КОРПОРАТИВНІ ФІНАНСИ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОРПОРАТИВНІ ФІНАНСИ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА

03.10.2017 21:05

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Бодня Дмитро Андрійович, студент, Університет митної справи та фінансів; Поривай Артем Олександрович, студент, Університет митної справи та фінансів


На сучасному етапі суспільство перебуває у стадії активного розвитку інноваційних процесів, де корпорації виступають яскравими економічними представниками національного та світового ринкового господарства. Їхні найвідоміші представники - транснаціональні корпорації (ТНК). З огляду на те, що корпорації впливають на активність інноваційних процесів у світі, найвідоміші західні школи економіки, фінансів і менеджменту з другої половини ХХ століття приділяють особливу увагу фінансам корпорацій та їх функціонуванню на фінансових ринках.

По всьому світу ТНК налічується близько 82 тисяч, які мають більше ніж 810 тисяч афілійованих структур у різних країнах світу та забезпечують зайнятість понад 77 млн. осіб [1]. 

В сучасному інформаційному суспільстві наука та освіта, у т. ч. фінансова, є визначальними факторами у формуванні інноваційного потенціалу національної економіки та його постійного розвитку. Залучення інвестиційних ресурсів у національну економіку, а також інтеграція країни в міжнародні фінансові ринки безпосередньо залежить від рівня розвитку фінансів корпорацій у середині країни.

Передумовою пізнання корпоративних фінансів є те, що корпорацію розуміють як «інституційну (господарську) одиницю», яка функціонує в фінансово-економічному правовому середовищі. Виділяють основні чотири ознаки інституційної одиниці [1]:

- здатна приймати зобов’язання від свого імені та укладати угоди щодо майбутньої діяльності;

- повинна мати повний набір рахунків (включаючи баланс активів, фінансових зобов’язань та власного капіталу) і, якщо знадобиться, повинна вміти складати змістовний з економічної точки зору набір рахунків;

- має можливість приймати економічні рішення та брати участь у фінансово-господарській діяльності, за яку несе відповідальність та підзвітна законодавству;

- володіє від свого імені товарами та активами, у тому числі фінансовими, та має право обмінюватися ними з іншими інституційними одиницями.

Тому корпорація є інституційною одиницею, яка створюється власниками (власником) задля отримання вигоди. Щодо вигоди, то мова перш за все йде про фінансову вигоду, проте в деяких випадках вона може бути і нефінансовою, але в кінцевому рахунку власники отримують фінансову вигоду. Наприклад, популярність компанії завдяки добрій рекламі, її доброчинності, інноваційній чи екологічній діяльності сприяє зростанню її фінансового результату. Корпорація може залишатися успішною довгий час, якщо буде враховувати інтереси власників, персоналу та суспільства.

Корпоративні фінанси виконують дві функції – вартісноформуючу та інформаційну, які тісно взаємопов'язані між собою. Маючи належну фінансово-економічну інформацію, та її дієвий обмін – це все є передумовою стійкого розвитку корпорації. Ризики, що виникають в діяльності корпорацій можливо мінімізувати за рахунок зниження невизначеності економічних відносин корпорацій. Корпорація може досягти зростання ринкової вартості своїх активів, якщо буде мати належну інформаційну базу, яка буде постійно поповнюватися та оновлюватися. Належна інформація є своєрідною гарантією розвитку фінансів корпорацій, так і ринкової економіки в цілому, але для цього мають бути наукові дослідження у даній сфері.

Основними напрямами наукових досліджень у сфері корпоративних фінансів мають стати застосування нових інформаційно-технічних засобів при прийнятті фінансових рішень у корпоративному секторі економіки, а також визначення прийнятних форм та методів фінансування підприємств, розробка критеріїв ефективного вкладення капіталу, аналіз та прорахунок фінансово-інвестиційних ризиків тощо [2].

Отже, останні два десятиріччя корпоративні фінанси піддаються впливу глобалізаційних процесів, розвиткові інформаційно-інноваційної економіки та циклічних економічних коливань. Двигуном інноваційної економіки, яка виступає яскравою ознакою сучасного інформаційного суспільства, є наукові знання. Важливу роль у розвитку інформаційного суспільства та його інноваційної економіки відіграють корпорації – лідери ринкових трансформацій. Тому у зв’язку з цим, система знань про корпоративні фінанси набуває особливого значення та використання, так як значною мірою визначає інноваційний потенціал національного господарства.

Література:

1. Рязанова Н.С. Корпоративні фінанси в умовах сучасного інформаційного суспільства / Н.С. Рязанова // Збірник матеріалів II Всеукраїнської науково-практичної конференції «Фінансове забезпечення діяльності суб’єктів господарювання». – Кременчук, 2014. – 147 с.

2. Терещенко О. О. Корпоративні фінанси: сучасні тренди та виклики / О.О. Терещенко // Корпоративні фінанси: проблеми та перспективи інноваційного розвитку [Електронний ресурс] : Зб. матеріалів І Всеукр. Наук.-практ. конференції. — К. : КНЕУ, 2016. — 367 с.

____________________________

Науковий керівник: Туболець Ірина Іванівна, к.е.н., доцент кафедри фінансів суб’єктів господарювання та страхування, Університет митної справи та фінансів

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота