану вартість,рівня рентабельності, що встановлюється в межах, затверджених органами місцевої виконавчої влади.

Клименко О.М. вважає доцільним витрати медичної установи ураховувати по центрах відповідальності з підрозділом на змінні і постійні. Перевага розрахунку собівартості по змінним витратам полягає у тому, що виробничі накладні витрати (витрати на утримання і експлуатацію будівель, утримання управлінського персоналу) є постійними в лікарні і прямо не залежать від обсягу медичних послуг, що надаються. [3]

Вважаємо, що доцільним є використання функціонального підходу – тобто дотримання принципу «продукт споживає функцію, а функція споживає витрати», який лежить в основі калькулювання АВС. Такий підхід, незважаючи на трудомісткість його впровадження, надасть можливість максимально точно обчислити собівартість будь-яких медичних послуг і таким чином призначати справедливу ціну

Групування витрат на надання медичних послуг проводять на рахунках 8 класу «Витрати», зокрема, використовують субрахунок 811 «Видатки за коштаим, отриманими як плата за послуги».

У структурі витрат бюджетних коштів найбільш питому вагу займають виплати зарплати і відрахування на соціальні заходи, а інші не менш важливі потреби (придбання медикаментів, оновлення обладнання) залишаються незадоволеними. Застосування платних послуг дозволить раціонально використовувати кошти від їх реалізації на задоволення цих потреб.

Таким чином, калькуляція собівартості медичних послуг є важливим фактором прийняття ефективних управлінських рішень. Адже такі розрахунки  допомагають встановити склад і вартість витрат на певну медичну послугу, а також демонструють ефективність медичних програм, бюджетування, ціноутворення.

Література:

1. Проект наказу МОЗ України «Про затвердження Методики визначення вартості медичних послуг»; [Електронний ресурс] / Сайт Міністерства охорони здоров'я. — Режим доступу : http//www.moz.gov.ua.

2. Рета М.В. Сучасні методи калькулювання собівартості робіт і послуг бюджетних установ / М.В. Рета // Дослідження та оптимізація економічних процесів: кол. монографія /ред. О.В. Манойленко. – Харків:ТОВ «Щедра садиба плюс», 2013. 

3. Клименко О.М. Вдосконалення калькулювання платних послуг у медичних установах / О. М. Клименко // Формування ринкових відносин в Україні - 2014. - №1. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота