ЗВІТНІСТЬ, ЯК ОСНОВА ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗВІТНІСТЬ, ЯК ОСНОВА ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

29.09.2017 19:05

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Гнидюк Маргарита Геннадіївна,студентка, Криворізький економічний інститут ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім.В.Гетьмана»; Шубенко Єлизавета Сергіївна,асистент, Криворізький економічний інститут ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім.В.Гетьмана»


Управління підприємством – це складний і багатогранний процес. Власникам підприємства, його інвесторам та менеджерам постійно доводиться приймати управлінські рішення, від яких залежать не тільки результати поточної діяльності, а й саме існування підприємства як суб’єкта фінансово-господарської діяльності на ринку. Для прийняття будь-якого управлінського рішення необхідно мати об’єктивну інформацію.

Фінансова звітність є складовою частиною бухгалтерської звітності, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період, тобто, відображає різні аспекти господарських операцій і явищ.[1]

Аналітичне дослідження бухгалтерських звітів розкриває причини досягнутих успіхів і недоліків у роботі кожного підприємства, допомагає намітити шляхи вдосконалення її діяльності. Повний всебічний аналіз звітності потрібен, перш за все, власникам для оцінки своєї діяльності та прийняття зважених управлінських рішень,прийняття яких у багатьох випадках є мистецтвом знаходження ефективного компромісу. [4]

Приймаючи багато управлінських рішень, керівники підприємства відчувають нестачу в необхідному інформаційному забезпеченні.[2] Працівники бухгалтерської служби надають інформацію керівникам у вигляді фінансової звітності. А для керівників необхідним є перегрупувати фінансові звіти в управлінські за цільовим призначенням, що дає можливість керівництву  правильно тлумачити фінансову звітність і на її підґрунті  приймати ефективні управлінські рішення, та оцінити, наскільки базові показники звітності відповідають поставленим на тому чи іншому етапі завданням, окреслити перспективи зростання підприємства, скоординувати довгострокові і короткострокові цілі його розвитку, стратегію і тактику дій, прогнозувати майбутні показники.[3] Витрати, доходи та фінансові результати діяльності підприємства знаходять відображення у фінансовому обліку та  перегруповуються в управлінському обліку за їхнім цільовим призначенням ( за видами продукції, замовленнями, господарськими процесами, стадіями виробництва, центрами відповідальності, сферами діяльності, регіонами реалізації тощо)

Отже, значення управлінського обліку зростає з розвитком ринкових-відносин, підвищенням рівня динамічності і глобалізації довколишнього підприємницького середовища та загостренням конкуренції, у зв’язку з чим підвищується відповідальність менеджерів за обґрунтоване прийняття стратегічних і поточних управлінських рішень, які засновані на даних про фінансово-майновий стан підприємства.

Література:

1. Бухгалтерський облік і фінансова звітність в Україні : Навчально-практичний посібник / під ред. С.Ф.Голова. – Дніпропетровськ, ТОВ «Баланс – Клуб», 2010, 832 с. 

2.Лагун М.І. Методичні аспекти аналізу фінансового стану підприємств у контексті прийняття управлінських рішень // Формування ринкових відносин в Україні – 2007 – №7 (74) – с. 16-20.

3.Василенко В.О. Теорія і практика розробки управлінських рішень: Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, 2003 - 420с.

4.Олексів І.Б. Метод прийняття управлінських рішень на засадах компромісного розв’язання //Актуальні проблеми економіки.- 2004 - № 12 - с. 142 - 149.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота