СУЧАСНИЙ СТАН ТА ІННОВАЦІЙНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНИХ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНИЙ СТАН ТА ІННОВАЦІЙНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНИХ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

02.10.2017 19:37

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Відьманова Вікторія Русланівна, студентка Національного університету «Львівська політехніка»


Розвиток інновацій – це один із пріоритетів сучасного соціально-економічного розвитку. Без інновацій неможливо підвищити конкуренто-спроможність економік, покращити добробут населення, підтримувати ощадливе споживання ресурсів [1]. Головну роль у формуванні інноваційної політики підприємств будівельного комплексу має визначення мети цієї політики.

Основною метою інноваційної політики є підвищення конкуренто-спроможності вітчизняних будівельних підприємств. Інноваційний розвиток будівельного підприємства здійснюється на засадах відповідної стратегії, що ґрунтується на інноваційному потенціалі і освоєних інновацій з урахуванням впливу зовнішнього середовища. Ефективність інноваційної стратегії підприємства залежить від якості інформації, отриманої із зовнішнього середовища та від аналізу внутрішнього стану.

Інноваційну стратегію розвитку підприємства слід розглядати на кількох рівнях планування та управління. Для її розробки застосовують різні підходи. Так, на корпоративному рівні управління доцільно використовувати, в основному SWOT-аналіз, на бізнес-рівні – GAP-аналіз, стратегічну модель Портера, матрицю Бостонської консультативної групи, матрицю «Мак-Кінсі – Дженерал Електрик», на товарному рівні – в основному STP-аналіз.

Можна виділити два основні напрямки інноваційного процесу, що мають безпосереднє відношення до будівництва [2]:

• зростання питомої ваги інноваційно-орієнтованих підрядних робіт (тобто, будівельно-монтажних робіт, що безпосередньо забезпечують впровадження нової техніки, нових технологій чи виробництва нових продуктів) у загальному обсязі будівельно-монтажних робіт;

• інноваційна перебудова самої будівельної галузі (інноваційне технічне оснащення будівельно-монтажних робіт, технологічні інновації, інновації в сфері організації й управління будівельно-монтажними роботами.

Подолати кризові явища в економіці та залучити іноземні інвестиції допоможе розвиток вітчизняної будівельної галузі. На цьому наголосили учасники Будівельного конгресу в межах міжнародної виставки Kyiv Build Ukraine [8].

Статистичні дані свідчать, що за останній рік галузь будівництва активізувалася. Будуватися активніше стали малий та середній бізнес, промислові підприємства та соціальна сфера. Як результат, з’явилося понад 4000 нових бізнес-об’єктів, 307 промислових підприємств розширили виробничі потужності, відкрито 12 сучасних шкіл, 20 дитячих садочків, 31 медичну установу. Кожен такий об’єкт – це елемент єдиної системи економічного розвитку, який створює робочі місця, збільшує бізнес-активність та формує якісний соціальний простір. Розвиток будівельної галузі – це шлях виходу з економічної кризи, адже кожна інвестована у будівництво гривня приносить державі у п’ять разів більше [4].

В Україні, після деякого спаду, сфера будівництва пожвавилась та продовжує розвиватися доволі активними темпами. У 2017 році відбулися позитивні зміни в прийнятті законів та реформ в будівництві, передусім це дерегуляція, спрощення дозвільних процедур для учасників будівельного ринку. За підсумками січня-червня 2017 року підприємства України виконали будівельні роботи на суму 36 млрд грн, індекс будівельної продукції по відношенню до аналогічного періоду 2016 року склав 124,6%. За підсумками півроку житлове будівництво зросло на 16,5%, нежитлове – на 27,3% [5].

Динаміка в сфері містобудування обов’язково дасть позитивний сигнал іноземним інвесторам, що в українське будівництво можна вкладати кошти. Кількість збудованих об’єктів – кращий доказ вірності курсу, який обрала країна. За інформацією територіальних органів Держархбудінспекції за

2016-2017 роки в Україні прийнято в експлуатацію майже 24 тис. нових приватних, садибних та дачних будинків, 1300 нових багатоквартирних будинків, оновлено 2 тис. км водогону та прокладено 4,5 тис. км вуличного освітлення. За кількістю нового житла лідирують Київська, Рівненська та Львівська області.

Крім того, на місцях стрімко розвивається альтернативна енергетика: за інвестиційні кошти встановлюють сонячні батареї, вітряки, твердопаливні котли, перш за все, в закладах соціальної сфери. За рік в Україні з’явилося понад 130 об’єктів, що використовують нетрадиційні джерела енергії. Найбільш інноваційними зарекомендували себе громади Львівщини, Луганщини, Вінниччини, Івано-Франківщини та Дніпропетровщини [7].

Підраховано, що близько 40% паливно-енергетичних ресурсів країни витрачається на експлуатацію житлових і громадських будівель. У сучасних умовах такий високий рівень споживання є неприйнятним з точки зору конкурентоздатності держави та національної безпеки. Втішним, однак, є той факт, що саме ця сфера має найбільший потенціал в плані скорочення енергоємності [8].

Враховуючи наведене вище, можна сказати, що будівельна галузь в Україні за останні роки набирає швидких темпів розвитку, а для ефективного розвитку будівельного підприємства необхідно запроваджувати інноваційні технології. Так як в Україні гостро постає питання енергозбереження та дотримання нормативних вимог Європейського рівня, доцільним буде впроваджувати все більше інноваційних методів будівництва та в подальшому взагалі перейти до будівництва «енергонезалежних будинків» використовуючи сучасні енергоефективні та енергозберігаючі матеріали.

Щоб бути конкурентоспроможним підприємством у будівельній галузі необхідно не лише вміти економно збудувати будинок, а й зробити це так щоб експлуатація будинку теж була економною, тобто енергоефективною.

Література:

1. Дегтярьова І.Б. Досвід європейського союзу у формуванні інноваційної стратегії сталого розвитку / Мельник Л.Г., Дегтярьова І.Б., [Електронний ресурс] // Проблеми управління інноваційним розвитком. – Режим доступу http://mmi.fem.sumdu.edu.ua/sites/default/files/mmi2012_1_ 190_200.pdf.

2. Дріль Н.В. Напрямки інноваційного процесу в будівництві України. / Торкатюк В.І., Хорошко І.О, Железнякова И.Л., Чорноморденко Т.В., Кухтін К.В. [Електронний ресурс] // Синергетичні аспекти формування економічних параметрів будівельних структур в умовах ринку. – Режим доступу http://eprints.kname.edu.ua/29768/1/20.pdf

3. Савенко В.І. Енергозберігаючі технології та система управління якістю будівельно-монтажних робіт/ В.І. Савенко, Л.В. Коваль, Д.Я. Кислюк та ін.// Зб. тез ЛНТУ, Луцьк, 2013. – С. 182-184.

4. Норкіна Т.П. Удосконалення управління інноваційним розвитком підприємств будівельної галузі / Т.П. Норкіна, З.О. Скарбун // Економіка будівництва і міського господарства. – 2013 –Т.9. – №1. С. 55-62.

5. Олейніков О. Перспективи будівельного ринку [Електронний ресурс] // Український інженерно-технічний центр, 2017. – Режим доступу: http://etcu.com.ua/ua/statti/perspektivi_budivelnogo_rinku.html.

6. Кудрявцев О. Перша будівельна експертиза [Електронний ресурс] //Будівельні реформи які змінюють країну – 2017. – Режим доступу: http://pbe.com.ua/budivelni-reformy-b10.

7. Енергозбереження: альтернативи немає [Електронний ресурс] // ТОВ «Бауміт Україна». Baumit Magazin. – Режим доступу: http://www.baumit.ua/upload

/booklets/download/Magazin_2015_.pdf.

8. Будівельний конгрес 2017 [Електронний ресурс] // Майбутнє будівельної галузі. – Режим доступу: https://ckp.in.ua/events/16370.

__________________________________

Науковий керівник: Сорочак Олег Зіновійович, кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту організацій Інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка»

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота